Πώς να σταθείς δίπλα σε μια γυναίκα που έχει παλέψει ή παλεύει με τον καρκίνο του μαστού

Ακόμα και αν μια γυναίκα που είχε καρκίνο του μαστού φαίνεται δυνατή εξωτερικά, το μυαλό και το σώμα της εξακολουθούν να αναρρώνουν από ένα τραύμα.

breast cancer iStock

Πολλές από τις μαχήτριες του καρκίνου του μαστού μπορεί ξαφνικά να αισθάνονται μόνες καθώς πασχίζουν να προσαρμοστούν στη νέα τους κανονικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Αν κάποιος θέλει να είναι δίπλα σε μια τέτοια γυναίκα, αλλά δεν έχει ιδέα από πού να ξεκινήσει, μπορεί να εφαρμόσει τα παρακάτω:

1. Να σεβαστεί το τραύμα και τη θλίψη της

"Οι δικοί της άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι έχει επέλθει μεγάλη απώλεια για την ίδια" λέει η Renee Exelbert, PhD, CFT, ψυχο-ογκολόγος και επιζούσα από καρκίνο του μαστού.

Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια της αίσθησης της ασφάλειας στο σώμα της, την απώλεια της αίσθησης ασφάλειας στον κόσμο και μερικές φορές, την απώλεια φυσικών μελών του σώματος ή την απώλεια προηγούμενης λειτουργικότητας, εξηγεί η ίδια.

Με αυτή την απώλεια έρχεται η εκ νέου εκμάθηση του πώς να σχετίζεται με τον κόσμο.

Ακόμη και αν η γυναίκα αυτή φαίνεται δυνατή εξωτερικά, "το μυαλό και το σώμα της εξακολουθούν να αναρρώνουν από ένα τραύμα", λέει η Gabriela Gutierrez, LMFT, κλινική ογκολογική θεραπεύτρια στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου Loma Linda.

Η σωματική απώλεια που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος ανοικοδόμησης της ταυτότητας.

"Οι γυναίκες μαθαίνουν πώς να εξακολουθούν να βλέπουν τον εαυτό τους ως γυναίκες ακόμη και όταν το στήθος τους έχει αλλοιωθεί ή αφαιρεθεί εντελώς", προσθέτει η Gutierrez.

2. Να κατανοήσει τον φόβο της υποτροπής

Μπορεί να αναρωτιέται γιατί η φίλη του/της δεν είναι πιο ευδιάθετη, αλλά παρόλο που επέζησε από τον καρκίνο, δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό να είναι και πάλι χαρούμενη τόσο γρήγορα.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, έως και το 50% των γυναικών που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο του μαστού ανησυχούν ότι ο καρκίνος τους θα επανέλθει.

"Αυτός ο φόβος επανεμφάνισης είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθώς το σώμα τους μαθαίνει πώς να προσαρμόζεται ξανά στον "φυσιολογικό κόσμο" και καθώς το σώμα τους επεξεργάζεται το σωματικό και συναισθηματικό τραύμα που μόλις υπέστη", λέει η Gutierrez.

3. Να ρωτήσει ποιες είναι οι ανάγκες της

Μπορεί να είναι δελεαστικό να θέλει να προσπαθήσει να της φτιάξει τη διάθεση ή να προσπαθήσει να την απαλλάξει από το βάρος, αλλά τώρα είναι η ώρα για το αγαπημένο του/της πρόσωπο να του πει το ίδιο τι χρειάζεται.

Επειδή η διαδικασία που βίωσε ήταν τόσο συναισθηματικά εξαντλητική, υπάρχουν όλων των ειδών τα πράγματα που μπορεί να είναι αθώα για κάποιον αλλά να αποτελούν "κόκκινο πανί" για τη γυναίκα που είχε καρκίνο, όπως ένα φαγητό που δεν μπορούσε να φάει όσο ήταν άρρωστη.

"Η προσεκτική ακρόαση θα καταδείξει την επιθυμία να βοηθήσετε την επιζώσα να νιώσει ότι συνδέεται και κατανοείται", τονίζει η Exelbert.

4. Να συνεχίσει να είναι παρών

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η γυναίκα που είχε καρκίνο πρέπει να ξέρει ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα της όσοι αγαπά.

"Υπενθυμίστε τους να είναι υπομονετικοί με τον εαυτό τους και να έχουν συμπόνια για τον εαυτό τους", λέει η Gutierrez. "Υπενθυμίστε τους ότι είναι ΟΚ να κάνουν δύσκολες συζητήσεις μαζί σας, αρκεί να νιώθουν ότι είστε ένα ασφαλές άτομο για να το κάνουν".

Μπορεί οι επιζώσες από καρκίνο να φοβούνται να αναφέρουν τα βαριά – στενάχωρα αυτά συναισθήματα με τους οικείους τους για να μην είναι "δυσάρεστες" και πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι βάρος για εκείνους.

5. Να κατανοήσει ότι οι προτεραιότητές τους μπορεί να έχουν αλλάξει

Όταν κάποιος έχει περάσει μια τραυματική εμπειρία όπως μια ασθένεια, οι προοπτικές και οι προτεραιότητές του αλλάζουν. Πρέπει τα δικά τους πρόσωπα να καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό.

"Οι οικείοι τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η γυναίκα που πέρασε καρκίνο μπορεί να μην δίνει την ίδια αξία ή σημασία σε προηγούμενες κοινές αξίες, σχέσεις ή στρεσογόνους παράγοντες", λέει η Exelbert. "Αυτό που ήταν κάποτε σημαντικό για εκείνη, μπορεί να μην έχει πλέον καμία σημασία".

Διαβάστε Επίσης

6. Να φροντίσει τον εαυτό του

Πώς μπορεί να φροντίσει κάποιον άλλον αν δεν φροντίζει τον εαυτό του;

"Πολλοί φροντιστές αισθάνονται ότι δεν αξίζουν να χαίρουν φροντίδας, καθώς δεν ήταν οι ίδιοι ο ασθενής, αλλά ο καρκίνος είναι μια σχεσιακή ασθένεια και η εμπειρία σας έχει επίσης σημασία", λέει η Gutierrez.

Και οι πολύ οικείοι των ασθενών ήταν επίσης μέρος του συναισθηματικού ταξιδιού του καρκίνου και τα συναισθήματά τους είναι επίσης έγκυρα.

Αν η επεξεργασία της δικής τους θλίψης και του τραύματος γύρω από την εμπειρία είναι υπερβολική για τους ίδιους, μπορούν ενδεχομένως να σκεφτούν να επισκεφθούν έναν θεραπευτή που θα τους βοηθήσει να το επεξεργαστούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i