Τι είναι το cross training και τι προσφέρει; Να προτιμήσεις αυτό ή λειτουργική προπόνηση;

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Δημήτρης Κουλούρης λύνει όλες τις fitness απορίες μας σχετικά με τα είδη προπόνησης.

young-fit-woman-exercising-with-heavy-ball-at-gym-picture-id1075380090 Credit:Likoper

Από τον Δημήτρη Κουλούρη, καθηγητή φυσικής αγωγής, προπονητή κολύμβησης, αθλητικό διαιτολόγο, MSc.

Και τι είναι το cross training

Η κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση, όπως μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα το cross training, αφορά μια μέθοδο προπόνησης όπου εναλλάσσονται οι ασκήσεις και οι μύες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Συνήθως, δηλαδή, χωρίζεται το πρόγραμμα σε σταθμούς, όπου κάθε σταθμός έχει μία ή παραπάνω ασκήσεις που ασκούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά. Με τον ίδιο όρο βέβαια μπορεί να συναντήσεις και τον αθλητή που αλλάζει κάποιες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως, για παράδειγμα, τον δρομέα που κάνει κολύμβηση και yoga στο πλαίσιο της προπόνησής του. Και αυτό έχει πολλά οφέλη, εμείς όμως θα σταθούμε στο πρώτο κομμάτι.

Διάβασε επίσης: Οι 10 κινήσεις για να ξεμπλοκάρει ο μεταβολισμός και η διατροφή που τον ενισχύει

Τι προσφέρει το cross training

  • Φωτιά στο μεταβολισμό: Με αυτό τον τρόπο προπόνησης μειώνουμε το παθητικό διάλειμμα του ασκούμενου, κρατώντας ψηλά τις καρδιοαναπνευστικές απαιτήσεις, δηλαδή τον αερόβιο μηχανισμό ή, με άλλα λόγια, το cardio. Δίνουμε όμως και διάρκεια στη προπόνηση, καθώς οι μύες μας έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, καθώς γυμνάζουμε την ίδια στιγμή άλλη μυϊκή ομάδα.
  • Αποφυγή της ρουτίνας στην άσκηση: Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα αυτού του είδους γυμναστικής είναι η ποικιλία στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων. Όταν σε μια προπόνηση γυμνάζεις όλο σου το σώμα, η εναλλαγή των μυϊκών ομάδων καθιστά την προπόνηση πιο ευχάριστη και δύσκολα θα το βαρεθείς.
  • Διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών: Με αυτή τη μέθοδο άσκησης εσύ και ο προπονητής σου έχετε την πολυτέλεια να ρυθμίσετε τις ασκήσεις έτσι ώστε να δίνετε έμφαση στα μέρη που το σώμα σου έχει περισσότερο ανάγκη. Αντίθετα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στις μυϊκές ομάδες που δε χρησιμοποιείς στην κύρια αθλητική απασχόληση ή ακόμα και στην καθημερινή σου απασχόληση, τον τρόπο που εργάζεσαι. Η διορθωτική γυμναστική για τη στάση του σώματος και τη βελτίωση μυϊκών ανισορροπιών μπορεί εύκολα να βρει θέση σε ένα πρόγραμμα cross training.

Διάβασε επίσης: Τι σημαίνει η προπόνηση υψηλής έντασης; Τι θα πετύχεις; Τι ΔΕΝ κάνει;

Cross ή functional training;

Ενώ το cross training μπορεί να αποτελείται από λειτουργικές ασκήσεις, δεν ισχύει πάντα και το αντίθετο. Η μέθοδος του cross training μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασκήσεις με μηχανήματα γυμναστικής που δεν μπορούμε να πούμε πως είναι λειτουργικά. Και οι δυο μέθοδοι, που αρκετές φορές χρησιμοποιούνται στο ίδιο πλάνο προπόνησης, προσφέρουν πολλά, με κύριο χαρακτηριστικό ένα: τη μυϊκή ενδυνάμωση. Η τελευταία συνιστάται πλέον από όλους τους ειδικούς, είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής, είτε κάνεις κάποιο αερόβιο άθλημα για χόμπι, είτε ψάχνεις ποιος τρόπος άσκησης σου ταιριάζει για να φτιάξεις το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου. Μη διστάζεις να εντάξεις τη μυϊκή ενδυνάμωση στο πλάνο γυμναστικής σου, αφού, πέρα από τα λειτουργικά και φυσιολογικά οφέλη, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή θα δεις πολλές αλλαγές και στην εμφάνισή σου.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η λειτουργική προπόνηση; Επιτέλους καταλάβαμε!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i