Ασβαγκάντα, το "θαυματουργό" βότανο της Ανατολής που δρα κατά του άγχους. Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου

6 καλοί λόγοι να βάλεις τη "θαυματουργή" ασβαγκάντα στη ζωή σου. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους και στη μείωση του άγχους.

Ασβαγκάντα

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι της Ανατολής χρησιμοποιούν τις δικές τους μυστικές φυτικές συνταγές για να θεραπεύσουν διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά και για να περιποιηθούν "εσωτερικά” και "εξωτερικά” τον εαυτό τους. Πιστεύουν ότι η φύση έχει όλα όσα χρειαζόμαστε και η δύναμή της είναι αξεπέραστη. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακές μεθόδους και θεραπείες τους έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση με πρώτη και κύρια την Αγιουρβέντα. Η Αγιουρβέντα είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής της Ινδίας που μετρά περισσότερα από 5.000 χρόνια ζωής. Βασική της φιλοσοφία είναι η διατήρηση της υγείας μέσω της ισορροπίας του σώματος, του νου και της συνείδησης. Υποστηρίζει ότι θεραπεύει τον ασθενή μέσω μιας ισορροπημένης ζωής, ορθής σκέψης, δίαιτας και της χρήσης βοτάνων. 

Βασικό βότανο που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέντα είναι η Ασβαγκάντα. Η Ασβαγκάντα παρόλο που είναι γνωστή εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία -όπου φύεται κιόλας- τα τελευταία χρόνια έχει λατρευτεί σε όλο τον κόσμο. Και ο λόγος είναι ότι πολλές επιστημονικές μελέτες στη φαρμακολογία και στην ιατρική έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της μεταξύ άλλων στη μείωση του άγχους και στη ρύθμιση του βάρους. 

Όπως μας ανέφερε η Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ στη Γερμανία:

"Έχει βρεθεί πως η Ασβαγκάντα έχει σημαντικά οφέλη στη ψυχολογία του ανθρώπου αλλά και στη ρύθμιση των ορμονών μας με αποτέλεσμα ένα σύνολο από θετικές επιδράσεις μεταξύ των οποίων ρύθμιση του σωματικού βάρους, μείωση του άγχους, βελτίωση του εμμηνορρυσιακού κύκλου στη γυναίκα, μέχρι και αύξηση της λίμπιντο”.


Ένα συμπλήρωμα διατροφής με βασικό συστατικό την ασβαγκάντα είναι το Nama Ashwa, που πραγματικά λατρέψαμε από τη στιγμή που το δοκιμάσαμε. Πρόκειται για μια εναλλακτική στα παραδοσιακά συμπληρώματα διατροφής. Είναι σαν ζελεδάκια με γεύση φρούτων του δάσους, τα οποία δημιουργήθηκαν από την Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, που είναι μια από τις πρωτοπόρους του coaching στην Ελλάδα και την Μαλού Λαρσινού, μία διακεκριμένη & πιστοποιημένη health and wellness coach, που έχει εμπνεύσει πολύ κόσμο να ζήσει πιο ισορροπημένα.

Ασβαγκάντα

Βρες τα ζελεδάκια Nama Ashwa εδώ.

Τα συμπληρώματα διατροφής Nama Ashwa, εκτός από την ασβαγκάντα έχουν και βιταμίνες D3 και Β12. Είναι gluten free, vegetarian, χωρίς συντηρητικά και φυσικά φτιαγμένα με φυσικά συστατικά, ενώ η παραγωγή τους είναι απόλυτα ethical. 

Πού βοηθούν όμως αυτά τα "ζελεδάκια”;

Με μότο το "Ηρεμία, δύναμη & συγκέντρωση” τα ζελεδάκια Nama Ashwa είναι ο απόλυτος σύμμαχος της καθημερινότητάς μας. Ειδικά, αν η ημέρα σου στη δουλειά είναι αρκετά απαιτητική και το στρες σε κατακλύζει, με αποτέλεσμα η αποδοτικότητά και η παραγωγικότητά σου να μειώνονται, ένα "ζελεδάκι” Nama Ashwa θα βοηθήσει! 

Βρες τα ζελεδάκια Nama Ashwa εδώ

Βρες τα ζελεδάκια Nama Ashwa εδώ

Συγκεκριμένα, προσφέρει: 

Χαλάρωση & καλύτερη διαχείριση του στρες (plus: μείωση του τσιμπολογήματος λόγω άγχους)

Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ασβαγκάντα που κάνει τα μαγικά της. 

