Τι είναι η λειτουργική προπόνηση; Επιτέλους καταλάβαμε!

Είναι ένας όρος που μπερδεύει τους περισσότερους ασκούμενους, γι'αυτό ζητήσαμε από τον trainer να μας εξηγήσει.

functional-1

Από τον Δημήτρη Κουλούρη, καθηγητή φυσικής αγωγής, προπονητή κολύμβησης, αθλητικό διαιτολόγο, MSc.

Τι είναι η λειτουργική προπόνηση;

Η λειτουργική προπόνηση αφορά ασκήσεις και κινήσεις που θα σε κάνουν δυνατότερη στην καθημερινή ζωή, στο άθλημά σου, στις απαιτήσεις της εργασίας σου κ.ο.κ. Θα σε κάνει δηλαδή ακριβώς αυτό – πιο λειτουργική. Αυτό επιτυγχάνεται με ασκήσεις όπου συμμετέχουν σχεδόν πάντα ο κορμός-πυρήνας του σώματός σου (κοιλιακοί, γλουτοί, μύες της μέσης) και, τις περισσότερες φορές, παραπάνω από μία αρθρώσεις. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, αναφερόμαστε σε ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι άρσεις, η σανίδα, οι προβολές και άλλες αμέτρητες ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος ή και με επιπλέον εξωτερική επιβάρυνση από ελεύθερα βάρη ή λάστιχα. Και να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αναφερόμαστε σε ασκήσεις σε μηχανήματα, που, για παράδειγμα, μπορεί να γυμνάζεις τα πόδια σου καθιστή ή και ξαπλωμένη.

Έλεγχος του σώματος

Έχει αποδειχτεί πως η λειτουργική προπόνηση βελτιώνει τη δύναμη των μελών του σώματός μας αλλά και του πυρήνα μας, καθώς και την ισορροπία, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μεμονωμένες ασκήσεις. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί και να κινείται ως ένα σύστημα, επομένως θα πρέπει να προπονείται ολιστικά και όχι μεμονωμένα. Με τη λειτουργική προπόνηση και την καλύτερη ισορροπία βελτιώνεις επίσης και τη νευρομυϊκή σου συναρμογή, που μεταφράζεται σε αποφυγή τραυματισμών και αποκατάσταση από τραυματισμούς, ειδικά στις αρθρώσεις σου.

Γυμναστική με συνείδηση

Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο άσκησης αλλά και έναν καλό προπονητή, σταδιακά κατανοείς και αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που κινείται το σώμα σου. Συνειδητά λοιπόν, γνωρίζοντας πώς και γιατί, η γυμναστική και η ενεργοποίηση των μυών που σε στηρίζουν σε κάθε κίνηση γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεται να κάνεις για να ανέβεις τη σκάλα, να σηκώσεις και να μεταφέρεις τις σακούλες με τα ψώνια της ημέρας, να κρατήσεις το μωρό σου αγκαλιά. Προστατεύεις λοιπόν τις αρθρώσεις σου, αλλά και γυμνάζεσαι ενώ δεν είσαι στο γυμναστήριο. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν σκέφτεσαι την άσκηση που εκτελείς αλλά και όταν γνωρίζεις τους μυς που απαιτεί η κάθε άσκηση να λειτουργήσουν, έχεις πολύ γρηγορότερα αποτελέσματα και πολύ περισσότερα οφέλη.

Διόρθωση της στάσης του σώματος

Το ασκησιολόγιο σε μια λειτουργική προπόνηση περιλαμβάνει κινήσεις και μοτίβα που βελτιώνουν φυσικά τη δύναμη και την αντοχή των μυών σου, αλλά δρουν αποτελεσματικά και στη μνήμη τους. Με το πέρασμα του χρόνου το σώμα σου και το μυϊκό σου σύστημα ανταποκρίνεται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην προπόνηση και στην υπόλοιπη μέρα, προστατεύοντας και αντισταθμίζοντας τις πιέσεις που δέχονται η μέση, η πλάτη, τα ισχία σου στην καθημερινότητα.

Διάβασε επίσης: Είναι η κολύμβηση το ιδανικό άθλημα για όλους; Ο Δημήτρης Κουλούρης απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i