Περιστασιακό και καθημερινό περπάτημα: Τι να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου

Ποιες είναι οι διαφορές τους και τα οφέλη του κάθε είδους περπατήματος;

περπάτημα iStock

Το περπάτημα είναι μια από τις απλούστερες και πιο προσιτές μορφές σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης. Είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, αυξημένη αντοχή, διαχείριση βάρους και ενισχυμένη ψυχική ευεξία. Ενώ το περιστασιακό περπάτημα και το καθημερινό περπάτημα μπορεί να φαίνονται παρόμοια, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο. 

Περιστασιακό περπάτημα:

Το περιστασιακό περπάτημα αναφέρεται στο περπάτημα που γίνεται με χαλαρό ρυθμό χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή δομημένη ρουτίνα. Γίνεται κατά τη διάρκεια χαλαρών περιπάτων στο πάρκο, όταν ψωνίζεις ή χαζεύεις βιτρίνες ή όταν εξερευνάς μια νέα πόλη με τα πόδια. Ο πρωταρχικός στόχος του περιστασιακού περπατήματος είναι η απόλαυση, η χαλάρωση και η ήπια σωματική δραστηριότητα παρά η έντονη άσκηση.

Ορισμένα οφέλη του περιστασιακού περπατήματος:

► Κοινωνικά και ψυχαγωγικά: Το περιστασιακό περπάτημα παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να συναναστραφείς τους φίλους και την οικογένεια σου. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσεις, να συμμετέχεις σε συζητήσεις ή απλά να απολαύσεις την ομορφιά του περιβάλλοντος.

► Μέτρια Ένταση: Αν και το περιστασιακό περπάτημα δεν είναι τόσο έντονο όσο η συστηματική άσκηση, εξακολουθεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Συμβάλλει στον ημερήσιο αριθμό βημάτων σου και βοηθά στην καύση θερμίδων, αν και με πιο αργό ρυθμό. Το τακτικό περιστασιακό περπάτημα μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους και στη συνολική φυσική κατάσταση.

► Μείωση του άγχους: Το περιστασιακό περπάτημα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Το να βρίσκεσαι στη φύση, να αναπνέεις καθαρό αέρα και να απολαμβάνεις τα αξιοθέατα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Καθημερινό περπάτημα:

Το καθημερινό περπάτημα, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην ενσωμάτωση του περπατήματος ως μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας με πρόθεση να επιτύχεις συγκεκριμένους στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης. Αυτό προϋποθέτει την αφιέρωση χρόνου για περπάτημα και τη διατήρηση της συνέπειας.

Ορισμένα πλεονεκτήματα του καθημερινού περπατήματος:

► Δομημένος και ξεκάθαρος στόχος: Το καθημερινό περπάτημα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας δομημένης ρουτίνας, τον καθορισμό στόχων και την παρακολούθηση της προόδου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη στόχευση για έναν ορισμένο αριθμό βημάτων την ημέρα, τη σταδιακή αύξηση της διάρκειας ή της έντασης του περπατήματος ή τη στόχευση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων υγείας, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας.

► Οφέλη από την άσκηση και τη φυσική κατάσταση: Το καθημερινό περπάτημα εξασφαλίζει συνεπή σωματική δραστηριότητα. Βοηθά στην άνοδο του καρδιακού σου παλμού, στη βελτίωση της αντοχής, στην οικοδόμηση δύναμης και στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης. Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να σε οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, αυξημένη αντοχή και βελτιωμένο μυϊκό σύστημα.

Χρονική αποδοτικότητα: Η ενσωμάτωση του καθημερινού περπατήματος στη ρουτίνα σου, σου επιτρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο σου. Μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στις καθημερινές σου δραστηριότητες, όπως το περπάτημα προς τη δουλειά, το να κατέβεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να προγραμματίσεις γρήγορους περιπάτους κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών σου διαλειμμάτων. Αυτές οι σύντομες δραστηριότητες συμβάλλουν σε έναν ενεργό τρόπο ζωής και μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι να επιλέξεις;

Τόσο το περιστασιακό περπάτημα όσο και το καθημερινό περπάτημα προσφέρουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία, αν και με διαφορετικά αποτελέσματα. Το περιστασιακό περπάτημα είναι μια χαλαρή, ευχάριστη δραστηριότητα που ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και παρέχει μέτρια σωματική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, το καθημερινό περπάτημα περιλαμβάνει μια δομημένη προσέγγιση, με στόχο συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης και συνέπεια. 

Η επιλογή ανάμεσα στο περιστασιακό περπάτημα και το καθημερινό περπάτημα εξαρτάται από τους προσωπικούς σου στόχους, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σου. Ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη:

► Στόχοι υγείας και φυσικής κατάστασης: Εάν έχεις συγκεκριμένους στόχους υγείας ή φυσικής κατάστασης, όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση ή μυϊκή ενδυνάμωση, το καθημερινό περπάτημα είναι πιο κατάλληλο. Η δομημένη φύση του σου επιτρέπει να ορίζεις στόχους και να παρακολουθείς την πρόοδό σου.

► Διαθεσιμότητα χρόνου: Λάβε υπόψη το καθημερινό σου πρόγραμμα και τους χρονικούς περιορισμούς. Το περιστασιακό περπάτημα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη ρουτίνα σου χωρίς να απαιτούνται ειδικά χρονικά διαστήματα. Από την άλλη πλευρά, το καθημερινό περπάτημα απαιτεί αφοσίωση και αφιέρωση συγκεκριμένων ωρών για σωματική δραστηριότητα.

► Απόλαυση και χαλάρωση: Εάν δίνεις προτεραιότητα στην απόλαυση και τη χαλάρωση του περπατήματος, το περιστασιακό περπάτημα είναι πιο ελκυστικό. Σου επιτρέπει να απολαύσεις το περιβάλλον, να κοινωνικοποιηθείς με άλλους και να βιώσεις τα οφέλη της ήπιας σωματικής δραστηριότητας που μειώνουν το άγχος.

► Κίνητρο και υπευθυνότητα: Το καθημερινό περπάτημα περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων και τη διατήρηση της συνέπειας, κάτι που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κινήτρων και υπευθυνότητας. Εάν προτιμάς ένα σαφές σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσεις, το καθημερινό περπάτημα είναι η προτιμώμενη επιλογή.

► Επίπεδο φυσικής κατάστασης: Λάβε υπόψη το τρέχον επίπεδο φυσικής σου κατάστασης και τυχόν περιορισμούς που μπορεί να έχεις. Εάν μόλις ξεκινάς, το περιστασιακό περπάτημα μπορεί να είναι ένας ήπιος και προσιτός τρόπος για να ενσωματώσεις τη σωματική δραστηριότητα στη ρουτίνα σου. Καθώς το επίπεδο φυσικής σου κατάστασης βελτιώνεται, μπορείς σταδιακά να μεταβείς στο καθημερινό περπάτημα για πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περπάτημα στην παραλία: Ποια είναι τα οφέλη του;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i