15 προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σύντροφός σου σε απατά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα σημάδια της απιστίας, είτε η σχέση είναι καθαρά σωματική είτε συναισθηματική, είναι συχνά ανεπαίσθητα.

couple cheating iStock

"Εφόσον η απιστία είναι καλυμμένη με μυστικότητα, το άτομο κάνει ό,τι μπορεί για να μην κινήσει υποψίες στον σύντροφό του", λέει η αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Lesli Doares, συγγραφέας του βιβλίου Blueprint for a Lasting Marriage (Σχέδιο για έναν γάμο με διάρκεια), και προσθέτει, "Ο στόχος αυτού που απατά είναι να μην τον πιάσουν και μετά να πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Προσπαθεί να κάνει τα πάντα να φαίνονται φυσιολογικά".

Παράλληλα, οι άνθρωποι τείνουν να βγάζουν συμπεράσματα για τον σύντροφό τους με βάση τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις τους, λέει ο ψυχολόγος Paul Coleman, συγγραφέας του βιβλίου Finding Peace When Your Heart Is In Pieces. Έτσι, αν ένα άτομο τείνει να εμπιστεύεται, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψει τα λιγότερο προφανή σημάδια της απιστίας.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια για την ανακάλυψη ενός άπιστου συντρόφου.

Το πρόγραμμά τους αλλάζει χωρίς καλή εξήγηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προβλέψιμο πρόγραμμα, και ακόμη και αν το πρόγραμμά τους αλλάζει, συνήθως υπάρχει λόγος που βγάζει νόημα. Κάποιος που πρέπει να "δουλεύει μέχρι αργά ξαφνικά σε ώρες που ξεφεύγουν από μια λογική εξήγηση, μπορεί να απατά", λέει ο Coleman. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει συνεχώς παρόλο που δεν έχουν νέα δουλειά, προαγωγή ή project στο οποίο εργάζονται.

Είναι ξαφνικά απρόσιτοι

Αν ξαφνικά είναι δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς με τον σύντροφό του σε σταθερή βάση, ενώ στο παρελθόν μπορούσε, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κόκκινη σημαία.

Έχουν μείωση -ή αύξηση- της λίμπιντο

Είναι πιο συνηθισμένο για όσους απατούν να μειώνουν τη συχνότητα του σεξ με τον σύντροφό τους, δεδομένου ότι το κάνουν αλλού, λέει ο Coleman. Ωστόσο, μερικές φορές προσπαθούν να κάνουν περισσότερο σεξ από ότι πριν. "Κάποιοι το κάνουν για να καλύψουν τα ίχνη τους. Κάποιοι όμως μπορεί να το κάνουν για να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους, ώστε εκείνος να μην θελήσει να κάνουν σεξ σε μεταγενέστερη στιγμή, όπου μπορεί να μην είναι διαθέσιμος".

Οι φίλοι τους δεν φαίνονται τόσο φιλικοί όσο ήταν παλιά.

Όσοι απατούν τείνουν να είναι λιγότερο προσεκτικοί στο να καλύπτουν τα ίχνη τους μπροστά στους φίλους τους, καθώς τους εμπιστεύονται. Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φίλοι τους να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει και να καταλήξουν να αισθάνονται άβολα και αγχωμένοι όταν βρίσκονται μαζί με το απατημένο πρόσωπο.

Αλλάζουν οι τηλεφωνικές τους συνήθειες

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα, όπως η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης ή το να κρατούν το τηλέφωνό τους συνέχεια πάνω τους, ενώ παλιότερα το άφηναν κάτω.

"Αυτές οι αλλαγές είναι ενδεικτικές της εξαπάτησης που συνεπάγεται η απιστία και επομένως αποτελούν ισχυρά σημάδια απιστίας" λέει ο αδειούχος κλινικός ψυχολόγος John Mayer, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου Family Fit: Find Your Balance in Life.

Ξαφνικά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εμφάνισή τους

Μερικές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να εστιάσουν στην εμφάνισή τους στο πλαίσιο μιας "πρωτοχρονιάτικης" απόφασης ή επιλέγουν να ξεκινήσουν μια νέα ρουτίνα γυμναστικής για λόγους υγείας - αλλά συνήθως είναι αρκετά ανοιχτοί γι' αυτό.

"Οι λόγοι και ο χρόνος πρέπει να έχουν νόημα", λέει ο Coleman. "Αν ο σύντροφός σας ξαφνικά φοράει κολόνια ή ξοδεύει πολλά χρήματα σε καινούργια ρούχα, και αυτό δεν ήταν ποτέ το φόρτε του στο παρελθόν, δεν είναι παράλογο να ρωτήσετε το γιατί. Αν η απάντησή τους δεν βγάζει νόημα, αυτό αποτελεί κόκκινη σημαία".

Έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους

Όσοι απατούν πρέπει να βρίσκουν χρόνο για την περιπέτειά τους -και αυτός ο χρόνος συνήθως προέρχεται από τον χρόνο που κάποτε περνούσαν με τον "νόμιμο" σύντροφό τους. Επίσης, αν η παράλληλη σχέση συνεχίζεται για αρκετό καιρό, μπορεί να υπάρχουν απαιτήσεις από τον ερωμένο τους να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί.

Αυτά που λένε και αυτά που πραγματικά συμβαίνουν δεν ταιριάζουν

"Έτσι συχνά πιάνονται όσοι απατούν", λέει ο Doares. "Ίσως ο σύντροφός σας λέει ότι έπρεπε να κάνει κάτι που δεν έκανε τελικά ή κάποιος που λέει ότι ήταν μαζί του αποδεικνύεται πως δεν ήταν. Η αλήθεια είναι εύκολη, αλλά τα ψέματα είναι δύσκολο να κρατηθούν. Τα αντικειμενικά στοιχεία υποστηρίζουν την αλήθεια αλλά συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τα ψέματα".

Δεν αποκαλύπτουν πλέον λεπτομέρειες της ημέρας τους

Οι άνθρωποι συνήθως μοιράζονται προσωπικές λεπτομέρειες της ημέρας τους με τον σύντροφό τους, αλλά όταν απατούν, αυτή η συνήθεια τείνει να μετατοπίζεται στη νέα τους περιπέτεια.

Κατηγορούν τον σύντροφό τους πως τους απατά

Αυτή είναι μια περίεργη αλλά συνηθισμένη συνήθειά τους. Βάζουν τον σύντροφό τους σε θέση άμυνας και απομακρύνουν την προσοχή από τους ίδιους, ενώ τους προσφέρεται και η τέλεια δικαιολογία να πουν ότι χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν ή αλλιώς να συναντηθούν με τον εραστή τους.

Αρχίζουν να κάνουν περισσότερα δώρα από το συνηθισμένο

Φυσικά, οι ερωτευμένοι σύντροφοι προσφέρουν δώρα. Ωστόσο, όσοι απατούν το πάνε στο επόμενο επίπεδο για να καλύψουν τα ίχνη τους και να διαβεβαιώσουν τον σύντροφό τους ότι τον αγαπούν και είναι αφοσιωμένοι.

Είναι ξαφνικά πολύ επικριτικοί

Υπάρχει κάτι που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία και είναι μια δυσάρεστη κατάσταση εσωτερικής ανησυχίας και έντασης που δημιουργείται όταν η συνείδηση ενός ατόμου για κάτι είναι το αντίθετο από αυτό που κάνει στην πραγματικότητα.

Για να προσπαθήσουν να μειώσουν λοιπόν αυτή την εσωτερική ένταση, μπορεί να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την απάτη τους προσπαθώντας να πείσουν τον εαυτό τους ότι ο σύντροφός τους είναι το πρόβλημα και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως επικριτική απέναντί του συμπεριφορά.

Τα προβλήματα που είχε η σχέση στο παρελθόν δεν φαίνεται να υπάρχουν πια

Κάθε ζευγάρι έχει κάποιου είδους ζήτημα που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια. Αν ξαφνικά εξαφανιστούν και δεν γίνεται λόγος γι' αυτά, μπορεί να είναι σημάδι απιστίας ή απλώς εγκατάλειψης της προσπάθειας για εύρεση λύσης.

Γίνονται αμυντικοί όταν ερωτώνται γιατί έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα

Οι σχέσεις αλλάζουν και εξελίσσονται, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι κάτι για το οποίο μπορεί να συζητήσει ένα ζευγάρι. "Αν υπάρχει μια αθώα εξήγηση για το γιατί κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, δεν υπάρχει λόγος για αμυντική στάση", λέει ο Coleman. Αυτοί που απατούν μπορεί να απαντήσουν σε μια ερώτηση με άλλη ερώτηση, όπως "Γιατί ρωτάς;" ή "Γιατί είναι σημαντικό αυτό;", επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν μια απάντηση.

Διαβάστε Επίσης

Ρωτούν αναλυτικά το πρόγραμμα του συντρόφου τους

Ρωτώντας συνεχώς πότε θα είναι και πότε θα λείπει από το σπίτι ο σύντροφός τους, όσοι έχουν ερωμένο θέλουν να ξέρουν ακριβώς τα χρονικά διαστήματα που μπορούν να έχουν την ελευθερία και την ευελιξία να περάσουν χρόνο μαζί του.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i