Το πιο υποτιμημένο τυρί που κάνει καλό στην υγεία σου – Και δεν είναι το cottage!

Το τυρί που είναι γεμάτο πρωτεΐνη, λιγότερο αλάτι, πιο κρεμώδες και… απόλυτα απολαυστικό.

Ρικότα iStock

Μπορεί το cottage cheese να έχει γίνει το αγαπημένο των fit snacks, αλλά υπάρχει ένα τυρί με ιταλική φινέτσα, πιο απαλή γεύση και εξίσου εντυπωσιακά θρεπτικά στοιχεία, που περιμένει να πάρει τη θέση που του αξίζει στο πιάτο σου. Ο λόγος για τη ρικότα.

Η ricotta, όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί, έχει πλούσιο προφίλ πρωτεΐνης, ασβέστιο και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα από άλλα γνωστά τυριά. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Annie Nguyen, M.A., RD, η ρικότα μπορεί να σταθεί δίπλα στο διάσημο cottage cheese, τόσο σε διατροφική αξία όσο και σε ευχάριστη γεύση. Και ίσως, για εμάς που προτιμάμε τη γεύση να μη θυσιάζεται στον βωμό της πρωτεΐνης, να είναι η επιλογή που ψάχναμε καιρό.

Ψάρι με τυρί ή αυγό: Επιτρέπεται αυτός ο συνδυασμός; - Τι απαντά η διατροφολόγος 

Γιατί να βάλεις τη ρικότα στη διατροφή σου

Η ρικότα είναι ένα μαλακό φρέσκο τυρί που φτιάχνεται από ορό γάλακτος, το υγρό που περισσεύει όταν παράγονται άλλα τυριά. Ουσιαστικά, είναι ένα "ξαναμαγειρεμένο" τυρί, εξού και το όνομά της (ricotta = "recooked”).

Αν την συγκρίνεις με το cottage cheese:

  • Έχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης (10γρ ανά ½ φλιτζάνι, σε σχέση με 12.5γρ του cottage)
  • Είναι πιο κρεμώδης και απαλή
  • Περιέχει λιγότερο αλάτι και σάκχαρα
  • Έχει περισσότερο ασβέστιο
  • Έχει λίγο περισσότερα λιπαρά, ειδικά αν είναι η light εκδοχή

Αν αποφεύγεις το λίπος, μπορείς να επιλέξεις μερικώς αποβουτυρωμένη ρικότα. Αλλά όπως αναφέρει η Annie Nguyen στο Eating Well, η εκδοχή με πλήρη λιπαρά ίσως είναι τελικά η καλύτερη επιλογή: "Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία, όπως πιστεύαμε παλιότερα", λέει.

Και όχι μόνο: το επιπλέον λίπος σε κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να φας λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να την καταναλώσεις 

Η ρικότα μπορεί να γίνει πρωτεϊνούχο σνακ, πρωινό, βάση για dip, ακόμα και συστατικό σε smoothies. Δοκίμασέ την:

  • Με λίγο κακάο ή μαύρη σοκολάτα – θυμίζει κανόλι χωρίς ζάχαρη.
  • Πάνω σε ψωμί με λίγο μέλι ή φρούτα.
  • Σε αυγόφετες, φριτάτες ή τοστ.
  • Σε σαλάτες ή ως κρέμα σε ζυμαρικά.

Extra tip: Χτύπησέ τη στο μίξερ για να αποκτήσει ακόμα πιο βελούδινη υφή ή ψήσε την για να την απολαύσεις ζεστή και λιωμένη.

Γιατί αξίζει να τη βάλεις στη ρουτίνα σου

Η ρικότα είναι ένα "ευέλικτο" τυρί που ταιριάζει τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα. Προσφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη χωρίς τις παγίδες του αλατιού ή της ζάχαρης. Και κυρίως; Είναι απολαυστική. Αν θέλεις έναν υγιεινό τρόπο να ενισχύσεις τη διατροφή σου με πρωτεΐνη χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση, η ρικότα είναι η λύση που δεν περίμενες.

Ποιο είναι το πιο εύπεπτο τυρί; Η διατροφολόγος εξηγεί γιατί το προτιμούν όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i