ασβαγκάντα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι. Αυτό επιτυγχάνεται με άμεση δράση σε ουσίες του εγκεφάλου (τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές) αλλά και στη ρύθμιση της κορτιζόλης, που είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες. Η ίδια ορμόνη είναι υπεύθυνη και για την αύξηση της όρεξης που νιώθουμε συχνά όταν είμαστε πιεσμένοι. Ετσι μειώνονται τα υπερφαγικά επεισόδια ή απλά τα.. τσιμπολογήματα και έρχεται πιο γρήγορα το αίσθημα πως έχουμε χορτάσει” ανέφερε η Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου.

Και όλα αυτά επιβεβαιώνονται με μελέτες. 

Για παράδειγμα, σε μία μελέτη του 2012, 64 εθελοντές που διαγνώστηκαν με άγχος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε Ασβαγκάντα και στη δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο, για μία περίοδο δύο μηνών. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, το γκρουπ που λάμβανε Ασβαγκάντα εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερο άγχος και μάλιστα σημειώθηκε στον οργανισμό των συμμετεχόντων μείωση στο ποσοστό της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά 28%.

Σε μελέτη το 2009, όπου έλαβαν μέρος άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή αγχώδη διαταραχή, δόθηκε σε μια υποομάδα Ασβαγκάντα και στην άλλη η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Το εντυπωσιακό εύρημα αυτή της μελέτης είναι ότι η Ασβαγκάντα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με την αγωγή, παρέχοντας μέχρι και 50% καλύτερα αποτελέσματα στο άγχος.

Καλύτερη απόδοση & αντοχή

Σύμφωνα με μελέτες άλλο ένα όφελος που προσφέρει η ασβαγκάντα είναι ότι βοηθάει πολύ ανθρώπους που ασκούνται, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Η ιδιότητά της αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την ικανότητα να μειώνει την κορτιζόλη στον οργανισμό, η οποία ευθύνεται για τη μειωμένη ικανότητα του σώματος να χτίσει μύες. Plus, βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, ώστε να αποδώσει καλά κάτω από συνθήκες έντονης άσκησης, ενώ παράλληλα βοηθά τον οργανισμό να αντιστέκεται στην κόπωση.

Μια από τις δεκάδες μελέτες που έχουν γίνει για την ασβαγκάντα, παρατήρησε αύξηση της μυϊκής δύναμης, με μειωμένα ποσοστά σωματικού λίπους και επίπεδα χοληστερόλης, μετά τη λήψη του βοτάνου.
 

Καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα από τη ρίζα του φυτού της ασβαγκάντα βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την προσοχή και την ταχύτητα που σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Είναι ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους δουλεύουν, διαβάζουν και γενικά για όσους θέλουν ένα boostάρισμα στην καθημερινότητά τους.

Καλύτερος ύπνος

Στην Ινδία εδώ και αμέτρητα χρόνια, η ασβαγκάντα θεωρείται το νούμερο ένα αντίδοτο στην αϋπνία. Και είναι λογικό. Μειώνοντας το στρες, η ασβαγκάντα βοηθάει να χαλαρώνουμε και κατ επέκταση να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο εύκολα. 

Έπειτα από μια έρευνα έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που πήραν Ασβαγκάντα περιέγραψαν ότι υπήρχε αισθητή βελτίωση τον ύπνο τους ως 72% κατά μέσο όρο.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, το εκχύλισμα του φυτού της Ασβαγκάντα τονώνει την σεξουαλική διάθεση και βοηθά στη σεξουαλική απόδοση, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Μεταξύ άλλων βοηθάει στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, αυξάνει την λίμπιντο, φέρνει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών σε ισορροπία & αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. 


κξ

Βρες τα ζελεδάκια Nama Ashwa εδώ.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Πέρα από ασβαγκάντα, τα "ζελεδάκια” της Nama Ashwa περιέχουν και βιταμίνη D3, γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου”, η οποία θωρακίζει τον οργανισμό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, όπως γρίπη και τα κρυολογήματα του χειμώνα, αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Παράλληλα βοηθά στην προστασία του οργανισμού από αυτοάνοσα. 

Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού βοηθά και η βιταμίνη Β12, η οποία επίσης βελτιώνει και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Και όλα αυτά τρώγοντας μέχρι δύο "ζελεδάκια” την ημέρα. Αν χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα για να boostάρουμε τον οργανισμό μας σε κάθε τομέα, τουλάχιστον να είναι γευστικό, φυτικό και ευχάριστο!

Βρες τα ζελεδάκια Nama Ashwa εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i