Ίσια ή V μπάρα για τους τρικεφάλους;

Για να γυμνάσεις τους τρικέφαλους σου αποτελεσματικά ποια είναι τα διαφορετικά εξαρτήματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τι οφέλη έχουν ξεχωριστά;

τρικέφαλοι με μπάρα istock

Οι τρικέφαλοι είναι πιο σημαντικοί για τη συνολική εικόνα των χεριών αφού είναι μεγαλύτεροι από τους δικέφαλους. 

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Παναγιώτης Αλευράς μπορεί να σε βοηθήσει να διαλέξεις ανάμεσα στην ίσια και τη σε σχήμα V μπάρα που θα γυμνάσουν τους τρικεφάλους σου αποτελεσματικά, ανάλογα με τους στόχους σου.

Επίλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου

Οι τρικέφαλοι αποτελούνται από τρεις διαφορετικές κεφαλές:

  1. την κοντή κεφαλή,
  2. τη μεσαία και
  3. τη μακρά κεφαλή

Κάθε μία με διαφορετικό σημείο κατάφυσης. Οι τρικέφαλοι επιταχύνουν την έκταση του αγκώνα και του ώμου (κινούν το χέρι προς τα πίσω – εκτελεί ακριβώς την αντίθετη κίνηση από την κάμψη του ώμου). Ποια μπάρα να επιλέξεις:

V μπάρα

μπάρα για τρικέφαλους
istock

Aν θέλεις να μειώσεις την ένταση στους πήχεις και τους καρπούς. Οι λαβές σε σχήμα V τοποθετούν τα χέρια σαν να κρατάει σχοινί, αλλά αφαιρούν λίγη πίεση από τους καρπούς και τους πήχεις παρέχοντας μια σταθερή λαβή. Το μόνο πρόβλημα με τη μπάρα V είναι ότι ορισμένα άτομα είναι έχουν πιο μεγάλο σωματότυπο από άλλα, που σημαίνει ότι η ελαφρώς πιο στενή λαβή σε ορισμένα από αυτά τα προσαρτήματα μπορεί να είναι πολύ στενή. Η μπάρα σε σχήμα V είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γυμνάσεις και τις 3 κεφαλές των τρικεφάλων σας.

Ίσια μπάρα

μπάρα για τρικέφαλους
istock

Aν θέλεις να βάλεις το μέγιστο βάρος που αντέχεις. Η ίσια μπάρα εστιάζει στο μακρύ κεφάλι του τρικέφαλου. Με τους αγκώνες σφιχτά στο σώμα, η μακριά κεφαλή του τρικέφαλου ενεργοποιείται καθώς τα χέρια τεντώνουν. Η έσω και η πλάγια κεφαλή του τρικέφαλου ενεργοποιούνται επίσης, αλλά γυμνάζεται η μακριά κεφαλή του τρικέφαλου. Ο μόνος περιορισμός της ίσιας μπάρας είναι ότι το εύρος κίνησης περιορίζεται καθώς πιέζεις προς τα κάτω.

3 ασκήσεις τρικεφάλων για γυναίκες από την personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου

Η σωστή θέση καρπών

V μπάρα: Η σωστή λαβή είναι κοντά στην ουδέτερη, με τα χέρια ελαφρά στραμμένα προς τα μέσα. Κλείδωσε τους αγκώνες σου έξω και επικεντρώσου στο λύγισμα των τρικέφαλων. Οι αγκώνες σου πρέπει να παραμείνουν στην ίδια θέση σε όλη την άσκηση, εκτός από τη στιγμή που περιστρέφονται προς τα έξω, δεδομένου ότι τους κλειδώνεις στο τέλος της κίνησης.

Ίσια μπάρα: Με τις παλάμες να κοιτούν το πάτωμα. Προσπάθησε να αποφύγεις το σκύψιμο προς τα εμπρός. Κάθε επανάληψη πρέπει να εκτελείται αργά και ελεγχόμενα. Δεν πρέπει επίσης να ταλαντεύεις το σώμα σου προκειμένου να σηκώσεις το βάρος.

Διαφορά στάσης

V μπάρα: Υπάρχει μια ελαφρώς μικρότερη ευρύτητα κινήσεων, μειώνοντας την ένταση στους αγκώνες. Διάφοροι τρόποι λαβής προσφέρουν μια διαφορετική γωνία προκειμένου να ενισχυθούν οι τρικέφαλοι, όπως το στενό πιάσιμο της V-μπάρας ή ένα σχοινί. Αν χρησιμοποιήσεις σχοινί εκμεταλλεύσου την πρόσθετη σειρά της κίνησης που σου προσφέρει. Δεδομένου ότι πιέζεις, κίνησε το σχοινί εξωτερικά και κλείδωσε τους αγκώνες σου έξω.

Ίσια μπάρα: Η λαβή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φάρδος των ώμων ή εάν έχεις πολύ κλειστά τα χέρια, αλλάζοντας έτσι την πίεση που δέχονται οι ώμοι. Προσπάθησε επίσης να κρατάς το κέντρο καλωδίων μπροστά από το κεφάλι σου. Αυτό αποτρέπει έναν βραχίονα από να γραμμώσει περισσότερο από τον άλλο.

5 ασκήσεις για τα μπράτσα από την Ελένη Πετρουλάκη (χάσε λίπος, σύσφιξε, τόνωσε το πιο δύσκολο σημείο του σώματος)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i