Το υπερβολικό άλατι στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει σε πολλά προβλήματα, όπως υπέρταση και καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την κατανάλωση αλατιού και να προσπαθούμε να το μειώσουμε σε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τις συστάσεις υγείας. Ακολουθώντας αυτά τα 5 απλά βήματα, μπορείς να πετύχεις μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Γιατί το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε λιγότερο αλάτι;
Βήμα 1: Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων
Κάθε φορά που αγοράζεις τρόφιμα, διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες. Αναζήτησε πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε νάτριο ή αλάτι. Μάθε να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις της χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως "χωρίς προσθήκη αλατιού" και "αλατισμένο με θαλασσινό αλάτι".
Βήμα 2: Μαγείρεψε σπίτι
Οι σπιτικές μαγειρικές σου επιτρέπουν να έχεις τον πλήρη έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείς. Χρησιμοποίησε φρέσκα βότανα, μπαχαρικά, σάλτσες χωρίς προσθήκη αλατιού, και άλλα φυσικά αρωματικά για να αυξήσεις τη γεύση των πιάτων.
Βήμα 3: Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τυροκομικά προϊόντα, αλλαντικά και άλλα παρασκευάσματα, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Προσπάθησε να επιλέξεις επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλό νάτριο ή αναζήτησε εναλλακτικές επιλογές.
Βήμα 4: Πρόσθεσε αρωματικά βότανα
Χρησιμοποίησε φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά όπως βασιλικό, δυόσμο και θυμάρι για να προσθέσεις φυσική γεύση στα πιάτα σου, αντί να βάλεις έξτρα αλάτι στο πιάτο σου.
Βήμα 5: Προτίμησε το θαλασσινό αλάτι
Το θαλασσινό αλάτι έχει την ίδια αλμυρή γεύση με το κοινό αλάτι, αλλά με λιγότερο νάτριο. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου να χρησιμοποιείς πάντα το αλάτι με μέτρο.
Ακολουθώντας αυτά τα 5 απλά βήματα, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σου και να φτάσεις τον στόχο των λιγότερων από 5 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα.
10 ιδέες αλμυρών και νόστιμων γευμάτων χωρίς προσθήκη αλατιού
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr