Τα top διατροφικά trends του 2016; Εσύ δοκίμασες γουλί και ρίζα μάκα;

Τώρα που το 2016 ετοιμάζεται να μας πει αντίο, κάνουμε review στις διατροφικές τάσεις, από τα πιο trendy εστιατόρια μέχρι τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

alevri-bananas

Το 2016 ολοκληρώνεται: Αυτά τα διατροφικά trends μονοπώλησαν τη χρονιά που πέρασε!

Τα δοκιμάσαμε αλλά εσύ τα έχεις υιοθετήσει; Έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για kale Και αβοκάντο ή καρύδας; Κι εμείς!

Οι νέες σούπερ τροφές στο ντουλάπι και το ψυγείο σου

1. Αλεύρι μπανάνας

Αφού έλιωσες την μπανάνα για να την προσθέσεις σε ψωμιά, κέικ και pancakes, τώρα ήρθε η ώρα να τη χρησιμοποιήσεις και ως αλεύρι. Αυτό φτιάχνεται από αποξηραμένες άγουρες μπανάνες, έχει γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies και ντρέσινγκ σαλάτας, αλλά και να αντικαταστήσεις με αυτό το κανονικό αλεύρι. Ακόμη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του εντέρου και του διαβήτη και ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου.

Επειδή δεν περιέχει γλουτένη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ανάλογες δίαιτες.

2. Γουλί, το νέο «it» λαχανικό

Μπορεί να το συναντήσεις με το όνομα γουλί, γούλα ή γογγυλοκράμβη, αν και η αλήθεια είναι πως μάλλον θα

δυσκολευτείς να το βρεις στη λαϊκή ή στο μανάβη σου. Πρόκειται για ένα στρογγυλό βολβό, ανοιχτοπράσινο στο χρώμα του λάχανου ή έντονο μοβ ανάλογα με την ποικιλία, που μεγαλώνει έξω από το έδαφος και ξεχωρίζει για τη λεπτή και ελαφρώς πικάντικη γεύση του, η οποία θυμίζει κάτι από λάχανο και από ραπανάκι. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και «νικάει» το πορτοκάλι σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμίνης Β6, χαλκού και μαγνησίου. Με μόλις 27 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όλες τις ώρες.

Πώς τρώγεται: Αφού αφαιρέσεις προσεκτικά την εξωτερική χοντρή φλούδα, κόβεις το γουλί σε μπαστουνάκια. Τρώγεται σκέτο ή με λίγο χοντρό αλάτι και θεωρείται σούπερ «φτωχός» μεζές για το κρασί και το τσίπουρο. Στην ανατολική Ευρώπη το γεμίζουν με πικάντικο κιμά και το μαγειρεύουν στο φούρνο. Είναι, μάλιστα, ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της Ουγγαρίας. Αν είσαι επιρρεπής στην κατακράτηση υγρών, το γουλί είναι το λαχανικό σου. Περιέχει πολύ χαμηλό νάτριο και αρκετό κάλιο που σε «ξεφουσκώνει», ενώ, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, ενυδατώνει τον οργανισμό σου.

Κεφίρ

 3 Κεφίρ

Δεν είναι κάτι νέο, όμως φέτος κάνει δυναμικό comeback. Tο παραδοσιακό «ελιξίριο» μακροζωίας από τον Καύκασο, πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και προβιοτικά –τα καλά βακτήρια που κρατούν υγιές το πεπτικό σύστημα–, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γάλα και γιαούρτι και έχει έντονη και ξινούτσικη γεύση. Αν δυσκολεύεσαι να το πιεις σκέτο, μπορείς να το προσθέσεις σε smoothie ή στα δημητριακά Ένα ποτηράκι του κρασιού τη μέρα αρκεί για να πάρεις τα πολύτιμα συστατικά του.

Φτιάξαμε το δικό μας κεφίρ και η αλήθεια είναι πως η γεύση του σπιτικού είναι πολύ πιο ιδιαίτερη από αυτήν του κεφίρ εμπορίου – είναι όμως πολύ πιο υγιεινό. Αν θες να δοκιμάσεις, θα πρέπει να βρεις «σπόρους» κεφίρ από κάποιον που παράγει ήδη δικό του. Αν ρωτήσεις τριγύρω, δε θα είναι τόσο δύσκολο.

Σούπα με βοδινό για ωραία επιδερμίδα:

4. Ζωμός από κόκαλα

Έχει χαρακτηριστεί ως η ξεχασμένη υπερτροφή! Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο και δρα μαλακτικά και θεραπευτικά στο πεπτικό σου σύστημα, ενώ προλαμβάνει την αϋπνία, την κόπωση και το άγχος. Τα οφέλη του όμως δεν περιορίζονται εδώ: Είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και ζελατίνη και σου εξασφαλίζει πιο υγιές, νεανικό δέρμα και μαλλιά και γερά νύχια.

5. Νερό από σφένδαμο

Πρόκειται για την πιο αγνή μορφή του χυμού του σφενδάμνου και οι οπαδοί του ορκίζονται για το καλό που

κάνει στην υγεία μας. Περιέχει αντιοξειδωτικά και μέταλλα που συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ θεωρείται το νέο «νερό θαύμα». Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Είναι τόσο νέο σαν trend, που δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη σχετικές έρευνες.

5. “Πίνω ένα ξεχωριστό αφέψημα”, λέει η Dr Lily Yu, βελονίστρια της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής

6. Ρίζα μάκα

Κατάγεται από τα βουνά των Άνδεων και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ραπανάκι. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτή την ταπεινή υπερτροφή. Οι Ίνκας την αποκαλούσαν «τροφή των θεών» και πίστευαν ότι βελτιώνει την υγεία, εξισορροπεί τη διάθεση, την αντοχή, την ενεργητικότητα και αυξάνει

την ερωτική επιθυμία.

Η μάκα συνδυάζεται συχνά με σοκολάτα και συνιστά εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για τις σταγόνες

σοκολάτας που προσθέτεις στα cookies ή στα κέικ σου. Ταιριάζει, επίσης, σε smoothies, ψωμιά και μπάρες. Αυτό που κάνει γενικά είναι πως «ανεβάζει» γευστικά καθετί στο οποίο προστίθεται, ενώ, όπως καταλαβαίνεις, ταιριάζει και με αλμυρές και με γλυκές γεύσεις.

Η ρίζα μάκα έχει πολύ ήπια γεύση με ελαφρώς γήινο άρωμα και αυξάνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων. Θα τη βρεις σε σκόνη, νιφάδες και μπάρες. Πρόσθεσε μάκα στο επόμενο πιάτο σου και άφησε την αρχαία ρίζα να κάνει τα μαγικά της!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i