Τι λάδι να βάλω πού; Κραμβέλαιο, αραχιδέλαιο, λινέλαιο και σησαμέλαιο είναι οι νέες επιλογές

Στην Ελλάδα πολύ σωστά αγαπάμε το ελαιόλαδο, αλλά μήπως αξίζει να σκεφτείς και τις εναλλακτικές επιλογές σε λάδι;

fistikelaio

Δε θα περιοριζόσουν ποτέ σε ένα είδος κουζίνας, οπότε γιατί να χρησιμοποιείς μόνο το (σούπερ υγιεινό, χωρίς αμφισβήτηση) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάθε φορά που μαγειρεύεις;

Αυτά τα τέσσερα εναλλακτικά έλαια που σου προτείνουμε περιέχουν τις ίδιες 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρών ανά κουταλιά σούπας, όπως το αγαπημένο μας ελαιόλαδο.

Ορισμένα, όμως, από αυτά αντέχουν περισσότερο στις νυψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος, ενώ μόλις μία σταγόνα από κάποια άλλα μπορεί να μεταμορφώσει γευστικά το πιάτο σου.

Και επειδή το καθένα σου προσφέρει τα δικά του διατροφικά οφέλη, η χρήση τους δε θα κάνει απλώς τη μαγειρική σου πιο γευστική, αλλά μπορεί να ωφελήσει και την υγεία σου.

Κραμβέλαιο

Συγκριτικά με τα άλλα μαγειρικά έλαια, είναι το πιο οικονομικό και περιέχει τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε άλφα λινολεϊκό οξύ, το οποίο έχει φανεί πως μειώνει τις φλεγμονές και πιθανώς προλαμβάνει την εκδήλωση καρδιοπαθειών.

Η ουδέτερη γεύση και το μέτριο προς υψηλό σημείο καπνού -η θερμοκρασία όπου αρχίζει να καίγεται και να βγάζει τοξικό καπνό- σημαίνει πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για το μαγείρεμα.

Εξαιρετικό για να:

. Το προσθέσεις σε μείγμα για μάφιν, κέικ και βάφλες (ή σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτείται φυτικό έλαιο).

. Σοτάρεις λαχανικά, κοτόπουλο, κρεμμύδια ή σκόρδο.

oil

Λινέλαιο

Οι περισσότερες γυναίκες δεν παίρνουμε αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να κρατούν τον

καρκίνο μακριά.

Το λινέλαιο (το έλαιο από λιναρόσπορο δηλαδή) είναι καλή πηγή των συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, τα οφέλη του όμως καταστρέφονται από τη θερμότητα, οπότε να το φυλάς στο ψυγείο και να το προσθέτεις μόνο σε κρύα ή ήδη μαγειρεμένα πιάτα.

Αν βρεις την ελαφρώς πικρή του γεύση πολύ δυνατή, δοκίμασε να συνδυάσεις το λινέλαιο με ένα τρόφιμο με έντονη γεύση, όπως το φιστικοβούτυρο ή το kale (λαχανίδα), που θα την καλύψει ή αγόρασε μια αρωματισμένη εκδοχή του (εμάς μας αρέσει με λεμόνι).

Εξαιρετικό για να το:

. Αναμείξεις στα smoothies σου.

. Προσθέσεις στη βρόμη.

Αραχιδέλαιο (φιστικελαιο)

Το λάδι αυτό με τη γήινη γεύση είναι εξαιρετική επιλογή για υγιεινό τηγάνισμα. Επειδή μπορεί να θερμανθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία από πολλά άλλα έλαια, οι τροφές μαγειρεύονται πιο γρήγορα όταν το χρησιμοποιείς και απορροφούν λιγότερο τις επιπλέον θερμίδες και τα λιπαρά του.

Είναι, επίσης, μια αναπάντεχη πηγή ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου.

Εξαιρετικό για:

. Τηγάνισμα κοτόπουλου και πατάτας.

. Βαθύ τηγάνισμα (stir-fry) λαχανικών και ρυζιού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο; 9 top έλαια για το δέρμα

Σησαμέλαιο

Αυτό το αρωματικό έλαιο δεν είναι απλώς γεμάτο με την ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, αλλά μπορεί επίσης να ρίξει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Το σησαμέλαιο, ωστόσο, είναι ακριβό λάδι, οπότε χρησιμοποίησε μικρή ποσότητα για να δώσεις άρωμα σε μαγειρεμένα φαγητά.

Εξαιρετικό για να:

. Προσθέσεις μερικές σταγόνες πάνω από σούπες και βραστά λαχανικά.

. Το αναμείξεις με σάλτσα σόγιας και μξίδι για να φτιάξεις σος για ασιατικά noodles ή dumplings.

Συνεργάστηκε η Γεωργία Καππάτου, διαιτολόγος-διατροφολόγος µε ειδίκευση στην παιδοψυχολογία και σωστή διατροφή παίδων και ενηλίκων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i