iStock
Έχουμε μάθει να θεωρούμε το γιαούρτι την απόλυτη πηγή πρωτεΐνης για κάθε στιγμή της ημέρας. Είναι εύκολο, δροσερό, υγιεινό και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, από φρούτα μέχρι granola. Όμως, αν έχεις αρχίσει να το βαριέσαι ή ψάχνεις κάτι πιο… τραγανό χωρίς να χάσεις τη θρεπτική αξία που λαμβάνεις, υπάρχει μια εναλλακτική που ίσως δεν έχεις σκεφτεί: τα ψημένα όσπρια. Ναι, τα ρεβίθια, οι φακές ή τα φασόλια που έχεις συνδέσει με σούπες και μαγειρευτά μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα απολαυστικό, φυσικό και γεμάτο πρωτεΐνη σνακ. Μιλάμε για τις πιο τραγανές μπουκίτσες που θυμίζουν chips, αλλά προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που σε κρατούν χορτάτη για ώρες.

Πρωτεΐνη με χαρακτήρα
Στην πραγματικότητα, 100 γραμμάρια ψημένων ρεβυθιών μπορούν να σου δώσουν σχεδόν διπλάσια πρωτεΐνη από ένα κλασικό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, χωρίς λιπαρά ζωικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και με γεύση που μπορείς να προσαρμόσεις ακριβώς όπως θες. Από καπνιστή πάπρικα και chili flakes μέχρι λεμόνι και ρίγανη, κάθε μερίδα σε καλεί να πειραματιστείς με τις γεύσεις. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις ποιοτικά ελληνικά όσπρια, όπως εκείνα της άροσις, η διαφορά στη γεύση είναι αισθητή: επειδή είναι χειροδιαλεγμένα και καλλιεργημένα σε μικρές/εκλεκτές σοδειές από περιοχές με ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας, όπως η Φλώρινα και η Καστοριά που ξεχωρίζουν για τη σταθερή τους ποιότητα, έχουν φυσικά γεμάτη γεύση και σωστή υφή, ακόμη κι αν τα ψήσεις σκέτα, χωρίς σάλτσες.

Γιατί να τα προτιμήσεις
Τα ψημένα όσπρια είναι το σνακ που φέρνει την ισορροπία ανάμεσα στο comfort food και τη λειτουργική διατροφή: τραγανά, πεντανόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έτοιμα να μπουν στην τσάντα σου, στο γραφείο ή στο σακίδιο της γυμναστικής.
Επιπλέον, είναι το σνακ που σε κρατά χορτάτη χωρίς να σε φουσκώνει. Τα 100 γραμμάρια ρεβίθια, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 19 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περισσότερη απ’ όση θα έπαιρνες από ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι! Επιπλέον, σου χαρίζουν πολύτιμο σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και έναν ικανοποιητικό τραγανό ήχο (σαν... ASMR της διατροφής σου).
Και το καλύτερο; Δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά ή περίεργες πρωτεΐνες "σκόνης". Μόνο φυσικά συστατικά, όπως αυτά που έχεις ήδη στο ντουλάπι σου, ειδικά αν διαλέξεις όσπρια άροσις, που καλλιεργούνται με ήπιο αποτύπωμα, χωρίς χημικά και με απόλυτο σεβασμό στο έδαφος και την πρώτη ύλη. Έτσι, κάθε μπουκιά είναι καθαρή, γευστική και 100% αληθινή.

Πώς να τα φτιάξεις
Η διαδικασία είναι απλή:
- Μούλιασε τα όσπριά σου (ρεβίθια, φακές ή φασόλια) για μερικές ώρες ή όλη νύχτα.
- Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο.
- Στράγγισέ τα πολύ καλά - αυτό είναι το μυστικό για τέλεια υφή.
- Άπλωσέ τα σε ταψί, ράντισέ τα με ελαιόλαδο και πρόσθεσε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά.
- Δοκίμασε πάπρικα, κύμινο και σκόρδο σε σκόνη για ένα μεσογειακό άρωμα.
- Αν προτιμάς κάτι πιο πρωτότυπο, πήγαινε σε καπνιστό αλάτι και chili flakes.
- Για πιο λεμονάτο twist, πρόσθεσε λίγο ξύσμα λεμονιού και ρίγανη μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο.
- Ψήσε στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά.
Θα δεις ότι αρχίζουν να παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίζουν… επικίνδυνα ωραία. Άφησέ τα να κρυώσουν λίγο και αποθήκευσέ τα σε γυάλινα βαζάκια ή ένα μπολ. Μπορείς να τα κρατήσεις για 3-4 μέρες χωρίς να χάσουν την τραγανή υφή τους (αν καταφέρεις να μην τα φας όλα νωρίτερα).

