«Τρώμε μικροσκοπικές ίνες πλαστικού καθημερινά.Τι συνέβη όταν προσπάθησα να τις αποφύγω για 24 ώρες»

Πόσο δύσκολο ήταν για έναν περιβαλλοντολόγο να ολοκληρώσει το παράξενο πείραμά του; Και γιατί το έκανε εξαρχής;

fit-young-woman-drinking-water-in-the-gym-picture-id583733122

Kurtis Baute δεν είναι μόνο ειδικός με MSc στις περιβαλλοντικές επιστήμες, αλλά και ένας vlogger που με το εκκεντρικό χιούμορ του θίγει θέματα οικολογίας συγκεντρώνοντας, μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες followers. Πρόσφατα έκανε ένα πείραμα μοναδικό στον κόσμο: Προσπάθησε για ένα 24ωρο να μην καταπιεί καθόλου μικροπλαστικά, όπως ονομάζονται οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού που καταλήγουν στο σώμα μας μέσω της τροφής αλλά και της αναπνοής. Αφορμή στάθηκε μια νέα, σοκαριστική έρευνα σε ανθρώπινα κόπρανα από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία όλα τα δείγματα περιείχαν μικροπλαστικά.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να αποφύγουμε αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική απειλή; Ο Baute κατέφυγε σε ακραία μέτρα και συγκεκριμένα σε ένα σπίτι από πέτρα και ξύλο, σε απομονωμένο νησί, όπου για μία μέρα τρεφόταν μόνο με φυτικές τροφές, τη «βάση της τροφικής αλυσίδας» όπως λέει, αφού ακόμα και ο μικρότερος ζωικός οργανισμός, ιδιαίτερα οι θαλάσσιοι, περιέχει στο στομάχι του μικροπλαστικά.

Τη δίαιτα της μιας μέρας αποτελούσαν αβοκάντοπορτοκάλιαμπανάνες και ξηροί καρποί, ενώ το νερό βρύσης αντικαταστάθηκε από φιλτραρισμένο νερό και το θαλασσινό αλάτι (που επίσης περιέχει νανοπλαστικά) από αλάτι Ιμαλαΐων. Το μεγαλύτερο πλήγμα, ωστόσο, για αυτό τον άντρα-εθισμένο στην καφεΐνη όπως δηλώνει, ήταν ότι αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον καφέ.

Ο λόγος που δραπέτευσε στην άκρη του κόσμου είναι γιατί, όπως εξηγεί, ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει πλαστικό σε μορφή σκόνης, που απελευθερώνεται από βαφές, υφάσματα και κάθε είδους αντικείμενα. Στο τέλος του πειράματος μάς είχε ένα κακό και ένα καλό νέο.

Το κακό νέο, ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιες ακριβώς είναι οι συνέπειες του πλαστικού στο σώμα, αλλά προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μάλλον δεν είναι καλές». Το καλό νέο, ότι δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε τόσο ακραία μέτρα για να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού, αρκεί καταρχήν να περιορίσουμε τις θαλασσινές τροφές και τα προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες. «Με αυτό τον τρόπο δεν ωφελούμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον» καταλήγει.

Δείτε το βίντεο με το πείραμα:

Πηγή: Womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i