
Η τορτιγία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ιστορία, έχει βαθιές ρίζες στη Μεξικάνικη κουζίνα και αναφέρεται ότι προέρχεται από τους αρχαίους Αζτέκους. Αρχικά, η τορτίγια χρησιμοποιούταν ως μέσο για τη μεταφορά τροφίμων, όμως στη σημερινή εποχή αποτελεί ένα δημοφιλές και γευστικό φαγητό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή, με διαφορές σε σχήμα, γεύση, υλικά, ακόμη και στη διατροφική τους αξία
Η διατροφική αξία της τορτίγιας
Η διατροφική αξία της τορτίγιας εξαρτάται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της. Γενικά, προσφέρει σημαντικές ποσότητες ενέργειας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3). Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών, κυρίως από το ελαιόλαδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζύμη.
Η τορτίγια βέβαια, δε θεωρείται πιο υγιεινή από μία φέτα λευκού ψωμιού, επί της ουσίας περιέχουν τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο τη διαφορά την κάνει το τι υλικά θα βάλεις μέσα και φυσικά αν θα την έχεις αγοράσει απέξω ή θα την έχεις φτιάξει μόνη σου στο σπίτί.
Η διατροφολόγος Ευαγγελία-Ιρίσα Ντεμίρη (@soul.diet), σου έχει την καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι τορτίγιες. Σίγουρα με την πρώτη δοκιμή θα ξεχάσεις εντελώς τις έτοιμες του super market.
Σπιτικές τορτίγιες
* Για 8 μικρές τορτίγιες ή 16 τάκος
Υλικά:
- 1 1/2 κούπα (200γρ.) αλεύρι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 3-4 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:
1) Σε ένα μπολ βάζεις 1/2 κούπα (125ml) χλιαρό νερό με τη μαγιά και ανακατεύεις
2) Στη συνέχεια προσθέτεις το αλεύρι το ελαιόλαδο και το αλάτι
3) Ανακάτεψε και μετά ζύμωσε για λίγα λεπτά
4) Σχημάτισε σε 8 με 16 μπάλες και άστα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά
5) Με έναν πλάστη άνοιξέ τες και τηγάνισε σε μεγάλη φωτιά για 45 δευτερόλεπτα κάθε πλευρά
6) Βάλτες σε πετσέτα κουζίνας για να τις διατηρήσεις μαλακές ή να να τις ζεστάνεις πριν τη χρήση
Διάβασε επίσης:
Εύκολα σπιτικά ψωμάκια με βρώμη και γιαούρτι
Η πιο γευστική συνταγή για αλμυρά muffins με ανθότυρο και βρώμη
Φτιάχνουμε το πιο healthy καλτσόνε για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr