Μπαλέτο: Μια εξαιρετική άσκηση (και) για μεγαλύτερα κορίτσια

Aν αγαπάς την κομψότητα και τις κλασικές διαχρονικές αξίες, τότε το μπαλέτο είναι η ιδανική μορφή άσκησης και έκφρασης για εσένα.

Μπαλέτο iStock

Από τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Κλασικού και Σύγχρονου χορού και Μουσικοκινητικής Αγωγής.

Το μπαλέτο πολλοί το έχουν συνδέσει με ροζ τουτού φουστίτσες, μικρά κοριτσάκια, πολύ αδύνατες χορεύτριες, που μαγεύουν στη σκηνή. Έτσι, λανθασμένα, φαντάζει άπιαστο, δύσκολο και ακατάλληλο για ενήλικες. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση (και) για τα μεγαλύτερα παιδιά!

Όπως για οτιδήποτε στη ζωή, έτσι και στη γυμναστική, πρέπει να βρεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Και η αλήθεια είναι πως ο κλασικός χορός είναι για όλους.  Aναγαπάς την κομψότητα και οτιδήποτε εκλεπτυσμένο, αν εκτιμάς τις κλασικές διαχρονικές αξίες, αν η κλασική μουσική σε ηρεμεί και σε γεμίζει συναισθήματα, τότε το μπαλέτο είναι η ιδανική μορφή άσκησης και έκφρασης για εσένα. Δοκίμασέ το, αφήνοντας τα στερεότυπα στην άκρη, και πρόσφερε στον εαυτό σου ποιότητα, χαρά, ευεξία, βγαίνοντας από το comfort zone σου.

Eξαιρετική άσκηση σε κάθε ηλικία

Ο κλασικός χορός (Vaganova Academy system) αποτελεί μια πάρα πολύ καλή σωματική και πνευματική άσκηση για ενήλικες και ειδικότερα από 50 ετών και άνω, καθώς οι μύες, οι αρθρώσεις και τα οστά έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο φυσικής κατάστασης, με ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες. Η σωστή τοποθέτηση του σώματος, οι διατάσεις, η μουσική, το μέτρημα του ρυθμού, οι ισορροπίες, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα τεντώματα προσφέρουν ευεξία, υγεία και τόνωση, χωρίς καμία τεχνική δυσκολία. Σαφέστατα, όλα αυτά σε ένα απόλυτα προσαρμοσμένο πρόγραμμα προπόνησης αρχικού σταδίου ενηλίκων.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα για να ξεκινήσεις άμεσα τα μαθήματα είναι πολλά. Το μπαλέτο αποτελεί μια τέλεια ιδέα, καθώς δεν καταπονείται το σώμα, δεν είναι δύσκολο, δεν είναι ακριβό, δε χρειάζεται συγκεκριμένο ταλέντο και ικανότητα. Ο κλασικός χορός χτίζει τους μυς και χαρίζει στο σώμα πλαστικότητα και ευελιξία. Είναι επίσης δεδομένο πως χαρίζει σωστή στάση σώματος, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη και βοηθά στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, το μπαλέτο συνδυάζει ασκήσεις στην μπάρα, στο πάτωμα, στο κέντρο, έχει μια ροή που επιτρέπει στο
σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή να κάνουν ένα ταξίδι 50-55 λεπτών σε συντονισμό μεταξύ τους, σε αρμονία με τον χώρο, τον χρόνο, τη μουσική, τους άλλους και φυσικά με τον εαυτό μας τον ίδιο.

H ζωή μας ένας χορός

Η φιλοσοφία του κλασικού χορού έχει να κάνει με τον σεβασμό στο σώμα μας, στους γύρω μας, στην οντότητά μας, στην πειθαρχία, στον στόχο μας να έχουμε έναν δυνατό κορμό, ευέλικτους μυς, μια κομψή και ντελικάτη κορμοστασιά, σωστή στάση, ευθυγραμμισμένο σώμα από το κεφάλι, τους ώμους, τη λεκάνη, τα γόνατα ως τα δάχτυλα των ποδιών μας. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων το σώμα γυμνάζεται συνολικά και αρμονικά, χωρίς να καταπονούνται οι μύες. Θωρακίζονται οι τένοντες και οι σύνδεσμοί μας, ώστε να έχουμε σταθερότερες αρθρώσεις. Μια προπόνηση μπαλέτου δε θα σε εξαντλήσει, δε θα σε κουράσει, δε θα σε απογοητεύσει. Το αντίθετο. Θα νιώσεις κάθε σου μυ και άρθρωση να ξυπνά, να λειτουργεί απλά, να δυναμώνει και να αποκτά ευρύτητα κίνησης.

Tι θα χρειαστείς

Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς άνετα ρούχα, μαλακά πάνινα παπούτσια μπαλέτου, που κοστίζουν ελάχιστα, ή και βαμβακερές αθλητικές κάλτσες. Στη συνέχεια αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να μπεις με αυτοπεποίθηση σε μια αίθουσα μπαλέτου, να αφεθείς στα χέρια της καθηγήτριας, στη μαγεία του χορού και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αφέσου στα οφέλη του μπαλέτου που θα δεις σύντομα να συμβαίνουν στο σώμα σου, στην ψυχολογία σου, ακόμα και στον τρόπο σκέψης σου και πες από τώρα στον εαυτό σου: "#Thank_me_later".

Τι τρώνε οι μπαλαρίνες; Μας απάντησε η Ελληνίδα μπαλαρίνα που προπονεί τα μοντέλα της Victoria's Secret

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i