Στο δρόμο για την αποδοχή - Η ταυτότητα του φύλου

Στο τεύχος Νοεμβρίου του Shape αποφασίσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε για την ταυτότητα φύλου ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα από πλευράς μας για μια καλύτερη και πιο inclusive κοινωνία.

νέοι άνθρωποι άντρες γυναίκες istock

Αλλορομαντικός. Αρομαντικός. Αλλοσεξουαλικός. Ασέξουαλ. Πανσέξουαλ. Όροι που δεν ήξερα τι σήμαιναν όταν διάβασα το "Λεξικό της σεξουαλικότητας", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο-καθρέφτη των αλλαγών που συμβαίνουν στην ταυτότητα των φύλων σήμερα και που μας έγραψε η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα  για το τεύχος Νοεμβρίου του Shape. 

Αναρωτιέμαι αν η συζήτηση για το φύλο και τη σεξουαλικότητα του ατόμου οφείλεται σε κάτι που έχει αλλάξει σήμερα ή αν απλά υπάρχει πλέον ένας ορισμός για καθετί και το πώς νιώθει ο καθένας. Τη σέβομαι, όπως νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε όλοι. Και προσπαθώ να ακούσω τα μηνύματα που εκπέμπει στην κοινωνία μας. Γιατί σίγουρα κάτι θέλουν να πουν αυτοί οι άνθρωποι που επιθυμούν τόσο έντονα να δώσουν ορισμό στο τι είναι και στο τι δεν είναι, που, μπαίνοντας κάτω από μία ταυτότητα, κραυγάζουν για να ακούσει η κοινωνία τις ανάγκες τους και να τους σεβαστεί, όπως οφείλει να κάνει για τον καθένα μας. Να αντιληφθεί η κοινωνία, όλοι μας, ότι πρέπει να βλέπουμε τον άνθρωπο, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, να μην κρίνουμε με τα πολύ προσωπικά μας κριτήρια, αλλά να ψάχνουμε στον απέναντί μας τις πανανθρώπινες αξίες: την καλοσύνη, την ευγένεια, την ενσυναίσθηση, την αγάπη, τον σεβασμό.

Δεν είμαι ειδικός για να αναλύσω το θέμα. Το μόνο που έχω να πω σε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά και τυχαίνει να διαβάζουν αυτό το editorial είναι αυτό που επαναλαμβάνω και στον εαυτό μου όλα τα χρόνια που είμαι μαμά: Αγαπάτε τα παιδιά σας δίχως όρους και συνθήκες, στηρίξτε τα, ενθαρρύνετέ τα να σας μιλάνε. Ακούστε τα, δε χρειάζεται να έχετε πάντα τις απαντήσεις, αρκεί να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε εκεί δίπλα τους σε κάθε τους αμφιβολία, σε κάθε παραπάτημα, σε κάθε φόβο, σε κάθε δισταγμό.

Και για να κλείσω με όρους περιοδικού, η λέξη "αποδοχή" είναι ίσως το μεγαλύτερο trend για το 2022 που κοντοζυγώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i