Γιατί πρέπει να μουλιάζεις τους ξηρούς καρπούς πριν τους φας

Η νέα τάση προτείνει να μουλιάζεις τους ξηρούς καρπούς προτού τους καταναλώσεις. Μάλιστα, κάθε ξηρός καρπός έχει διαφορετικό χρόνο μουλιάσματος.

ksiroi-karpoi

Γιατί με το μούλιασμα απομακρύνεται το φυτικό οξύ που περιέχουν και εξουδετερώνονται οι αναστολείς των ενζύμων, επιτρέποντας μία εύκολη πέψη και αυξάνοντας σημαντικά την απορρόφηση των βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων από τους ξηρούς καρπούς.

«Το φυτικό οξύ είναι η κύρια μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς. Επίσης, μπορεί να βρίσκεται και σε άλλα λαχανικά, ρίζες ή βολβούς αλλά σε μικρότερη ποσότητα», εξηγεί η Πάντα Ανδρονίκη Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Ο φλοιός τους απομακρύνεται πολύ πιο εύκολα εάν μουλιάσεις τους ξηρούς καρπούς σε ζεστό νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι, ώστε να απομακρύνεις και τα υπολείμματα από τη σκόνη και τις τανίνες.

Το νερό που θα απομείνει δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική καθώς μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

Τι ακριβώς κάνει το φυτικό οξύ

Όπως και τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικό οξύ, το οποίο είναι μέρος του αμυντικού τους μηχανισμού για να απομακρύνουν τους εισβολείς και να αυξάνονται μέχρι την πλήρη ωρίμανσή τους. Συχνά, μπορεί να βρεις κάποια κομματάκια από ξηρούς καρπούς στα κόπρανά σου, επειδή το φυτικό οξύ εναντιώνεται στην εύκολη πέψη τους. Το μούλιασμα δρα ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. «Το φυτικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου και λιγότερο του ασβεστίου, διότι τα δεσμεύει, έτσι ονομάζεται και αναστολέας θρέψης. Το μούλιασμα είναι η πιο ευρέως γνωστή και εφαρμοσμένη μέθοδος, όπως  συνήθως μουλιάζουμε τα όσπρια κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μειώσουμε την ποσότητα του φυτικού οξέος», εξηγεί η διαιτολόγος.

Πόσες ώρες ακριβώς χρειάζεται να μείνει ο κάθε καρπός στο νερό;

1. Καρύδια: 8 Ώρες

2. Αμύγδαλα: 12 ώρες

3. Πεκάν: 8 Ώρες

4. Σπόροι κολοκύθας: 7 ώρες

5. Μακαντάμια: 4 ώρες

6.Ρεβίθια: 12-48 ώρες

7. Κουκουνάρια: 8 Ώρες

8. Φουντούκια: 8 Ώρες

9. Κάσιους: 6 ώρες

10. Σπόροι λιναριού: 6 ώρες

11. Φύτρα αλφάλφα: 12 ώρες

12. Σπόροι μπρόκολου: 8 ώρες

Εάν ο χρόνος του μουλιάσματος ξεπερνά τις 8 ώρες, τότε θα ήταν καλό να αλλάξεις το νερό και να προσθέσεις φρέσκο αφού θα έχουν μουλιάσει οι καρποί σου για 8 ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i