Πώς θα αποφύγεις το έντονο λαχάνιασμα στο τρέξιμο και την αερόβια άσκηση;

Πώς θα βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση για να το πετύχεις.

τρέξιμο iStock

Το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό. Ωστόσο, με τη σωστή προπόνηση και τεχνικές, είναι δυνατό να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου φυσική κατάσταση και να μειώσεις το αίσθημα της δύσπνοιας. Η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση είναι βασικό συστατικό της συνολικής υγείας και φυσικής κατάστασης. Σχετίζεται με την ικανότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος να παρέχει αποτελεσματικά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Η έλλειψη καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, κόπωση και μειωμένη ανοχή στην άσκηση. Παρακάτω θα βρεις συμβουλές και ασκήσεις που θα βελτιώσουν την φυσική σου κατάσταση και θα αποφύγεις το έντονο λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ξεκίνα αργά 

Εάν είσαι νέα στην άσκηση, ξεκίνα αργά και σταδιακά αύξησε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων. Με τον καιρό, το καρδιαγγειακό σου σύστημα θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της άσκησης και θα μπορείς να κάνεις περισσότερα χωρίς να σου κόβεται η αναπνοή. Ξεκίνα με δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, και σταδιακά αύξησε τον χρόνο και την ένταση των προπονήσεών σου.

Διαλειμματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους άσκησης υψηλής έντασης με περιόδους ανάπαυσης ή άσκησης χαμηλής έντασης. Αυτός ο τύπος προπόνησης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης κατά την άσκηση. Δοκίμασε να την προσθέσεις στις προπονήσεις σου εναλλάσσοντας περιόδους άσκησης υψηλής έντασης με περιόδους άσκησης χαμηλής έντασης.

Δοκίμασε την αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι ή ο χορός, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης. Περιλαμβάνει σταθερές, ρυθμικές κινήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων και στη μείωση της αίσθησης της δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σωστές τεχνικές αναπνοής

Οι σωστές τεχνικές αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος της δύσπνοιας και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας. Προσπάθησε να εισπνέεις από τη μύτη και να εκπνέεις  από το στόμα, εκπνέοντας κατά το πιο επίπονο μέρος της κίνησης. Η βαθιά αναπνοή και η διαφραγματική αναπνοή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των πνευμόνων και στη μείωση του στρες και του άγχους.

Υγιεινή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία και να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Μείνε ενυδατωμένη πίνοντας άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να υποστηρίξεις τη σωστή ροή αίματος και την παροχή οξυγόνου.

Συμπερασματικά, η βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης και η αποφυγή της δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι δυνατή με τις σωστές τεχνικές και προπόνηση. Με τον καιρό, θα μπορείς να κάνεις περισσότερα χωρίς να σου κόβεται η αναπνοή και θα απολαμβάνεις τα πολλά οφέλη της βελτιωμένης καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης υγείας και της αυξημένης ενέργειας.

Τρέξιμο: Τα do’s and don’ts των αρχάριων

Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i