Τι είναι το βούτυρο ghee της Paleo Diet και είναι πράγματι καλύτερο από το βούτυρο;

Ο πιο απλός τρόπος που μπορούμε να ορίσουμε το ghee (βούτυρο γκι) είναι σαν μία παραλλαγή από καθαρισμένο βούτυρο το οποίο προέρχεται από την Ινδία.

ghee

Ghee: Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό στην παραδοσιακή ινδική μαγειρική και έχει γίνει βασικό στην Παλαιολιθική Δίαιτα ή Δίαιτα των Σπηλαίων, γνωστή ως Paleo Diet, ενώ κάποιοι άνθρωποι το προσθέτουν ακόμα και στην κούπα του καφέ τους. Τι είναι λοιπόν το ghee και ποια η διαφορά του από το παραδοσιακό βούτυρο;

Ο πιο απλός τρόπος που μπορούμε να ορίσουμε το ghee είναι σαν μία παραλλαγή από καθαρισμένο βούτυρο (Clarified butter) το οποίο προέρχεται από την Ινδία.

Το καθαρισμένο βούτυρο είναι ανάλατο βούτυρο το οποίο θερμαίνεται ελαφρώς, με αποτέλεσμα το γάλα να υγροποιείται και να ξεχωρίζει από το χρυσό υγρό και να παρασύρεται στο κάτω μέρος του τηγανιού, αφού έχει λιώσει το βούτυρο. Ο αφρός που δημιουργείται αφαιρείται από την επιφάνεια, αφήνοντας μόνο το υγρό.

Η απομάκρυνση αυτή του γάλακτος δίνει στο βούτυρο, το καθαρισμένο πλέον, ένα υψηλότερο σημείο καπνού, κάνοντάς το ιδανικό για υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος. Επίσης, αυτή η επεξεργασία αποτρέπει το βούτυρο από το να διαλύεται τόσο γρήγορα, αν και δεν προσφέρει τόσο πλούσια γεύση σε σύγκριση με το κανονικό βούτυρο.

Το ghee όμως έχει πάει αυτό το καθαρισμένο βούτυρο ένα βήμα παρακάτω.

Μόλις τα στερεά του γάλακτος ξεχωρίσουν, το βούτυρο σιγοβράζει μέχρι όλη η υγρασία του να εξατμιστεί και τα στερεά του γάλακτος να γίνουν ελαφρώς καφέ. Το αποτέλεσμα έχει μία γεύση σαν καραμέλα και ξηρού καρπού, με απίθανο άρωμα και ροδισμένο χρώμα, για το οποία ξεχωρίζει το ghee. Επίσης, το ghee έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το βούτυρο και υψηλότερο σημείο καπνού, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για σοτάρισμα.

Πώς το χρησιμοποιείς;

Θα πρέπει να το θεωρείς σαν μία πιο ανθεκτική και γευστική εναλλακτική, αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις βούτυρο. Οπότε, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το αλείψεις στο ψωμί ή στο τοστ σου ή να το χρησιμοποιήσεις φυσικά στα ινδικά πιάτα που ετοιμάζεις.

Ποια είναι τα οφέλη της μαγειρικής με ghee;

Αν και το ghee, όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, είναι πιο εύκολο στο μαγείρεμα από το βούτυρο, αυτός δεν είναι και ο μοναδικός λόγος για να το επιλέξει κάποιος. Το ghee ενδείκνυται για όσους έχουν κάποια ευαισθησία στη λακτόζη, καθώς τα στερεά του γάλακτος έχουν αφαιρεθεί από αυτό. Ωστόσο, πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν, οπότε όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες στη λακτόζη θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Επίσης, περιέχει μέσης αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εύπεπτα και καλύτερα για την καρδιά σου σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Καταναλώνεις και μια υψηλότερη συγκέντρωση του βουτυρικού οξέος (που είναι απλώς ένας τύπος λιπαρού οξέος)όταν προτιμάς το ghee από το βούτυρο. Το βουτυρικό οξύ είναι γνωστό για τις θετικές του συνέπειες στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αντιφλεγμονώδη δράση του, ενώ έχει συνδεθεί με βελτιώσεις που παρατηρούνται σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Θα πρέπει βέβαια να έχεις στο νου σου ότι το ghee αποτελείται από λιπαρά και ενώ μπορεί να είναι απαραίτητα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εάν το παρακάνεις με το ghee, όπως και με το βούτυρο, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την υγεία της καρδιάς σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i