Διατροφή μετά από αφαίρεση χολής: Τι μπορείς να τρως μετά την εγχείρηση

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη διατροφή σου ύστερα από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

sporty-young-woman-with-healthy-food-picture-id896261468 Credit:Vasyl Dolmatov

Από τη Μαργαρίτα Οκτωράτου, Msc, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Δημόσιας Υγείας. Facebook Page NutriBalance - Octoratou Margarita

Λίγο η γενετική προδιάθεση, λίγο το υπερβολικό βάρος και οι κακές διατροφικές συνήθειες όπως τα ακατάστατα και πλούσια σε λίπη γεύματα, οι χολόλιθοι και η μη φυσιολογική κένωση της χοληδόχου κύστης, μπορούν να πυροδοτήσουν «κωλικό» της χοληδόχου κύστεως και να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο επιγάστριο (πάνω από το στομάχι) και στο δεξιό υποχόνδριο με απότομη εισβολή και προοδευτική αύξηση της έντασης, που μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες και να αντανακλάται στη ράχη, τη δεξιά ωμοπλάτη ή το δεξιό ώμο. Και τότε έρχεται η στιγμή να την αφαιρέσουμε. Και μετά τι τρώμε;

Δες επίσης: Τροφές με καλά λιπαρά και έλαια για αδυνάτισμα, ενέργεια, υγεία: Αμύγδαλα ή αβοκάντο; Τι σου δίνει κάθε ένα

Η διατροφή μετά από αφαίρεση χολής

Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να απελευθερωθεί στο δωδεκαδάκτυλο κατά τη διάρκεια της πέψης. Τότε είναι που βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών της τροφής.

Όταν μιλάμε για αφαίρεση χολής εννοούμε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, όταν τρώμε, η χολή συνεχίζει να παράγεται από το ήπαρ, είναι πιο αραιή και φτάνει απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο.

Αυτός είναι και ένας κύριος λόγος εμφάνισης διάρροιας που μπορεί να κρατήσει λίγες ημέρες ή και εβδομάδες. Σταδιακά, ο οργανισμός να συνηθίζει στη νέα κατάσταση, αλλά τις πρώτες μέρες χρειάζεται ειδική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα όπως πόνος, φούσκωμα και διάρροια.

Τι προσέχουμε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης:

Γενικά, δεν υπάρχει μια εξειδικευμένη δίαιτα που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορείς να προσέξεις ώστε να αποφύγεις τα συχνά δυσάρεστα συμπτώματα.

  • Για παράδειγμα, η ποσότητα του λίπους σε κάθε γεύμα να παίζει σημαντικό ρόλο. Μικρότερες ποσότητες λίπους είναι πιο καλά ανεκτές κατά την πέψη ενώ μεγαλύτερες ποσότητες μένουν άπεπτες και προκαλούν καούρες, αέρια, φουσκώματα, δυσπεψία και διάρροια.
  • Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα. Με αυτό τον τρόπο το στομάχι δεν μένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και δεν φορτώνεται με μεγάλο όγκο τροφής. Ένα υγιεινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης χωρίς πολύ λίπος όπως πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μαζί με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά.
  • Προτίμησε να καταναλώσεις τρόφιμα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλά ανεκτά: γάλα άπαχο/ημιάπαχο και όλα τα προϊόντα του π.χ. ανθότυρο, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, λαχανικά, φρούτα και σούπες λαχανικών (βρασμένα ή καθαρισμένα, χωρίς σπόρους), κρέας χαμηλό σε λιπαρά, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, άπαχα ψάρια π.χ. γλώσσα, μπακαλιάρος, ελαιόλαδο ως πηγή λίπους (σε μικρή ποσότητα ειδικά στην αρχή).
  • Απόφυγε πολύ λιπαρά τρόφιμα όπως όλα τα τηγανητά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το λίπος από κρέας, τα αλλαντικά και λουκάνικα, την κρέμα γάλακτος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τις πίτες κ.λπ.
  • Μείωσε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ την κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν φούσκωμα όπως τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (ωμό ή βρασμένο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα, αγκινάρες, καλαμπόκι, όσπρια, δημητριακά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι κ.λπ.), και τους ξηρούς καρπούς.
  • Απόφυγε τα όξινα τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας, κακάο, καφέ, αναψυκτικά, ξύδι, αλκοολούχα ποτά, κ.λπ.
  • Μαγείρεψε ελαφρά. Προτίμησε βραστά ή ψητά τρόφιμα, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς πολλά καρυκεύματα.
  • Μάσησε καλά –και αργά - την τροφή. Με αυτό τον τρόπο γίνεται και πιο εύπεπτη.

Διατροφή για χολή: Αυτές είναι οι συστάσεις διατροφής αν υποφέρεις από πέτρες στη χολή (χολολιθίαση)

*Να θυμάσαι ότι, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η δική σου ανοχή ίσως διαφέρει από άλλων ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι, κάτι που για άλλους είναι ανεκτό σε εσένα δεν είναι. Για αυτό τις πρώτες ημέρες ίσως σε βοηθήσει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων εφόσον υπάρχουν.

*Μετά από 1 εβδομάδα περίπου, μπορείς να αρχίσεις να εισάγεις και τα τρόφιμα που σε ενοχλούν, αρχικά σε μικρές ποσότητες ώστε να είναι καλά ανεκτές, και σε λίγες εβδομάδες η διατροφή σου θα είναι όπως των ατόμων με χοληδόχο κύστη.

*Εκτός, πάλι, αν θεωρήσεις ότι η διαδικασία αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να βελτιώσεις τη διατροφή σας και τις συνήθειές σας – ειδικά αν ήταν το υπερβολικό βάρος ή τα ακατάστατα λιπαρά γεύματα εκείνα που πυροδότησαν αυτή την εξέλιξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i