Πέντε μύθοι και πέντε αλήθειες για τη λειτουργική προπόνηση

Που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο fitness προσκήνιο.

Λειτουργική προπόνηση iStock

Από την Έφη Σπυροπούλου, BSc Physical Education & Sport Science (@efi_spy).
 

Είναι μια μέθοδος που ξεκίνησε από τους φυσικοθεραπευτές και αργότερα υιοθετήθηκε από τον χώρο του fitness με την ίδια λογική, αλλά για άλλον σκοπό.

Τι είναι η λειτουργική προπόνηση; Επιτέλους καταλάβαμε!

Μύθοι για τη λειτουργική προπόνηση

"Το functional training δεν απευθύνεται σε αθλητές".

Γενικά, υπάρχει η αντίληψη ότι η προπόνηση αυτή αφορά, κυρίως, τον μέσο ασκούμενο και όχι έναν αθλητή. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για παράδειγμα, οι επιδόσεις ενός αθλητή του τένις μπορούν να βελτιωθούν με ασκήσεις του functional training, προσαρμοσμένες στις κινήσεις του τένις. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε άθλημα.

"Το ασκησιολόγιο δεν έχει σχέση με την κλασική προπόνηση".

Σίγουρα το ασκησιολόγιο διαφέρει, όμως η βάση των ασκήσεων παραμένει η ίδια. Στην ουσία στηρίζεται σε βασικά κινητικά πρότυπα, ασκήσεις δηλαδή όπως είναι τα καθίσματα, οι προβολές κ.ά. Αυτό που κάνει το functional να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός των ασκήσεων και η εξέλιξή τους. Δεν είναι κάτι "ξένο", αν έχεις ασχοληθεί ξανά με το fitness.

"Δεν εξελίσσομαι με αυτό το είδος προπόνησης".

Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτει η αρχή της προοδευτικότητας που, όπως σε κάθε δομημένο πρόγραμμα άσκησης, έτσι και εδώ είναι απαραίτητη. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς αναπτύσσεσαι μυϊκά, το πρόγραμμά σου θα εμπλουτίζεται από πιο περίπλοκες ασκήσεις και αλλαγή των φορτίων.

"Είναι μια δύσκολη μορφή προπόνησης".

Είναι μια μορφή άσκησης προσαρμοσμένη στη ζωή του εκάστοτε ασκούμενου. Η λέξη - κλειδί για τη λειτουργική προπόνηση είναι η "προσομοίωση", οποιοδήποτε δηλαδή κινητικό μοτίβο προσομοιώνει την ανθρώπινη κίνηση, είτε από την καθημερινή ζωή είτε από ένα άθλημα, και συμβαδίζει με τις αρχές της προπονητικής είναι λειτουργική προπόνηση.

"Δεν είναι τόσο εξατομικευμένο όσο ένα κλασικό πρόγραμμα γυμναστικής".

Η εξατομίκευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και εδώ. Λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι, η κατάσταση της υγείας σου, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας ή του ιστορικού κάποιου τραυματισμού. Γίνεται αξιολόγηση από τον trainer για την κατάλληλη επιλογή της άσκησης, όπως και για το φορτίο που θα χρησιμοποιήσεις.

Αλήθειες για τη λειτουργική προπόνηση

Περιλαμβάνει ενδυνάμωση του κορμού.

Δεδομένης της πολυαρθρικότητας των ασκήσεων, αλλά και της συμμετοχής της ισορροπίας στην προπόνησή σου, η ενδυνάμωση του κορμού αλλά και η σταθεροποίησή του είναι κάτι που θα αρχίσεις να αισθάνεσαι άμεσα.

Μαθαίνεις το σώμα σου.

Είναι ένας εύκολος τρόπος να αναδειχθούν περιορισμοί, ανισοσκελίες και αδυναμίες στο σώμα σου. Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν ξεκινάς για πρώτη φορά λειτουργική προπόνηση, το πρώτο διάστημα γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του σώματός σου και εντυπωσιάζεσαι απ’ όσα δε γνώριζες γι’ αυτό.

Δεν είναι βαρετή προπόνηση.

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των ασκήσεων αλλά και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται (medicine ball, BOSU, ελεύθερα βάρη κ.ά.), είναι σχεδόν απίθανο να βαρεθείς. Οι περισσότερες ασκήσεις είναι πολυαρθρικές ή ασκήσεις που συνδυάζουν και την ισορροπία. Έτσι, διατηρείται το ενδιαφέρον σου και δεν παρατηρείται το φαινόμενο της μονοτονίας της χρήσης οργάνων.

Προσφέρει περισσότερα από μια κλασική προπόνηση με μηχανήματα.

Υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ευκινησία, την ιδιοδεκτικότητα και στα αντανακλαστικά σου. Ακόμα, το σώμα σου εκπαιδεύεται στο να αντισταθμίζει τις αλλαγές στο κέντρο βάρους του για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Συνδυάζει μυαλό και σώμα.

Η λειτουργική προπόνηση κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση και συνδυάζει εξαιρετικά τη μυϊκή με την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς απαιτεί καλή αντίληψη του σώματός σου και συγκέντρωση για την εκτέλεση των ασκήσεων. Διαφέρει εντελώς από μια κλασική προπόνηση σε μηχανήματα απομόνωσης μυϊκών ομάδων, όπου συνήθως εκτελείς πιο ασυνείδητα και διεκπεραιωτικά το πρόγραμμα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, αντιλαμβάνεσαι ότι το functional training είναι ένα
είδος άσκησης που, αν το εντάξεις στο πρόγραμμά σου, μόνο να σου προσφέρει έχει (πάντα με την απαραίτητη καθοδήγηση και ασφάλεια που σου παρέχει ένας επαγγελματίας του fitness). To μόνο που μένει είναι να πάρεις την απόφαση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i