Περπάτημα στο ύπαιθρο: Είναι τελικά καλό για όλους;

Το περπάτημα στο ύπαιθρο είναι μια προσιτή και χωρίς εξοπλισμό δραστηριότητα για τους πολυάσχολους. Δες ποια είναι τα υπέρ και τα κατά.

walk istock

Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι για να γυμναστούμε πρέπει να βασανίσουμε πνεύμα και σώμα. Να κάνουμε σκληρή προπόνηση στα όρια της εξάντλησης άσκησης, να έχουμε σιδηρά πειθαρχία στη διατροφή χωρίς καθόλου λίπος και ζάχαρη. Αλλά αυτά ισχύουν για τους fitness freaks. Για σένα που θέλεις να γυμνάζεσαι καθημερινά, δεν υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να νικήσουν το περπάτημα.

Το περπάτημα είναι μια προσιτή, προσαρμόσιμη και χωρίς εξοπλισμό δραστηριότητα που μπορεί να μπει ενδιάμεσα ακόμα και στα πιο πολυάσχολα προγράμματα. Βάλε στόχο τη νέα χρονιά να περπατάς περισσότερο έξω. Τα οφέλη που θα σου προσφέρει είναι πολύτιμα για την υγεία σου.

Δες και αυτό: Περπάτημα για αδυνάτισμα: Πώς να περπατάς σωστά για να χάσεις -1 νούμερο σε ένα μήνα

Περπάτημα έξω: τα πλεονεκτήματα

Οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους προσθέτουν ποικιλία, καθαρό αέρα, ηλιακό φως και πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

1. Γυμνάζονται αποτελεσματικά διαφορετικοί μύες

Το περπάτημα στο ύπαιθρο γυμνάζει κυρίως τους μυς των ποδιών, των γλουτών και της λεκάνης. Οι κύριοι μυς που εμπλέκονται στο περπάτημα είναι οι ακόλουθοι:

Μυς των ποδιών: Οι κνήμες, ο γαστροκνήμιος, οι τετρακέφαλοι, οι μύες της γάμπας και οι μύες του πέλματος.

Μυς των γλουτών: Ο μείζονας γλουτιαίος, ο ελάσσων γλουτιαίος και ο μέσος γλουτιαίος.

Μυς της λεκάνης: Οι κοιλιακοί, οι μύες της πλάτης και οι μύες της πυέλου.

Η ένταση της άσκησης και η διάρκεια του περπατήματος επηρεάζουν τους μυς που γυμνάζονται. Το γρήγορο περπάτημα και το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος γυμνάζουν περισσότερους μυς σε σχέση με το περπάτημα σε ομαλό έδαφος.

Εκτός από τους μυς, το περπάτημα στο ύπαιθρο γυμνάζει επίσης την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

2.  Προσφέρει μυϊκή τόνωση, ισορροπία και συντονισμός

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους έχει πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα πέρα από τα φυσικά, αλλά υπάρχουν μοναδικά οφέλη για το σώμα σου όταν περπατάς σε φυσικό έδαφος. Το περπάτημα σε ένα μονοπάτι σε σχέση με τον δρόμο δεν είναι το ίδιο γιατί εμπλέκονται διαφορετικοί μυς, κάτι που μειώνει τους τραυματισμούς από υπερβολική χρήση και μπορεί ακόμη και να εμπλέξει περισσότερες μυϊκές ομάδες σε εξωτερικούς χώρους έναντι ενός διαδρόμου.

Πολλές ερευνητικές μελέτες το υποστηρίζουν: Το περπάτημα σε ανώμαλες και διαφορετικές επιφάνειες παρέχει μοναδικές προκλήσεις που ενισχύουν τον συντονισμό, τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας στη βελτίωση η των κινητικών δεξιοτήτων που αποτρέπουν τις πτώσεις στα επόμενα χρόνια.

