
Αν βρεθείς μπροστά σε δύο καλάθια, το ένα με μωβ μελιτζάνες και το άλλο με λευκές, πιθανόν να αναρωτηθείς ποια να διαλέξεις. Η αλήθεια είναι πως και οι δύο ποικιλίες είναι εξαιρετικές για τη διατροφή σου, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο. Όλα αυτά συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σου, στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, ενώ οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα.
Η μόνη διαφορά που έχουν μεταξύ τους
Η πιο σημαντική διαφορά τους, όπως τονίζει η διατροφολόγος Φανή Οικονομοπούλου (@diatrophologos), είναι ότι οι μωβ μελιτζάνες έχουν λίγο περισσότερα αντιοξειδωτικά, χάρη στην ανθοκυανίνη - τη φυσική χρωστική που τους χαρίζει το χαρακτηριστικό τους βαθύ χρώμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σου από το οξειδωτικό στρες και προσφέρουν επιπλέον στήριξη στην άμυνα του οργανισμού σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι λευκές υστερούν σε θρεπτικά συστατικά· στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν ίδιες σε όλα τα υπόλοιπα, και εννοείται πως και αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
Στη γεύση και στην υφή, οι διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Είτε διαλέξεις μωβ είτε λευκή μελιτζάνα, το φαγητό σου θα έχει την ίδια νοστιμιά και την ίδια διατροφική αξία. Μπορείς λοιπόν να επιλέγεις με βάση την αισθητική που θέλεις στο πιάτο σου ή απλά ό,τι βρεις πιο φρέσκο και λαχταριστό στην αγορά. Έτσι, απολαμβάνεις όλα τα οφέλη χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για "σωστή" ή "λάθος" επιλογή.
Διάβασε επίσης:
Τουρλού (μπριάμ κατσαρόλας): Το πιο απλό και νόστιμο καλοκαιρινό λαδερό
Τοστάκι με μελιτζάνα αντί για ψωμί - Το πιο ελαφρύ σνακ του καλοκαιριού
7 λόγοι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τη μελιτζάνα (ακόμα και αν δε σου αρέσει)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr