Η Ελένη Πόλακ ξεκίνησε την αθλητική της πορεία με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, με το οποίο ασχολήθηκε μέχρι τα 14 χρόνια της και στη συνέχεια έκανε στροφή στην αθλητική της καριέρα, μεταπηδώντας στο χώρο του στίβου και πιο συγκεκριμένα στο το άλμα επι κοντώ. Η πρωταθλήτρια Ελλάδος κατάφερε φέτος να κερδίσει την πρόκριση για την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ παράλληλα κατέρριψε ένα ακόμη ατομικό ρεκόρ.
Με αφορμή την πρώτη της συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, η πρωταθλήτρια μιλά στο shape.gr!
Ξεκίνησες με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια έκανες στροφή στην αθλητική σου καριέρα, μεταπηδώντας στο χώρο του στίβου και πιο συγκεκριμένα στο το άλμα επι κοντώ. Τι σού έδωσε το έναυσμα για αυτή την αλλαγή;
Mε το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής ασχολήθηκα μέχρι τα 14 μου χρόνια. Φυσικά, πολλές φορές σκέφτεσαι τι παραπάνω ή τι διαφορετικό θα μπορούσες να καταφέρεις στον τομέα σου - για εμένα την άθληση. Ωστόσο, το πραγματικό έναυσμα για να μεταπηδήσω σε κάτι άλλο και να δω και μία διαφορετική πλευρά της άσκησης μού έδωσε ο προπονητής μου, που μου είπε να ξεκινήσω και να δοκιμάσω το άλμα επί κοντώ. Στην αρχή το έκανα δοκιμαστικά λοιπόν, ενώ στη συνέχεια με κέρδισε πραγματικά.
Πώς νιώθεις για την πρώτη σου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες;
Αυτό που νιώθω είναι πρωτόγνωρο αλλά και παράξενο, καθώς υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα ταυτόχρονα. Από τη μία, είμαι πολύ χαρούμενη αλλά την ίδια στιγμή και πολύ αγχωμένη. Σίγουρα υπάρχει μια αμφιβολία για το αν είμαι αρκετά καλή σαν δεύτερη σκέψη, όμως, η πρόκριση είναι τόσο μεγάλη που δεν αφήνει χώρο στις αμφιβολίες να έρθουν σε πρώτο πλάνο. Οπωσδήποτε, ο ενθουσιασμός και η αγωνία για το αποτέλεσμα που θα φέρω πίσω είναι τα πρωταγωνιστικά συναισθήματά μου αυτή τη στιγμή.
Υπήρξε ποτέ κάποιος αθλητής που να έχεις θεωρήσει πρότυπο και σου έδωσε την ψυχική ώθηση να φτάσεις μέχρι εδώ;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πρότυπα, από μικρή κιόλας ηλικία. Όμως, μου αρέσει να κρατάω τις συμβουλές που μου δίνουν οι γύρω μου, είτε αυτές είναι αρνητικές είτε είναι θετικές. Στο τέλος της μέρας φιλτράρω τις διορθώσεις και τις συμβουλές που μου έχουν δοθεί και καταλήγω στο ποιες μου κάνουν και ποιες όχι.
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;
Η διατροφή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός αθλητή, που έχει καθημερινά έντονες και εντατικές προπονήσεις. Προσωπικά χαίρομαι που έχω δίπλα μου την Herbalife Nutrition, με τη σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife24, η οποία διαθέτει μια πλήρη γκάμα προϊόντων για κάθε αθλητή, ενισχύοντας τον οργανισμό πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την Σειρά Αθλητικής Διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;
Θα ήθελα να αναφέρω ότι από το 2019 η Herbalife Nutrition με τη σειρά Herbalife24 είναι Επίσημος Χορηγός Διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, στηρίζοντας τους αθλητές έμπρακτα σε κάθε τους προσπάθεια. Εγώ χαίρομαι που και δικός μου σύμμαχος είναι η σειρά αθλητική διατροφής Herbalife24, καθώς τα προϊόντα της με βοηθάνε να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των προπονήσεων και των αγώνων. Είναι πολύ σημαντικό που μπορώ να απολαμβάνω μικρά απολαυστικά γεύματα και ροφήματα εύκολα και γρήγορα , καλύπτοντας τις διατροφικές μου ανάγκες και δίνοντάς μου την δυνατότητα για περισσότερη ώρα ξεκούρασης.
Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;
Κάποιους τους επηρέασε πολύ, κάποιους καθόλου. Γενικά, η ζωή μας είναι αρκετά περιορισμένη και προγραμματισμένη. Οπότε δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, όπως άλλων ανθρώπων. Ούτως ή άλλως, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει πολλές ώρες στο σπίτι και στην προπόνηση, πράγματα που δεν άλλαξαν πολύ ούτε στην καραντίνα. Η μεγαλύτερη δυσκολία υπήρξε στην πρώτη καραντίνα όπου έπρεπε να κάνουμε αλλαγές στις προπονήσεις και να αυτοσχεδιάσουμε. Για παράδειγμα να βγούμε στο δρόμο για προπόνηση, μια διαδικασία που δεν έχει συνηθίσει το σώμα μας, λόγω του σκληρού δαπέδου.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις εδώ;
Η μεγαλύτερη δυσκολία των περισσότερων αθλητών είναι η οικονομική στήριξη. Ευτυχώς, έχω άτομα που με στηρίζουν σε αυτόν τον τομέα. Μια ακόμα μεγάλη δυσκολία είναι η ψυχολογική πίεση που περνάμε, ειδικότερα σε σημαντικές, αγωνιστικά, περιόδους. Σίγουρα, θα έλεγα ότι το κομμάτι που σε πρώτη φάση φαίνεται δύσκολο στους άλλους, η διατροφή και η πολύωρη προπόνηση δηλαδή, είναι το πιο εύκολο και δεδομένο για έναν αθλητή.
Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσένα;
Προσωπικά, δεν βλέπω όσα κάνω σαν θυσία, αλλά σαν επιλογή. Η θυσία παραπέμπει σε κάποια απώλεια από το καθημερινό σου πρόγραμμα χωρίς τη θέλησή σου, όπως μπορεί να είναι η απουσία των εξόδων με φίλους, οι βόλτες στη θάλασσα το καλοκαίρι ή τα ταξίδια αναψυχής. Δεν νιώθω πως όλα αυτά τα θυσιάζω. Αφενός γιατί στη θέση τους κάνω άλλες δραστηριότητες που αγαπώ, αφετέρου γιατί όλα τα παραπάνω θα μπορώ να τα απολαύσω σε λίγα χρόνια, όταν δε θα μπορώ να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό άλλο πια.
Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα πολύ νεαρό άτομο που τώρα ξεκινάει το άθλημά σου;
Να ξεκινήσει το άλμα επί κοντώ αντιμετωπίζοντάς το ως παιχνίδι και να συνεχίσει να το διασκεδάζει σε όλη τη διαδρομή. Αυτό θα τον πάει στην κορυφή. Αν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό και οι γονείς του δεν συμφωνούν, να επιμείνει, γιατί πολλές φορές η θέληση είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το ταλέντο. Και οι γονείς, από την πλευρά τους, να στηρίζουν αυτήν την επιλογή. Δεν κοστίζει μια καλή κουβέντα φτάνει ένα "όλα θα πάνε καλά" η "έχεις προσπαθήσει τόσο, μην τα παρατάς" και μια αγκαλιά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr