Φοβάμαι πολύ για το παιδί, να το παρακολουθώ (και στο ίντερνετ);

Να τσεκάρω το «ιστορικό» του υπολογιστή; Να κάνω και εγώ λογαριασμό στο Facebook; Μήπως να του βάλω…GPS; Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας σε κατευθύνει...

μαμά και κόρη

Συνεργάστηκε η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας (Advance Diploma in Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body, Diploma στη Συμβουλευτική του Πένθους από το Stonebridge College

Οι καιροί που ζούμε είναι «πονηροί». Έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, οι κακόβουλες πράξεις, υπάρχει ο σχολικός εκφοβισμός και φυσικά το διαδίκτυο και όλοι οι κίνδυνοι που το περιβάλλουν. Τι άλλο πια; Πώς να βρω έναν αποτελεσματικό τρόπο να προστατεύσω το παιδί μου;

Η δίδυμη αδελφή της ελευθερίας είναι η ευθύνη. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Και το να μεγαλώσω ελεύθερα παιδιά σημαίνει να τους δώσω τα κατάλληλα εφόδια ώστε να γίνουν υπεύθυνα για τον εαυτό τους και όχι γιατί θα φοβούνται την αντίδραση μου ως γονέα ή γιατί θα φοβούνται την τιμωρία που θα τους επιβάλλω, αναφέρει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Νάνσυ Ψημενάτου.

Η φυσική τάξη των πραγμάτων καλεί τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά να γίνονται ανεξάρτητα. Και μέρος αυτής της ανεξαρτησίας είναι το να «κρατάνε πράγματα για τον εαυτό τους». Να έχουν την ιδιωτική τους ζωή προφυλαγμένη. Και αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο χρειάζεται να βρουν σύμμαχο τον γονέα και όχι αντίπαλο.

Είναι η ανησυχία άραγε αυτή που «σπρώχνει» ένα γονέα να «ψάξει» τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού του; Είναι μήπως ο φόβος ότι «χάνει» την εξουσία του πάνω στο παιδί του; Αυτό το ερώτημα μόνο ατομικά μπορεί να απαντηθεί και πρέπει να απαντηθεί με αυστηρή ειλικρίνεια.

Φοβάμαι πολύ για το παιδί, να το παρακολουθώ (και στο ίντερνετ); - εικόνα 1

Το να κατασκοπεύσω είναι εύκολο

Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να «ελέγχουμε» πολλά πράγματα. Το ιστορικό στον υπολογιστή, τα χιλιόμετρα και τη διαδρομή που ακολούθησε κάποιος στο αυτοκίνητο, την ώρα που μίλησε το παιδί στο κινητό. Γονείς που κάποτε ορκίζονταν ότι «ποτέ μα ποτέ δεν θα διάβαζαν το ημερολόγιο του παιδιού τους» σήμερα υιοθετούν πρακτικές παρακολούθησης με κάποια ενοχή αλλά και ανακούφιση. Γιατί σήμερα τα πράγματα είναι «πιο επικίνδυνα απ΄ότι όταν ήταν εκείνοι παιδιά». Το μήνυμα που παίρνει ένα παιδί όταν καταλάβει (γιατί θα το καταλάβει) ότι οι γονείς του το παρακολουθούν με οποιονδήποτε τρόπο είναι: «Δεν σε εμπιστεύομαι» όσο και αν οι γονείς επιμένουν ότι «Εσένα σε εμπιστεύομαι, τους άλλους όχι».

Βρες την ισορροπία

Αφού η ελευθερία συνεπάγεται με ευθύνη αυτό που μπορώ λοιπόν να διδάξω στο παιδί μου αυτήν την αρχή με διάφορους τρόπους. Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται - κερδίζεται. Φυσικά και θα θέσω περιορισμούς προς όφελος του παιδιού. Φυσικά και θα βάλω φίλτρα προστασίας στον υπολογιστή, φυσικά και θα θέσω όρια στο χρόνο που θα περνά μπροστά σε αυτόν. Φυσικά και θα θέσω χρονικά όρια στη χρήση του κινητού. Φυσικά και θα ζητήσω να μάθω πληροφορίες για τους διαδικτυακούς «φίλους» του όπως θα έκανα και για τους προσωπικούς του φίλους. Φυσικά και αν κάτι μου κινήσει την υποψία θα το ψάξω. Φυσικά – όμως – θα το κάνω ανοιχτά και ειλικρινά μπροστά στο παιδί και όχι από πίσω του με στόχο να το προστατεύσω και όχι να το κατασκοπεύσω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i