Salt-Free: 10 ιδέες αλμυρών και νόστιμων γευμάτων χωρίς προσθήκη αλατιού

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις λαχταριστά πιάτα χωρίς να βασίζεσαι σε αυτό το παραδοσιακό καρύκευμα.

iStock iStock

Ενώ το αλάτι αποτελεί εδώ και καιρό βασικό στοιχείο στις κουζίνες μας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις λαχταριστά πιάτα χωρίς να βασίζεσαι σε αυτό το παραδοσιακό καρύκευμα. Ετοιμάσου να ξεγελάσεις τη γεύση σου με μια σειρά από υγιεινά συστατικά, ζωηρά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα που θα απογειώσουν τα αλμυρά γεύματά σου.

Από κοτόπουλο ψητό με βότανα μέχρι αρωματικά κάρυ, θα δεις παρακάτω πώς η γεύση δεν έχει όρια. Αποχαιρέτησε, λοιπόν, το υπερβολικό αλάτι και ανακάλυψε έναν κόσμο απολαυστικών δημιουργιών που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Γεύσου την αληθινή ουσία της νοστιμιάς, χωρίς να βλέπεις ούτε κόκκο επιπλέον αλατιού.

Κοτόπουλο ψητό με βότανα: Καρύκευσε το κοτόπουλο με ένα μείγμα βοτάνων όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη και μαύρο πιπέρι. Ψήσε το στο φούρνο για ένα νόστιμο και αλμυρό κυρίως πιάτο.

Λαχανικά Stir-Fry: Τηγάνισε μια ποικιλία από φρέσκα λαχανικά, όπως πιπεριές, μπρόκολο, καρότα, μπιζέλια και μανιτάρια. Ενίσχυσε τη γεύση με σκόρδο, τζίντζερ και μια δόση σάλτσας σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή ταμάρι.

Ψητά λαχανικά ρίζας: Ρίξε ένα μείγμα λαχανικών, όπως γλυκοπατάτες, καρότα, παστινάκια και παντζάρια με ελαιόλαδο, φρέσκα βότανα όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο και πασπάλισε μαύρο πιπέρι. Τα ψήνεις στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

Ψάρι στο φούρνο με βότανα: Καρύκευσε το ψάρι της επιλογής σου με ένα μείγμα φρέσκων βοτάνων όπως άνηθο, μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού. Ψήσε το στο φούρνο για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.

Σαλάτα με κινόα: Μαγείρεψε την κινόα και άφησέ τη να κρυώσει. Συνδύασε με αγγούρι κομμένο σε κύβους, ντοματίνια, κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο για μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα.

Ριζότο με μανιτάρια: Σόταρε ένα μείγμα από διαφορετικά μανιτάρια, με κρεμμύδια και σκόρδο. Πρόσθεσε το ρύζι Arborio και ανακάτεψε σταδιακά το ζωμό λαχανικών μέχρι το ρύζι να ψηθεί και να γίνει κρεμώδες. Ολοκλήρωσε με μια πινελιά παρμεζάνας ή διατροφικής μαγιάς για ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο.

Κάρυ φακής: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ. Πρόσθεσε τις βρασμένες φακές, γάλα καρύδας, σκόνη κάρυ, κουρκουμά και λίγο χυμό λεμονιού. Σιγόβρασε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και σέρβιρε με ρύζι ή ψωμί.

Τιάν μελιτζάνας/ντομάτας: Σε ένα ταψί στρώσε μελιτζάνα σε φέτες, φέτες ντομάτας και πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες. Περίχυσε με ελαιόλαδο και πασπάλισε με αποξηραμένα βότανα όπως θυμάρι και δεντρολίβανο. Ψήσε μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά και χρυσαφί για ένα γευστικό συνοδευτικό.

Γεμιστές πιπεριές: Γέμισε τις κομμένες πιπεριές με ένα μείγμα μαγειρεμένης κινόα ή πλιγούρι, σοταρισμένα κρεμμύδια, ντομάτες κομμένες σε κύβους, ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός και άνηθος) και λίγο ελαιόλαδο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να ζεσταθεί η γέμιση.

Σαλάτα με φακές: Συνδύασε μαγειρεμένες φακές με αγγούρια κομμένα σε κύβους, ντοματίνια, κόκκινα κρεμμύδια, φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο), χυμό λεμονιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπάλισε με μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε για μια θρεπτική και χορταστική σαλάτα.

Shape editor's note: Θυμήσου, τα βότανα, τα μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών μπορούν να προσθέσουν βάθος και γεύση στα πιάτα σου χωρίς να βασίζεσαι σε επιπλέον αλάτι. Πειραματίσου με διαφορετικούς συνδυασμούς για να βρεις το γευστικό προφίλ σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i