3. Ενισχύει τον εγκέφαλο και τη διάθεση

Ενώ υπάρχουν πολλά φυσικά οφέλη, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τη διανοητική και συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει το περπάτημα, αποκτώντας διαύγεια και μειώνοντας το στρες.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το να βρίσκεσαι σε υπαίθρια περιβάλλοντα, μειώνει τα επίπεδα άγχους, ενισχύει τη διάθεση, τη θετικότητα και τη μνήμη εργασίας, μειώνει το άγχος, αυξάνει τα συναισθήματα ηρεμίας και δημιουργικότητας και βοηθά τον εγκέφαλό σου να κάνει ένα διάλειμμα.

Με την αλλαγή του περιβάλλοντος, απελευθερώνεις ενδορφίνες - χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεσή σου και μειώνουν το άγχος. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη προάγει τα αισθήματα ασφάλειας, ηρεμίας και γαλήνης.

Το περπάτημα έξω είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείς με μια κοινότητα ή φίλους. Η βόλτα στη γειτονιά θα μπορούσε να δημιουργήσει αλληλεπίδραση με τους άλλους καθώς συναντάς ανθρώπους στις βόλτες σου, ειδικά εάν εργάζεσαι από το σπίτι. Αντί να συναντηθείς για καφέ ή μεσημεριανό γεύμα, πήγαινε με τους φίλους σε ένα άλσος, σε ένα πάρκο ή σε μια κοντινή παραλία.

10.000 βήματα: Αξίζει να τα προσπαθείς;

4. Αυξάνει την παραγωγή της βιταμίνης D 

Τα ηλιόλουστα περιβάλλοντα διεγείρουν την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχει επίσης συσχέτιση μεταξύ του φυσικού ηλιακού φωτός και του καλύτερου ύπνου: όταν ξυπνάς με το φως του ήλιου και ετοιμάζεσαι για ύπνο καθώς ο ήλιος δύει, το σώμα βρίσκεται σε έναν φυσικό κιρκάδιο ρυθμό.

Ο κιρκάδιος ρυθμός μοιάζει με το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Είναι πολύ ευαίσθητο στην έκθεση στο φως, με φυσικό, έντονο φως που ενισχύει την εγρήγορση και σε προετοιμάζει για έναν ξεκούραστο ύπνο αργότερα. Το περπάτημα στον ήλιο, ειδικά το πρωί, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να υποστηρίξεις τους φυσικούς σου ρυθμούς και την ποιότητα του ύπνου σου.

Η βιταμίνη D έχει πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και συμβάλλει στη συνολική υγεία, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών και ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περπάτημα έξω: Τα μειονεκτήματα

Παρά τα πλεονεκτήματα του να βγαίνεις έξω από το σπίτι, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν περπατάς σε εξωτερικούς χώρους.

Περιορισμός: Η πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή σε ασφαλείς χώρους πεζοπορίας μπορεί να είναι περιορισμένη, ειδικά σε περίπτωση απουσίας πεζοδρομίων. Η πρόκληση είναι εάν χιονίζει, φυσάει ή βρέχει, οπότε οι ευκαιρίες να βγεις έξω για περπάτημα μπορεί να είναι λίγες.

Επικινδυνότητα: Επιπλέον, το χειμώνα, όταν σκοτεινιάζει νωρίς, το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Shape tip: Προσαρμόσου στις νέες επιφάνειες

Το περπάτημα έξω σε ανώμαλο έδαφος μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία εάν δεν έχεις συνηθίσει να περπατάς σε διαφορετική επιφάνεια από την άσφαλτο. Ξεκινώντας με σύντομους περιπάτους και προσαρμογή στο περιβάλλον θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις μεγαλύτερους περιπάτους χωρίς ενόχληση. 

Εάν είσαι αρχάρια στο περπάτημα, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αργά και να αυξήσεις σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής σου. Είναι επίσης σημαντικό να φοράς άνετα παπούτσια και ρούχα και να πίνεις άφθονο νερό.

Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, φρόντισε να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

 

Διάβασε επίσης: Πώς θα ξεκινήσεις να περπατάς 5 χιλιόμετρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i