Μπορείς να τραυματιστείς κάνοντας yoga;

Οι κίνδυνοι στη γιόγκα που πρέπει να έχεις υπόψη σου.

yoga iStock

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις γιόγκα και αναρωτιέσαι ποιες είναι οι πιθανότητες να τραυματιστείς τότε συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πόσο συχνοί είναι οι τραυματισμοί στη γιόγκα.

Οι κίνδυνοι στη γιόγκα που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι οι εξής:

1. Τραυματισμοί στα γόνατα, καταπόνηση σε μυς, τένοντες και αρθρώσεις, πόνος στη μέση.

2. Πέρυσι ο συγγραφέας William Broad επιβεβαίωσε στο βιβλίο του The Science of Yoga ότι η στήριξη στο κεφάλι και άλλες στάσεις μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό. Είναι πιθανό: όταν ρίχνεις το κεφάλι πολύ πίσω, μπορεί να διπλώσει και να τραυματιστούν οι βασικές αρτηρίες που θρέφουν τον εγκέφαλο, να τραυματιστεί κάποιο αιμοφόρο αγγείο ή να προκληθεί εγκεφαλικό. Ευτυχώς, αυτό είναι σπάνιο.

3. Η μεγαλύτερη απειλή στο μάθημα yoga είναι μακράν ο εγωισμός σου, ειδικά αν πιέζεσαι για να συμβαδίζεις με όλους τους υπόλοιπους. Αυτός ο υπερβολικός ζήλος είναι συνηθισμένος στα όλο και πιο ανταγωνιστικά μαθήματα yoga και μπορεί να σε αναγκάσουν να εκτελείς στάσεις χωρίς να είσαι έτοιμη ακόμα.

4. Η ρήξη μηνίσκου, ο πόνος στη μέση, η ρήξη αχίλλειου τένοντα και η ρήξη υπερακανθίου είναι συνηθισμένοι τραυματισμοί, διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

5. Επίσης, πολλοί δάσκαλοι βοηθούν εξ επαφής τους μαθητές να κάνουν πιο βαθιές στάσεις, κάτι που είναι επικίνδυνο, καθώς μέχρι να πεις "άουτς" μπορεί ο δάσκαλος να σε έχει τεντώσει τόσο που να έχει ήδη τραυματίσει συνδέσμους και τένοντες.

Τι να κάνεις;

  • Βρες την ισορροπία ανάμεσα στο να είσαι αραχτή και να γίνεις η super yogi. Όσο εκτελείς μία στάση, θα παρατηρήσεις ότι συγκεκριμένοι μύες, όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι, τεντώνονται.
  • Στην αρχή θα σου φαίνεται ήπιο, αλλά όσο πιο βαθιά εκτελείς την άσκηση η αίσθηση από ήπια θα γίνει δυνατή και μετά επώδυνη.
  • Σταμάτα να βαθαίνεις τη στάση όταν η αίσθηση αρχίσει από ήπια να γίνεται μέτρια και μείνε σε αυτή τη στάση όσο διατηρείς τη σωστή ευθυγράμμιση.
  • Μη λυγίζεις υπερβολικά τον αυχένα και μην τον κουνάς από τη μία άκρη στην άλλη όταν είναι διπλωμένος ή τεντωμένος.
  • Πες στον δάσκαλο πριν από το μάθημα ότι προτιμάς να μη σε αγγίζει ή να σε καθοδηγεί με τα χέρια του.

Διάβασε επίσης: Αρχάρια στην άσκηση; Τα λάθη που κάνεις στο τρέξιμο, τη γιόγκα, το κολύμπι κ.ά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i