Ποια αθλήματα είναι τα ιδανικά για μεγαλύτερη ευλυγισία;

Αισθάνεσαι τους μυς σου δύσκαμπτους και σκληρούς; Πονάς όταν αναγκάζεσαι να τεντώσεις το σώμα σου; Ώρα να βελτιώσεις την ευλυγισία σου.

Πώς θα αποκτήσω ευλυγισία

Συνεργάστηκε ο Θωμάς Καλαθάς, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής Bull’s Box

Ευλυγισία σημαίνει δυνατό σώμα. Σε προστατεύει όμως και από τραυματισμούς, τόσο στην άσκηση όσο και στην καθημερινότητά σου. Τα παρακάτω αθλήματα εξασκούν την ευλυγισία και αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Aerial yoga

Τη λατρεύουν οι σταρ του Χόλιγουντ, ενώ και στην Ελλάδα θα συναντήσεις πολλούς (ιδίως γυναίκες) που έχουν παθιαστεί μαζί της. Γιατί; Επειδή είναι διασκεδαστική, γυμνάζει και σε... προκαλεί.

Τι είναι; Υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές aerial yoga, η Antigravity (περιλαμβάνει περισσότερες ακροβατικές ασκήσεις) και η Unnata (δίνει περισσότερο έμφαση στη yoga). Γίνεται με ειδικό μαλακό ύφασμα το οποίο κρέμεται από το ταβάνι σαν αιώρα (hammock). Το σώμα σου αιωρείται και με τη βοήθεια της βαρύτητας οι στάσεις της yoga το ενδυναμώνουν. Σου χαρίζει εξαιρετική ευλυγισία και σταδιακά θα δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται.

Τα οφέλη: • Σε βοηθά να βρεις τη σωστή στάση για το σώμα σου. • Σε ωθεί να αναπτύξεις νέες σωματικές δεξιότητες. • Αποσυμπιέζει τις αρθρώσεις, αποφορτίζει τους σπονδύλους και επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να έρθει σε πλήρη διάταση. • Τονώνει το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, το πεπτικό και τις λειτουργίες της απέκκρισης (αποτοξίνωσης). • Χαλαρώνει τους εν τω βάθει μυς. • Βελτιώνει στο μέγιστο την ευθυγράμμιση ολόκληρου του σώματος. • Ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους. • Βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και σου προσφέρει ευεξία.

Κάνει για όλους; Μπορείς να την κάνεις κι εσύ που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ yoga. Αντενδείκνυται για εκείνους που έχουν υπέρταση ή υπόταση, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ή γλαύκωμα, εγχειρίστηκαν πρόσφατα, έχουν επιληψία ή είχαν πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χορός

Διάλεξε το είδος που σε εκφράζει περισσότερο (από τα πιο γνωστά είδη είναι το μπαλέτο –ναι, θα βρεις και για ενήλικες, προχωρημένους ή αρχάριους–, και τα σύγχρονα όπως το σάλσα, το ταγκό, το σουίνγκ κ.ά.) και ξεκίνα. Ο χορός είναι χαρά πάνω απ’ όλα, καλή διάθεση, πειθαρχία, στόχοι, ικανοποίηση. Και φυσικά προσφέρει μια σειρά από άλλα οφέλη, όπως η ευλυγισία που θα δεις να αποκτάς, η ολόισια στητή φιγούρα (μέχρι και... χαμένους πόντους θα ανακτήσεις, καθώς μέσω των ασκήσεων η σπονδυλική σου στήλη θα ευθυγραμμιστεί και θα μακρύνει ξανά). Τα περισσότερα είδη χορού απαιτούν κάμψη και τέντωμα, γι’ αυτό και τα περισσότερα μαθήματα ξεκινούν με ασκήσεις stretching, διευκολύνοντας το σώμα να μπει στη διαδικασία του προγράμματος. Έτσι, οι χορευτές γίνονται πιο ευλύγιστοι απλά χορεύοντας.

Τα οφέλη: • Οι μυϊκές εκτάσεις και οι διατάσεις είναι απαραίτητες σε ένα μάθημα χορού, κάτι που συγχρόνως θα βελτιώσει τη συνολική υγεία και τη φυσική κατάσταση του σώματός σου. • Εντάσσοντας ένα τακτικό πρόγραμμα ασκήσεων ευλυγισίας, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η ελαστικότητα των μυών και των αρθρώσεων, η στάση του σώματος, η ικανότητα μυϊκής χαλάρωσης και οι χορευτικές επιδόσεις, ενώ διεγείρεται η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε ηλικία: Είναι πλέον μύθος ότι χορό πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ μικρή ηλικία, εκτός βέβαια κι αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά. Από κει και έπειτα πλέον στις περισσότερες σχολές υπάρχουν τμήματα ενηλίκων.

