Τι να πιω πριν τη γυμναστική; Το συστατικό που σε βοηθάει να μεγιστοποιήσεις τις αποδόσεις σου

Έρευνα αποκαλύπτει ότι βελτιώνει τις επιδόσεις στην προπόνηση.

Κακάο πριν τη γυμναστική iStock

Δεν είναι λίγες οι φορές που η προπόνηση μοιάζει συχνά δύσκολη και κουραστική και στη σκέψη και μόνο νιώθεις ήδη εξαντλημένη. Η διάθεση αυτή συχνά οδηγεί σε κακές επιδόσεις και εσύ μένεις με το παράπονο πως δεν κατάφερες να ολοκληρώσεις την προπόνηση σου όπως έπρεπε. Η απάντηση στο "γιατί άραγε να σου συμβαίνει αυτό", βρίσκεται στο κακάο λένε οι ειδικοί, οι οποίοι ανακάλυψαν σε νέα έρευνα πως η χρήση σκόνης κακάο, ως συστατικό, σε ένα ρόφημα πριν τη γυμναστική σε βοηθάει να μεγιστοποιήσεις τις αποδόσεις σου, χάρη σε μια βιοδραστική ένωση που περιέχει και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Η ένωση αυτή γνωστή ως φλαβονόλες αυξάνει τη ροή του αίματος στου μύες και συμβάλει στην καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου. Ο dr Simon Marwood, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει μάλιστα πως οι φλαβονόλες θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την αντοχή, την ώρα της άσκησης, αλλά και να συντομεύσουν τον χρόνο ανάρρωσης, εάν υπάρξει τραυματισμός κατά την διάρκεια αυτής.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 17 μεσήλικες, οι οποίοι είτε θα λάμβαναν 400mg φλαβονόλες είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για επτά ημέρες. Στο τέλος των ημερών αυτών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά απο ασκήσεις μέτριας και υψηλής έντασης, ώστε να αξιολογηθεί πως το σώμα χρησιμοποίησε το οξυγόνο κατά την διάρκεια της γυμναστικής. Τα αποτελέσματά έδειξαν πως εκείνοι που έλαβαν φλαβονόλες σημείωσαν σημαντικά καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση του οξυγόνου κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης και ανέφεραν επίσης ότι απόλαυσαν περισσότερο την άσκηση από εκείνους που δεν κατανάλωσαν φλαβανόλες.

Η μυστική δύναμη του κακάο

Οι φλαβονόλες είναι φυτοχημικά στοιχεία, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Βρίσκονται σε αφθονία σε αρκετά τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα λαχανικά, τα κεράσια, τα μήλα, τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί κ.α. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι κόκκοι του κακάο,οι οποίοι ξηραίνονται και ψήνονται για να δημιουργήσουν την σκόνη του κακάο. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν αποδείξει πως το κακάο είναι ένα θαυματουργό ρόφημα το οποίο βελτιώνει θεαματικά την ροή του αίματος, αφού οι συμμετέχοντες του πειράματος που ένιωθαν έντονες στρες, μετά την κατανάλωση ροφήματος κακάο, τα αιμοφόρα αγγεία τους λειτουργούσαν πολύ καλύτερα απο όσους δεν έπιναν. Οι φλαβονόλες, επίσης, συσχετίζονται με την χαμηλή πίεση αίματος, την καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο, την μείωση κινδύνου θρομβώσεων και την αντιμετώπιση κυτταρικών βλαβών απο την γήρανση.

Τι ισχύει για την σοκολάτα;

Τα καλά νέα της υπόθεσης με την φλαβονόλες είναι πως υπάρχουν και στην μαύρη σοκολάτα. Η περιεκτικότητά της ωστόσο, είναι πολύ μικρότερη από την άγλυκη σκόνη του κακάο. Είναι σημαντικό να επιλέγονται τροφές και ροφήματα πριν από την γυμναστική, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά λίπη, κάνοντας την άσκηση αναποτελεσματική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i