Τα συμπτώματα της ιλαράς, η μετάδοση και το εμβόλιο της ιλαράς

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα της ιλαράς και τις πιθανές της επιπλοκές και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

14.06.2018

εχεις διαβασει

μαμά μωρό παιχνίδι

Είναι μία «παιδική» ασθένεια, που μπορεί όμως να αφορά και τους ενήλικες ενώ τα συμπτώματα της ιλαράς μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Το τελευταίο διάστημα συζητάμε περισσότερο γι’ αυτήν και για το εμβόλιο της ιλαράς εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών που την έχουν φέρει ξανά στην επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας, γι’ αυτό και είναι εύκολο να δημιουργηθεί επιδημία, που προλαμβάνεται μέσω του εμβολίου MMR. Εκτός από τις πιθανώς σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά, η ιλαρά είναι μία ασθένεια που θεωρείται επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα της ιλαράς

Ξεκινά με υψηλό πυρετό, καταρροή, βήχα και φωτοφοβία. Ακολουθεί το εξάνθημα που συνήθως αρχίζει πίσω από τα αφτιά και εξαπλώνεται στο σώμα.

Τα παιδιά αρρώστησαν! 20 + 1 σκέψεις που κάνει κάθε μαμά (για να το ξεπεράσουμε κι αυτό)

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Διάρκεια

10-14 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Συχνότερα είναι του πεπτικού, ενώ ακολουθούν οι επιπλοκές στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (διάρροια, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα και οξεία εγκεφαλίτιδα). Η νόσος είναι πιο επικίνδυνη σε βρέφη και ενήλικες εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών. Στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Από τον αέρα (έχει περίπου 90% μεταδοτικότητα). Μεταδίδεται περίπου 4 μέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Το εμβόλιο της ιλαράς

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι το MMR, το οποίο περιέχει επίσης αντισώματα για την παρωτίτιδα και τον ερυθρά και συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η πρώτη δόση γίνεται στους 12 μήνες και η επόμενη όταν το νήπιο είναι μεταξύ δύο και τριών ετών. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με την ιλαρά, συστήνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται στους 15 μήνες.

Έφηβοι και ενήλικες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση θα πρέπει να κάνουν επαναληπτική, ενώ ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν «περάσει» την ιλαρά πρέπει να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας τους. Θεωρείται πως είναι θωρακισμένοι ενάντια στη νόσο εάν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου.

Χρήσιμη πληροφορία: Τα βρέφη μέχρι 6 μηνών έχουν ανοσία στην ιλαρά εάν η μητέρα έχει νοσήσει ή έχει κάνει εμβόλιο.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece