Να τι κάνει η προπόνηση ενδυνάμωσης στον εγκέφαλό σου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως, εκτός από την αεροβική, και η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει να προσφέρει πολλά στο μυαλό σου.

proponisi-endynamosis

Ο γενικός κανόνας είναι πως η άσκηση είναι ένας απλός (και φθηνός!) τρόπος να κρατάς το μυαλό σου κοφτερό. Παρότι όμως η έρευνα έχει κυρίως εστιαστεί συγκεκριμένα στα διανοητικά οφέλη της αεροβικής, οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πως η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει επίσης πολλά να προσφέρει στον εγκέφαλο.

Παράξενο δεδομένο: Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος μας κυριολεκτικά «συρρικνώνεται» - αποκτούμε φθορές και κακώσεις σε ορισμένες περιοχές της φαιάς μας ουσίας.

Νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια δείχνει πως η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.

proponisi-endynamosis (1)

Από μία ομάδα γυναικών που παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο, εκείνες που έκαναν μόνο προπόνηση με βάρη μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου έδειξαν αυτές τις σχετιζόμενες με την ηλικία κακώσεις στον εγκέφαλο τους.

Ωστόσο, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βάρη δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες φθορές στον εγκέφαλό τους. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν όχι μόνο το συσχετισμό ανάμεσα στην προπόνηση ενδυνάμωσης και την εγκεφαλική γήρανση αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να φανούν αυτά τα αποτελέσματα.

Φυσικά, η άσκηση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατάς τον εγκέφαλό σου νέο. Για την ακρίβεια, μία ακόμη μελέτη που βγήκε αυτή την εβδομάδα αποφάνθηκε πως η μεσογειακή διατροφή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της συρρίκνωσης του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου.

Σε μία ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ψάρι και υγιεινά λιπαρά είχαν εγκέφαλο που «φαινόταν» πέντε χρόνια νεότερος από των συμμετεχόντων με διαφορετικό είδος διατροφής.

proponisi-endynamosis

Οπότε το έχεις: Μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο για το πώς θα μείνει ο εγκέφαλός σου νέος για όσο το δυνατό περισσότερο.

Ώρα να αρχίσεις να γνωρίζεσαι με την αίθουσα με τα βάρη του γυμναστηρίου αν δεν το κάνεις ήδη – και εκμεταλλεύσου την αφορμή αυτή για να απολαμβάνεις τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας σε τακτική βάση.

(Τουλάχιστον, σκέψου μήπως πάρεις ένα συμπλήρωμα ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σου.)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i