iStock
Κανείς δεν θέλει να ακούει ότι υπάρχει μόλυβδος στο φαγητό του. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι πως ο τοξικός αυτός "επισκέπτης" έχει βρει τρόπο να γλιστρήσει μέσα σε τρόφιμα όπως μήλα, κανέλα, πρωτεϊνικά ροφήματα και ακόμα και στη σοκολάτα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα νέα ευρήματα οδήγησαν φέτος στη δημιουργία αυστηρότερων οδηγιών για τα επιτρεπτά επίπεδα μολύβδου σε παιδικές τροφές. Αλλά πώς γίνεται να υπάρχει μόλυβδος στη διατροφή σου; Και, κυρίως, πώς μπορείς να μειώσεις την έκθεσή σου;
Πώς φτάνει ο μόλυβδος στο πιάτο σου
Ο Δρ. Joseph Zagorski, τοξικολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Michigan State University’s Center for Research on Ingredient Safety, εξηγεί στο cnn ότι ο μόλυβδος είναι φυσικό κομμάτι της γης και του φλοιού της. Ορισμένα φυτά, λέει, έχουν την τάση να απορροφούν περισσότερο μόλυβδο από το έδαφος, ειδικά όταν καλλιεργούνται σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα μετάλλων ή ρύπανσης.
Ωστόσο, οι πηγές δεν είναι πάντα φυσικές. Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η τήξη μετάλλων (smelting) ή η παλαιότερη χρήση μολυβδούχων φυτοφαρμάκων και βενζίνης, έχουν συμβάλει στη ρύπανση του εδάφους και του αέρα. Όπως αναφέρει η Δρ. Tasha Stoiber, επιστήμονας του Environmental Working Group, ακόμη και η χρήση μολυβδούχων καυσίμων σε ορισμένα είδη μεταφορών μπορεί να οδηγήσει σε ατμοσφαιρική μόλυνση που μεταφέρεται στα φυτά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από ανθρώπινη προσθήκη, όπως έγινε με ορισμένες σάλτσες μήλου το 2023, όπου εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου.
Γιατί δεν υπάρχει ασφαλής δόση;
Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Η FDA αναφέρει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς ο μεταβολισμός και το μικρότερο σώμα τους κάνουν την απορρόφηση πιο επικίνδυνη.
Η Κεντρική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαιώνει ότι δεν έχει εντοπιστεί ασφαλές επίπεδο έκθεσης. Για λόγους αξιολόγησης κινδύνου, η FDA χρησιμοποιεί ως ενδεικτικά όρια τα 2,2 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα παιδιά και 8,8 μικρογραμμάρια για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Ο τοξικολόγος εξηγεί: Η καλύτερη άμυνα είναι η ισορροπία
Σύμφωνα με τον Δρ. Zagorski, "η καλύτερη άμυνα απέναντι σε κάθε τοξίνη, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, είναι μια διατροφικά πλούσια και ποικιλόμορφη διατροφή". Η λογική είναι απλή: Όσο περισσότερες διαφορετικές τροφές τρως, τόσο μειώνεις την πιθανότητα να παίρνεις υπερβολική ποσότητα από ένα μόνο προϊόν που μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου.
Ο οργανισμός σου προτιμά να απορροφά σίδηρο αντί για μόλυβδο. Έτσι, αν έχεις επαρκή επίπεδα σιδήρου, ο μόλυβδος έχει μικρότερη πιθανότητα να απορροφηθεί. Όπως λέει ο ίδιος, "Η δόση κάνει το δηλητήριο", δηλαδή, ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει τοξικές ουσίες, αρκεί να του δίνεις τα σωστά "εργαλεία" μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.
Βρες περισσότερες πληροφορίες για τον μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα εδώ.
5 απλά βήματα για να μειώσεις την έκθεση σε μόλυβδο
Επίλεξε επώνυμες μάρκες με ελέγχους ποιότητας: Δες αν η εταιρεία δημοσιεύει αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για βαρέα μέταλλα ή συνεργάζεται με ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.
Μην καταναλώνεις υπερβολικά ένα μόνο τρόφιμο: Ακόμα και τα "υγιεινά" προϊόντα, όπως πρωτεϊνικά ροφήματα, καλό είναι να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ως βασικό γεύμα.
Καθάριζε σωστά φρούτα και λαχανικά: Το πλύσιμο δεν αφαιρεί μόλυβδο που βρίσκεται μέσα στο φυτό, αλλά απομακρύνει επιφανειακή σκόνη και ρύπους.
Απόφυγε παλιά κεραμικά ή σερβίτσια με γυάλωμα: Παλαιότερες κατασκευές μπορεί να περιέχουν μόλυβδο στα χρώματα ή στο βερνίκι.
Ενίσχυσε τη διατροφή σου με σίδηρο και ασβέστιο: Ο επαρκής σίδηρος "ανταγωνίζεται" τον μόλυβδο, μειώνοντας την απορρόφησή του. Καλές πηγές είναι οι φακές, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Προσοχή στις σκόνες πρωτεΐνης: Υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων σε περισσότερες από 12 μάρκες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr