Γιατί δεν έχω ευλυγισία; 5 λόγοι και η λύση τους

Το να μην έχεις φυσική ευελιξία δεν είναι μόνιμη κατάσταση.

ευλυγισία iStock

Η σωματική ευελιξία είναι ένα βασικό κομμάτι της συνολικής υγείας και ευεξίας. Μας επιτρέπει να κινούμαστε ελεύθερα, να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες με ευκολία και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα, η επίτευξη και η διατήρηση της ευλυγισίας μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για ποιους λόγους μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν φυσική ευελιξία και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος; 

Γιατί δεν έχω ευλυγισία; 

► Καθιστική ζωή

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που πιστεύεις ότι δεν έχεις ευλυγισία είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η σύγχρονη ζωή συχνά περιλαμβάνει πολλές ώρες καθίσματος στα γραφεία, μπροστά από οθόνες ή κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων. Αυτό το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό σφίξιμο, μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων και συνολική δυσκαμψία.

Η λύση:

Πρόσθεσε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου. Ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, οι διατάσεις ή η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευλυγισίας με την πάροδο του χρόνου. Η τακτική άσκηση όχι μόνο την ενισχύει, αλλά ενισχύει και καλύτερη συνολική υγεία.

► Έλλειψη διατάσεων

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην περιορισμένη φυσική ευλυγισία είναι η έλλειψη διατάσεων. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία των ασκήσεων διατάσεων για τη διατήρηση της ευλυγισίας. Η παράλειψη των διατάσεων πριν ή μετά την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε δύσκαμπτους μύες και μειωμένο εύρος κίνησης.

Η λύση:

Αφιέρωσε χρόνο στις ασκήσεις διατάσεων ως μέρος της ρουτίνας προπόνησής σου. Οι διατάσεις βοηθούν στην επιμήκυνση των μυών και βελτιώνουν την ευλυγισία. Εστίσε σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, κρατώντας κάθε διάταση για 15-30 δευτερόλεπτα. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να δεις πρόοδο.

► Προηγούμενοι τραυματισμοί και άλλα προβλήματα

Παλαιότεροι τραυματισμοί ή ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευλυγισία. Ο ουλώδης ιστός, οι μυϊκές ανισορροπίες και τα προβλήματα στις αρθρώσεις που προκύπτουν από τραυματισμούς ή ιατρικές παθήσεις μπορεί να περιορίσουν την κίνηση και την ευλυγισία.

Η λύση:

Συμβουλεύσου έναν γιατρό ή φυσιοθεραπευτή. Μπορούν να αξιολογήσουν την κατάστασή σου και να αναπτύξουν ένα προσαρμοσμένο σχέδιο αποκατάστασης για την αντιμετώπιση τυχόν σωματικών περιορισμών. Ακολουθώντας τις οδηγίες τους μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις σταδιακά την ευλυγισία και να μειώσεις τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμών.

► Γήρανση

Η γήρανση είναι ένας φυσικός παράγοντας που επηρεάζει τη σωματική ευλυγισία. Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί μας τείνουν να χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους, με αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο ευέλικτοι.

Η λύση:

Αν και δεν μπορείς να αντιστρέψεις τη διαδικασία γήρανσης, μπορείς σίγουρα να επιβραδύνεις τις επιπτώσεις της. Η τακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης τόσο της προπόνησης ενδυνάμωσης όσο και των δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στην ευλυγισία, όπως η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και ακόμη και στη βελτίωση της ευελιξίας καθώς μεγαλώνεις.

► Έλλειψη συνέπειας

Η συνέπεια είναι βασικής σημασίας όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ευλυγισίας. Εάν συμμετέχεις σποραδικά σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ευελιξία, θα είναι δύσκολο να δεις μόνιμες βελτιώσεις.

Η λύση:

Δημιούργησε μια σταθερή ρουτίνα που περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων και ευλυγισίας. Παράλληλα, θέσε συγκεκριμένους στόχους για την ευελιξία σου και παρακολούθησε την πρόοδό σου για να παραμείνεις ενεργή. 

Σε πόσο καιρό αποκτώ ευλυγισία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που χρειάζεται για να αποκτήσεις ευλυγισία, καθώς η εξέλιξη είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δουν βελτιώσεις στην ευλυγισία μετά από μόλις μερικές εβδομάδες τακτικής άσκησης, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, η ατομική διαφοροποίηση σημαίνει ότι η ταχύτητα με την οποία αποκτάς ευλυγισία θα εξαρτηθεί από τη φυσική σου κατάσταση και τη συνεχή πρόοδο που καταφέρνεις να κάνεις. Το σημαντικότερο είναι να παραμείνεις αφοσιωμένη και να είσαι υπομονετική καθώς προσπαθείς σταθερά προς την επίτευξη των στόχων σου.

Μετά από πόσο καιρό άσκησης θα γίνω ευλύγιστη;

Tα 3 stretches που χρειάζεσαι για μεγαλύτερη ευλυγισία: 

 

Ποια αθλήματα είναι τα ιδανικά για μεγαλύτερη ευλυγισία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i