Barre à terre

Aλλιώς, είναι γνωστό ως το "μπαλέτο στο πάτωμα". Θα καταλάβεις ότι είναι η άσκηση που απευθύνεται σε καθεμία από εμάς, αν σου τονίσουμε το εξής: Tο barre à terre προήλθε από την ανάγκη των τραυματισμένων χορευτών του κλασικού μπαλέτου να συνεχίσουν την εξάσκηση χωρίς την μπάρα, κάτω στο πάτωμα, για να μην επιβαρύνεται ο κορμός. Βασίζεται δε στη μέθοδο που ανέπτυξε ο χορευτής κλασικού μπαλέτου Boris Kniaseff. Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων της μπάρας του κλασικού μπαλέτου που εκτελούνται στο πάτωμα, με την τεχνική του μπαλέτου και του εκφραστικού χορού. Αν το δοκιμάσεις, θα αναρωτηθείς αμέσως γιατί δεν το είχες ανακαλύψει τόσο καιρό. Πρόκειται για εξαιρετική άσκηση, που δε φορτίζει και δεν επιβαρύνει το σώμα, καθώς δουλεύεται όλη την ώρα στο πάτωμα. Με το barre à terre οι κλειδώσεις σιγά σιγά ελευθερώνονται, τα άκρα του σώματος εκτείνονται, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα, οι χόνδροι μαλακώνουν. Στην πραγματικότητα, μπορείς να πετύχεις ακόμα και αύξηση του ύψους σου!

Τα οφέλη: Βελτιώνει τη στάση σώματος και δυναμώνει τον κορμό και τα πόδια. Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι βοηθά στο συντονισμό και στην ισορροπία του σώματος "ξεσκουριάζοντας" τις αρθρώσεις, χαρίζοντας ευλυγισία και ευεξία, ενώ παράλληλα βελτιώνει άμεσα και αισθητά τις γραμμές του σώματος.

Kick boxing

Eίναι δυναμικό, μαχητικό, το αγαπούν περισσότερο οι γυναίκες, συνδυάζει στοιχεία πυγμαχίας αλλά και αερόβιας άσκησης. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει πολλά λακτίσματα και άρσεις ποδιών, κάτι που συμβάλλει πολύ στην ευλυγισία σου, εφόσον το προτιμήσεις. Το kick boxing επιτρέπει στον ασκούμενο να συνδυάσει μια δυναμική μέθοδο αυτοάμυνας, ενός μαχητικού σπορ και μια αυστηρή μορφή σωματικής άσκησης μαζί με αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία.

Τα οφέλη: Με την προπόνηση αυτή θα κάψεις πολλές θερμίδες, θα αποκτήσεις ευλυγισία συν του ότι θα αυξήσεις τα καθημερινά επίπεδα ενέργειάς σου, θα βελτιώσεις τα αντανακλαστικά σου, τη νευρομυϊκή συναρμογή και το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα. Και, φυσικά, θα δεις τη διάθεσή σου να αλλάζει.

Ποιοι μπορούν να το κάνουν; Όπως στις περισσότερες πολεμικές τέχνες, έτσι και το kick boxing γίνεται ομαδικά και δεν προϋποθέτει από τους ασκούμενους κάποια ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά ή κάποιον πιο "επιθετικό" χαρακτήρα, γι’ αυτό και απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Καποέιρα

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τέχνη, μια μορφή έκφρασης η οποία εμπεριέχει στοιχεία πολεμικής τέχνης, μουσικής, χορού, παιχνιδιού, ακροβασίας, φιλοσοφίας και άθλησης. Λόγω της πολυμορφικής της σύνθεσης, η καποέιρα είναι μια τέχνη που δύσκολα περιγράφεται. Όταν ρωτήθηκε ένας μεγάλος δάσκαλος, ο Mestre Sombra, τι είναι, αυτός απάντησε: "Η καποέιρα είναι μια προσευχή". Πολλοί είναι αυτοί που αφοσιώνονται σε αυτήν, αφού πρόκειται για μια τέχνη πολύ ελκυστική, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που προπονούνται απλά για να διασκεδάσουν ή να αναπτύξουν ευλυγισία, ευκινησία, μυϊκή ενδυνάμωση και γενικότερα μια καλή φυσική κατάσταση.

Τα οφέλη: Η καποέιρα βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και προσφέρει μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Είναι ένα άθλημα υψηλής έντασης, λεπτομέρειας και ισορροπίας, το οποίο απασχολεί ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σταδιακά η ταχύτητα, η ακρίβεια των κινήσεων, τα αντανακλαστικά και η κιναισθητική ικανότητα των ασκούμενων. Συγχρόνως, βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς έχει υπολογιστεί ότι με 1 ώρα καποέιρα καις περίπου 500 θερμίδες.

Σε ποιους απευθύνεται; Η καποέιρα είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής.

Τρέξιμο για ευλυγισία: Το πρόγραμμα της trainer (Και το αγαπημένο μας playlist για άσκηση!)

Μετά από πόσο καιρό άσκησης θα γίνω ευλύγιστη;

Ποια οφέλη θα δεις από την ανάπτυξη της ευλυγισίας σου;

▶ Μείωση της μυϊκής τάσης και αύξηση της μυϊκής χαλάρωσης.

▶ Βελτίωση στάσης σώματος.

▶ Πρόληψη τραυματισμών.

▶ Αύξηση του εύρους της κίνησης.

▶ Αύξηση της ρευστότητας της κίνησης, διευκόλυνση των κινήσεών σου.

▶ Βελτίωση του συντονισμού των κινήσεών σου.

▶ Βελτίωση της κυκλοφορίας.

▶ Πιο εύκολες και σταθερές συσπάσεις των μυών.

▶ Μείωση της αίσθησης του πόνου που προκαλείται από ασκήσεις ή ακόμα και από καθημερινές κινήσεις που μας δυσκολεύουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i