Ποιο συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει στην οικοδόμηση των μυών;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει.

μύες iStock

Δε χρειάζεται να γνωρίζεις και πολλά για τη διατροφή των αθλητών, για να κατανοήσεις ότι έχει άμεση συσχέτιση με τις αθλητικές επιδόσεις τους. Αρκεί να δοκιμάσεις από μόνη σου το πείραμα και πριν από την καθιερωμένη προπόνηση σου να φας πίτσα ή ένα κουτί μπισκότα. Τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτές τις τροφές και κυρίως η ζάχαρη, προφανώς και θα επηρεάσουν τα επίπεδα της ενέργειας, όπως επίσης και την ανθεκτικότητα σου απέναντι στην άσκηση. Για αυτό και επιλέγουμε συνήθως τροφές πλούσιες σε συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη.

Όμως για ένα άρτιο και άμεσο αποτέλεσμα, όσο αναφορά τόσο την οικοδόμηση των μυών, όσο και την γενικότερη ευεξία του οργανισμού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα ενισχύσουν την απόδοση μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Exercise and Nutrition" αποκαλύπτει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 οδηγούν ακριβώς στην παραπάνω διαπίστωση.

Πώς τα ωμέγα3 επηρεάζουν την αθλητική επίδοση, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα;

Κατά τη διάρκεια μελέτης οκτώ εβδομάδων, φοιτητές – αθλητές του Πανεπιστημίου Baylor χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να καταναλώνει ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου υψηλής ισχύος (δηλαδή, 1,75 γραμμάρια εικοσαπεντεανοϊκό οξύ - EPA και 1,1 γραμμάρια εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ - DHA) και την δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι συμμετέχοντες αφού συμπλήρωσαν μερικά ερωτηματολόγια και κράτησαν για τρεις ημέρες ένα ημερολόγιο τροφίμων, υποβλήθηκαν σε έλεγχο του δείκτη ωμέγα-3, της σύστασης του σώματός τους, της δύναμης της λαβής (χεριού) και του άλματος τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της μελέτης.

Αν και οι αλλαγές στη σύσταση του σώματος ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων, οι αθλητές που έλαβαν ιχθυέλαιο σημείωσαν σημαντική αύξηση (περίπου 9%) στη δύναμη λαβής, με την δεύτερη ομάδα να μην σημειώνει καμία αλλαγή στην μυική δύναμη. Επιπλέον, όσοι πήραν συμπλήρωμα επωφελήθηκαν από την δραστικότητα των ωμέγα3 καθώς αυξήθηκε ο δείκτης αυτών κατά 73%.

Άλλα συμπληρώματα που ενισχύουν την οικοδόμηση των μυών

Εκτός από τις σκόνες πρωτεΐνης και τα συμπληρώματα ωμέγα3, υπάρχουν δύο ακόμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των μυών καθώς και στην αύξηση της δύναμης μας.

Αυτά είναι:

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D παρέχει εξαιρετικά πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, ενώ η προσθήκη αυτής στην διατροφή μας θεωρείται ζωτικής σημασίας από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τις υποδείξεις των τελευταίων, η εν λόγω βιταμίνη φροντίζει επίσης την αποκατάσταση των μυών καθώς επίσης και την γενικότερη υγεία τους.

Κολλαγόνο: Με 20 μοναδικά αμινοξέα στην σύνθεση του, το κολλαγόνο ενισχύει μεταξύ άλλων και την οικοδόμηση των μυών. Έκτος από την ανάπτυξη αυτών, υποστηρίζει την αποκατάσταση και την αύξηση του όγκου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i