Τα σπορ που συστήνει η γιατρός για δυνατό σώμα και πνεύμα

Τα καλύτερα θαλάσσια σπορ για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα στις διακοπές.

σπορ unsplash

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, xειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου, επιστημονική συνεργάτρια Νοσοκομείου "Υγεία"(www.pataridou.gr).

Τι έχω μάθει τόσα χρόνια από την εμπειρία μου στο χώρο της ιατρικής; Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανανέωση και δημιουργική έκφραση και τα θαλάσσια σπορ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για δυνατό σώμα και πνεύμα. Γενικά τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν στρες, πολύ άγχος, μια γενικευμένη ανησυχία, ένταση ή θλίψη, ακόμη και εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η κρίση πανικού, μια αγχώδης διαταραχή που εκδηλώνεται τόσο με ψυχολογικά όσο και με σωματικά συμπτώματα σε διάφορα όργανα. Ο λόγος όλων των παραπάνω είναι κυρίως η πιεστική καθημερινότητα, που μας οδηγεί στην ανάγκη στις καλοκαιρινές μας διακοπές να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, περνώντας χρόνο μακριά από ό,τι μας θυμίζει τη ρουτίνα του χειμώνα.

Κάτι πολύ σημαντικό στις διακοπές μας είναι να δουλέψουμε το σώμα μας και να ξεκουράσουμε το πνεύμα μας. Η δική μου θεωρία είναι ότι το σώμα δεν παθαίνει Alzheimer και αν το κρατάμε ζωντανό και ενεργό ξεκουράζει απίστευτα το μυαλό. Από τα παιδικά μου χρόνια έχω πολλές παραστάσεις από αγροτικές εργασίες, καθώς κάθε καλοκαίρι για 20 μέρες βοηθούσαμε τους παππούδες στα χωράφια, στην εξαγωγή πατάτας. Αυτό που αποκόμισα από αυτά τα καλοκαίρια είναι ότι η χειρωνακτική εργασία σε διδάσκει τη χαρά που νιώθει εκείνος ο οποίος επιτυγχάνει κάτι πρακτικό και δημιουργικό. Μ’ αυτήν τη γνώση ότι δουλεύοντας το σώμα ξεκουράζεις το πνεύμα και του δίνεις τη δυνατότητα να έχει φρέσκες ιδέες, αποφάσισα πριν από χρόνια να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο να μάθω 2 θαλάσσια σπορ και συγκεκριμένα σκι και windsurf, στις καλοκαιρινές μου διακοπές.

Θεωρώ ότι είναι πρόκληση για τον καθένα να δοκιμάσει ένα θαλάσσιο σπορ, όπως windsurf, θαλάσσιο σκι ή kite surf. Τα οφέλη αυτής της επαφής με το υγρό στοιχείο και η ένταση που προσφέρουν στον οργανισμό σού δίνουν την αίσθηση της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς και της αναζωογόνησης, ό,τι δηλαδή αποζητά κάποιος από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Κυρίως, οφείλεται στη θετική επίδραση των σπορ στο νερό στην ψυχική μας υγεία, καθώς διώχνουν το στρες και τις αρνητικές σκέψεις, και μας γεμίζουν όμορφες εικόνες.

Είναι η καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας, ιδιαίτερα στη χώρα μας, που διαθέτει ατελείωτες παραλίες. Ειδικά στις παραλίες των κυκλαδίτικων νησιών αυτό που εμένα με ξεκουράζει απίστευτα είναι το τοπίο χωρίς πράσινο, που σε οδηγεί στο να εστιάσεις στα βασικά στοιχεία, θάλασσα, ουρανό, αέρα, με τη γνωστή ζωογόνο δύναμή τους.

Καθώς, όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης, "Νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i