
Μια νέα έρευνα της αμερικανικής ένωσης καταναλωτών Consumer Reports έρχεται να αναδείξει σοβαρούς κινδύνους σε ένα προϊόν που πολλοί θεωρούν αθώο και "υγιεινό". Περισσότερες από δώδεκα σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν επικίνδυνες ή ανησυχητικές ποσότητες μολύβδου, με τα επίπεδα να αυξάνονται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Μολύβδου… υπερβολή
Από τις 23 σκόνες που ελέγχθηκαν, πάνω από δύο στις τρεις περιείχαν περισσότερη ποσότητα μολύβδου ανά μερίδα από το ασφαλές ημερήσιο όριο (0,5 μικρογραμμάρια). Δύο από τα προϊόντα ξεχώρισαν, με τόσο υψηλά επίπεδα που οι ερευνητές της Consumer Reports συνιστούν να μην καταναλώνονται καθόλου.
"Δεν προτείνουμε την καθημερινή χρήση των περισσότερων σκονών πρωτεΐνης", δήλωσε η Τούντε Ακινλέγιε, επικεφαλής ερευνήτρια. "Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, ενώ κανένα δεν είναι απαραίτητο για να πετύχει κανείς τους διατροφικούς του στόχους".
Βρες περισσότερες πληροφορίες για τον μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα εδώ.
Η άνοδος της πρωτεΐνης και οι κίνδυνοι
Η ζήτηση για πρωτεϊνούχα τρόφιμα και συμπληρώματα έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η πρωτεΐνη αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην πρόληψη υπερκατανάλωσης τροφής, ενώ ταυτόχρονα προτιμάται από αθλητές που επιδιώκουν την αύξηση της μυϊκής τους μάζας.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές συχνά υπερβαίνουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη ή την προσλαμβάνουν από συμπληρώματα που δεν χρειάζονται. Οι πρόσθετες δόσεις μέσω σκόνης, πρωτεϊνούχων ποτών ή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι περιττές και, όπως δείχνει η νέα έρευνα, δυνητικά επικίνδυνες.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάδμιο στο κακάο: Μπορεί να φύγει με το βράσιμο η καρκινογόνα ουσία;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr