Αναλύουμε 5 κορυφαία TikTok workout trends: Τελικά να τα ακολουθήσεις ή όχι;

Ρωτήσαμε την trainer Σοφία Παππά για τους ενδεχόμενους κινδύνους και αν, τελικά, είναι τόσο αποτελεσματικά όσο υπόσχονται.

TikTok workout trends istock

Από τη Σοφία Παππά @sopappa.

Υπάρχουν πολλές τάσεις προπόνησης και challenges που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, πολλές από τις οποίες κοινοποιούνται και γίνονται τεράστια trends μέσα από το TikTok. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει και εσύ κάποιο από αυτά. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι 1 στους 4 influencers γυμναστικής του TikTok δίνει λάθος συμβουλές.

Τα challenges έχουν σαν κύριο σκοπό να παρακινήσουν και να δεσμεύσουν το κοινό σε κάτι, ώστε να έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όπως όλα τα πράγματα όμως, έτσι κι αυτά έχουν δύο όψεις. Εμείς ζητήσαμε από τη trainer Σοφία Παππά να μας πει τη γνώμη της για πέντε από τα πιο δημοφιλή fitness trends που βλέπουμε στο TikTok τους τελευταίους μήνες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOFIA PAPPA (@sopappa)

 

Αξίζουν τελικά τη δοκιμή; 

Αναλύουμε 5 κορυφαία TikTok workout trends: Τελικά να τα ακολουθήσεις ή όχι;

1. 75 Hard challenge – #75hardchallenge

@thathomiet

ONE OF Y’ALL PUT ME ON THIS CHALLENGE. I’m holding myself accountable by posting daily for #75hard #75hardchallenge

♬ ORANGE SODA - Baby Keem

Αρκετά δυνατό (όπως λέει και το όνομα του) -σκληρό κατά την γνώμη μου-challenge, με μια υπερβολή στο κομμάτι της προπόνησης και χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Ως προπονήτρια θεωρώ πως 2 workouts την ημέρα, κάθε μέρα για 75 μέρες έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού και υπερκόπωσης, ειδικά για την πλειοψηφία του κόσμου που είναι αρχάριου ή μεσαίου επιπέδου αθλούμενοι. Για κάποιον που δεν έχει κάνει προπόνηση εδώ και χρόνια ή συστηματικά, το άλμα σε προπονήσεις 2 × 45 λεπτών την ημέρα θα επιβαρύνει απίστευτα το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) καθώς και τους μυς και θα αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο του τραυματισμού. Η μέρα ξεκούρασης εβδομαδιαία (1-3 μέρες ανάλογα τον όγκο προπόνησης και το φορτίο και το επίπεδο) , είναι απολύτως απαραίτητη για την μυϊκή ανάρρωση.

Επιπλέον, υπάρχει και το ρίσκο κάποιος να κουραστεί τόσο πολύ από τη διαδικασία, που να μην θέλει να αθληθεί για αρκετό καιρό μετά το challenge. 

Όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να είναι εφικτά, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι υγιές (πνευματικά) να περιορίζεις τόσο πολύ τον εαυτό σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και θα φέρω ένα παράδειγμα. Για να έχει η όποια διατροφή μακροβιότητα  θα πρέπει να μην σου απαγορεύει και αποκλείει τροφές. Δεν έγινε κάτι αν μέσα σε 75 μέρες φάμε 1-2 φορές εκτός προγράμματος. Δεν καταστρέφει καμία μας προσπάθεια και κυρίως μας δείχνει πως το "κάνω διατροφή" δεν σημαίνει στερούμαι και υποφέρω. Γενικά είμαι της λογικής Μέτρον Άριστον.

2. Hula hoop challenge – #weightedhulahoop

Αυτό το trend υπόσχεται επίπεδη κοιλιά και πιο λεπτή μέση αν και για να είμαι ειλικρινής η χρήση του δεν θα κάνει απευθείας τη μέση πιο αδύνατη και σίγουρα όχι χωρίς ανάλογο διατροφικό πλάνο. Είναι σχετικά απλό και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οπότε αν αρέσει γιατί όχι; Το σίγουρο είναι πως θα αυξήσει την ημερήσια δραστηριότητα! Ωστόσο, από μόνο του δεν θα φέρει αλλαγές στο σώμα.

3. 12-3-30 treadmill challenge – #12330challenge 

 

Το να δείξει κάποιος τον τρόπο που κατάφερε να χάσει και να διατηρήσει το βάρος του δεν είναι καθόλου κακό. Το να δημιουργηθεί όμως προσδοκία σε άλλους πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος γι' αυτούς ή πως έτσι θα τα καταφέρουν κι αυτοί είναι πολύ πιθανό και κατά περιπτώσεις επικίνδυνο. Τι εννοώ? Δεν είμαι καθόλου κατά του περπατήματος σε ανηφορική κλίση στον διάδρομο, ίσα ίσα που το εντάσω κι εγώ πολλές φορές στο εβδομαδιαίο προπονητικό μου πλάνο. Όμως , το να το εντάξει κάποιος που ίσως μέχρι τώρα και να μην αθλούνταν, που ενδεχομένως έχει αρκετά παραπάνω κιλά , που δεν έχει αλλάξει τον τρόπο διατροφής του, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα πρώτα πρώτα στις αρθρώσεις του(πχ. γόνατα). Γενικά πρέπει να γίνει αντιληπτό και οφείλουμε κι εμείς να τονίζουμε στον κόσμο, πως κάτι που δουλεύει για τον έναν δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει στον άλλον. Πως δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους, αλλά ούτε και την ίδια αφετηρία. Δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο , στην ίδια σωματική κατάσταση κτλ. Προσωπικά με ευαισθητοποιεί πολύ και δεν μπορώ να παραλείψω και το συναισθηματικό κομμάτι. Πόσοι άνθρωποι άραγε από αυτούς που έβαλαν τον εαυτό τους σε αυτή την διαδικασία, δεν είδαν το αποτέλεσμα που περίμεναν; Πως να ένιωσαν; Να κατηγόρησαν άραγε τον εαυτό τους ότι έκαναν εκείνοι κάτι λάθος;

4. 600 Calories in 60 Minutes’ Challenge – #600caloriesin60minutes

Οι 600 θερμίδες σε 60 λεπτά προπόνησης από την Jeanette Jenkins υπάρχει πάνω από 2 χρόνια και είναι φοβερό πόση απήχηση έχει ακόμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που κυρίως είναι το ανησυχητικό σε αυτή την τάση είναι η ποιότητα της προπόνησης καθώς αυτό δεν έχει σχέση με τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται ή το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωσή της. Εδώ και πάλι παίζει ρόλο τόσο το αθλητικό υπόβαθρο του αθλούμενου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, ειδικά σε μια προπόνηση τόσο υψηλής έντασης, όσο και παράγοντες της καθημερινότητάς του. Από την διατροφή μέχρι και τον ύπνο. Για παράδειγμα, κάποιος που βρίσκεται σε θερμιδικό έλλειμμα γιατί έχει ως στόχο την απώλεια βάρους ή κοιμάται λίγες ώρες γιατί η δουλειά του είναι πιο απαιτητική, καλείται να εκτελέσει τον ίδιο όγκο προπόνησης με κάποιον που τρέφεται ή κοιμάται περισσότερο.

Τέλος το πόσες θερμίδες θα "κάψει" κάποιος σε μια προπόνηση είναι τελείως διαφορετικό για τον καθένα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η φυσική κατάσταση(μέγιστη καρδιακή συχνότητα και μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) καθώς και η ένταση που θα βάλει στην προπόνηση.

5.Η κατανάλωση proffee (σκόνη πρωτεΐνης+ καφές) μετά το workout – #proffee 

 

Ο καφές με πρωτεΐνη είναι κάτι που εγώ προσωπικά συνηθίζω να πίνω κάπου κάπου εδώ και χρόνια, όμως ως πρωινό ή μάλλον μαζί με το υπόλοιπο πρωινό μου. Το να το καταναλώσει κάποιος μετά την προπόνηση είναι κάτι που δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη μετά την προπόνηση φυσικά, όμως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο καφές μετά την προπόνηση, θα καθυστερήσει την ανάρρωση και θα αυξήσει την ορμόνη κορτιζόλης του στρες την στιγμή που πρέπει να γίνει το αντίθετο. Η άσκηση αυξάνει φυσικά την κορτιζόλη. 

Μετά την άσκηση, θέλουμε να βοηθήσουμε το σώμα να μεταβολίσει αυτήν την κορτιζόλη, ώστε να απαλλαγούμε από όλα τα μεταβολικά υποπροϊόντα της προπόνησης. Εάν η κορτιζόλη παραμείνει υψηλή, τα απορρίμματα δεν θα αφαιρεθούν, ο ιστός δεν θα ξαναχτιστεί τόσο γρήγορα και θα αισθανόμαστε κουρασμένοι για περισσότερο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i