Πώς να τα πάρεις μαζί σου
Ένα από τα ωραία με τα ψημένα όσπρια είναι ότι μεταφέρονται παντού. Δεν χρειάζονται ψυγείο, δεν λιώνουν στην τσάντα σου και διατηρούν την υφή τους χωρίς να θρυμματίζονται. Φύλαξέ τα σε μικρό βαζάκι ή επαναχρησιμοποιούμενο σακουλάκι και πάρε τα μαζί σου:
- στο γραφείο, για να αποφύγεις τα έτοιμα σνακ
- στη βόλτα, για ένα αλμυρό σνακ χωρίς ενοχές,
- μετά την προπόνηση, για να αναπληρώσεις πρωτεΐνη με τον πιο φυσικό τρόπο.
► Αν θέλεις να τα κάνεις ακόμα πιο fancy, μπορείς να τα προσθέσεις και πάνω σε σαλάτες ή bowls με γιαούρτι, αντί για κρουτόν ή granola. Δίνουν αυτό το κρατσανιστό στοιχείο που λείπει συχνά από τα υγιεινά πιάτα.
► Bonus tip: Αν θες κάτι πιο γλυκό, δοκίμασε να τα ψήσεις με λίγο κανέλα, κακάο και μέλι. Ναι, κάπως έτσι, τα ρεβίθια μετατρέπονται σε ένα σοκολατένιο crispy snack που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια μπάρα δημητριακών και θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρες.
5 Shape ιδέες για συνδυασμούς με όσπρια άροσις:
Και για να σου δώσουμε λίγο επιπλέον έμπνευση, εδώ είναι μερικές επιλογές με ελληνικά όσπρια άροσις που ταιριάζουν τέλεια στον φούρνο ή στο snack jar σου:
► Για κάτι μεσογειακό: Ψήσε άροσις Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε. με θυμάρι, φρέσκο σκόρδο και ελαιόλαδο - τέλεια για σαλάτες ή bowls.

► Για κάτι πικάντικο: Προτίμησε άροσις Φασόλια μεγαλόσπερμα Πλακέ Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε. και πρόσθεσε καπνιστή πάπρικα, μαύρο πιπέρι και λίγες νιφάδες chili.

► Για κάτι γλυκό: Δοκίμασε τα άροσις Ρεβίθια μεγαλόσπερμα – Λάρισας με κανέλα, κάρδαμο και λίγο μέλι. Θα γίνουν ένα τραγανό, αρωματικό σνακ με φυσική γλυκιά γεύση χωρίς ζάχαρη, που σε κρατά χορτάτη για ώρες.

► Για κάτι φρέσκο και αρωματικό: Ψήσε άροσις Ρεβίθια Αποφλοιωμένα – Γρεβενών (δεν χρειάζεται καν να τα μουλιάσεις) με lime, κόλιανδρο και ελάχιστο τσίλι - ιδανικά για τη δουλειά ή τη βόλτα.

► Για κάτι μεξικάνικο: Ψήσε άροσις Φασόλια μέτρια – Λάρισας με κόκκινες πιπεριές σε σκόνη, κύμινο, μπούκοβο και λίγη σκόνη σκόρδου, και αν θέλεις, πρόσθεσε λίγο σάλτσα τσίλι ή salsa fresca στο τέλος - τέλεια επιλογή για tacos, bowls ή ως πικάντικο, αρωματικό snack.

Και κάπως έτσι, μπορείς να δημιουργήσεις ποικίλες εκδοχές, αλμυρές ή γλυκές, ανάλογα με τα μπαχαρικά και τις προσθήκες σου, πάντα με την ασφάλεια και την ποιότητα που προσφέρουν τα ελληνικά, χειροδιαλεγμένα προϊόντα άροσις. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ποια θα είναι το σνακ την επόμενης εβδομάδας, μην πας στο ράφι με τις μπάρες, αλλά... άνοιξε τον φούρνο!
Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια της άροσις στο arosis.gr.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr