Πότε είναι ασφαλής μια νέα εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό;

Τι περιθώριο πρέπει να δώσεις στο σώμα σου για να «συνέλθει» πριν αποφασίσεις να μεγαλώσεις κι άλλο την οικογένειά σου; Πότε είναι ασφαλής μία νέα εγκυμοσύνη; 

07.11.2018

εχεις διαβασει

μαμά μωρό δεύτερη εγκυμοσύνη οικογένεια

Γέννησες, φυσιολογικά ή με καισαρική το μωρό σου αλλά ήδη σκέφτεσαι πότε θα μεγαλώσεις κι άλλο την οικογένειά σου. Να θυμάσαι όμως πως ο οργανισμός σου χρειάζεται ένα «διάστημα ασφαλείας» πριν από μια νέα εγκυμοσύνη. Πάτα το pause, απόλαυσε το μωρό σου και άφησε το σώμα σου να ανακάμψει προτού προσπαθήσεις να μείνεις ξανά έγκυος.

12 μήνες

Αυτό το διάστημα είναι το ασφαλές για τη μητέρα και το μωρό της, ανάμεσα στην γέννηση ενός παιδιού και τη σύλληψη ενός επόμενου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και συμπερίλαβε δεδομένα από 123.122 γυναίκες και 148.544 κυήσεις στον Καναδά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εάν το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι μια νέα εγκυμοσύνη είναι μικρότερο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου ή σοβαρών προβλημάτων υγείας για τη μητέρα. Αλλά και για το μωρό, όταν είναι μικρό το διάστημα ανάμεσα σε δύο κυήσεις, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος προβλημάτων υγείας αλλά και πρόωρου τοκετού.

Δεύτερη εγκυμοσύνη vs Πρώτης ανά τρίμηνο: Τα καλά, τα… λιγότερο καλά και όσα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις

Πρώτη εγκυμοσύνη: Όσα θα ήθελα να μου έχουν πει ΠΡΙΝ μείνω έγκυος!

Οι επίσημες διεθνείς οδηγίες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια γυναίκα που έχει γεννήσει θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο χρόνια προτού επιδιώξει μια νέα εγκυμοσύνη. Ενώ το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει να υπάρχει μεσοδιάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη. Επισημαίνεται, δε, πως ακόμα και έτσι οι γιατροί θα πρέπει να προειδοποιούν τις γυναίκες για τις πιθανές συνέπειες δύο συνεχόμενων κυήσεων σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών.

Η ηλικία της μητέρας μετράει;

Σήμερα, που πολλές γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογημένη «βιασύνη» για μια επόμενη εγκυμοσύνη. Η έρευνα όμως από τον Καναδά, που εξέτασε και τον παράγοντα της ηλικία της μητέρας στην εξίσωση, είναι καθησυχαστική για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που θα πρέπει να ζυγίσουν τους πιθανούς κινδύνους από δύο κοντινές εγκυμοσύνες με τους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Παρότι η έρευνα βρήκε συσχετισμό ανάμεσα σε δύο κυήσεις με σύντομο διάστημα ανάμεσά τους και στην αρνητική έκβαση της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως τα δεδομένα αυτά δεν επηρεάζονται από την ηλικία της μητέρας, είτε αυτή είναι 20 είτε 40 ετών, σύμφωνα με τη Dr. Laura Riley, επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Weill Cornell Medicine και το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός
Ιώσεις 2019: Ποιες ιώσεις κυκλοφορούν αυτές τις μέρες;

Οι ιώσεις είναι κάτι σαν μόδα… Ένα παιδί κολλάει τη μία μέρα, πέντε λείπουν από το σχολείο την επομένη! Μάθε ποιες ιώσεις κυκλοφορούν αυτές τις μέρες και πώς θα προστατέψεις το μικρό σου. 

μαμά παιδί νήπιο
Η ζωή με ένα νήπιο: Όσα δεν θα σου πει κανείς, μέχρι να τα διαπιστώσεις από μόνη σου

Η ζωή με ένα νήπιο είναι συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις και κουραστική! Διάβασε όσα έμαθα μεγαλώνοντας τα παιδιά μου και συμπλήρωσε με τις δικές σου εμπειρίες!

Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του
Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του

Αυτή η μεγάλη αγκαλιά των παππούδων δεν κάνει το παιδί μαλθακό και κακομαθημένο, το κάνει δυνατό

#ShapePeople: Η μαμά blogger Έλενα Πάκου απαντά σε ερωτήσεις μαμάδων! Η τεχνική της που ηρεμεί τα παιδιά και το 1 πράγμα που της έχει λείψει

Η μαμά blogger Έλενα Πάκου από το MommyStyle.gr απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις και παίζει το παιχνίδι του SHAPE “Τι θα προτιμούσες;” Γνώρισέ την!

πίτα σπιτική πίτα κοτόπιτα μαμά διατροφή
Κοτόπιτα με λίγα λιπαρά: Σπιτικό σνακ για το σχολείο με «κρυμμένα» λαχανικά

Αυτή η κοτόπιτα έχει δύο αγαπημένα μου «χαρακτηριστικά»: Λίγα λιπαρά και κρυμμένα λαχανικά! Με άλλα λόγια, είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο.

#shapegreece