Πότε ΔΕΝ σου κάνει καλό ο βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται πανάκεια για πολλές ασθένειες και καταστάσεις. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιείς.

βασιλικός πολτός iStock

Από την κλινικό διαιτολόγο Δήμητρα Γλυνού

Ο βασιλικός πολτός είναι η κρεμώδης ουσία που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών για να τραφεί η μελλοντική βασίλισσα. Η χημική σύσταση του βασιλικού πολτού δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως, αλλά αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων και βιταμινών.

Συγκεκριμένα, περιέχει νερό σε ποσοστό 67% , πρωτεΐνες και αμινοξέα 12,5% και 11% αντίστοιχα, απλά σάκχαρα και 5% λιπαρά οξέα. Επίσης, περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, ένζυμα, και ίχνη βιταμίνης C.

Βασιλικός πολτός: Μια ευεργετική τροφή

Σήμερα, είναι πολύ διαδεδομένη η θρεπτική του αξία και η κατανάλωση του θεωρείται ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στις πολυάριθμες λειτουργικές ιδιότητές του, όπως τις αντιβακτηριακές, απολυμαντικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις του.

Πότε να ΜΗΝ καταναλώνεις βασιλικό πολτό

Παρά τα πολλά οφέλη του, τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές και αρνητικές του επιδράσεις. Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του;

Διάβασε επίσης: Οι βιταμίνες που χρειάζεσαι στα 20, στα 30, στα 40 και οι βιταμίνες για αντιγήρανση

Διάβασε επίσης: Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι

Ο βασιλικός πολτός στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καλό θα ήταν να μην καταναλώνουν βασιλικό πολτό, όπως επίσης και τα βρέφη. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο ή σύμπτωμα που να επιβεβαιώνει την εμφάνιση παρενεργειών κατά την περίοδο αυτή, αλλά λόγω έλλειψης επαρκών πληροφοριών, σκόπιμο θα ήταν να αποφεύγεται.

Εάν έχεις χαμηλή πίεση

Άτομα με χαμηλή πίεση και υπόταση, καθώς ο βασιλικός πολτός αποτελεί φυσική πηγή καθαρής μορφής ακετυλοχολίνης, που βοηθάει στην μείωση της πίεσης του αίματος. Συνεπώς, δεν συνίσταται σε άτομα που έχουν ήδη χαμηλή πίεση.

Άσθμα και αλλεργίες

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν άσθμα ή είναι αλλεργικοί στο μέλι, τη γύρη αλλά και τον ίδιο τον βασιλικό πολτό θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του. Η αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να προκύψει, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, προκαλώντας κρίση άσθματος, ακόμη και αναφυλαξία. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες πως ο βασιλικός πολτός έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και δερματίτιδα.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι πως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση και την αλόγιστη χρήση του βασιλικού πολτού, ιδιαίτερα όταν γίνεται χωρίς την συμβουλή ειδικού, γιατί μπορεί να είναι θαυματουργός για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αλλά από την άλλη μπορεί να αποβεί μοιραίος με την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i