Φεστιβάλ της Άνοιξης Piano Masters: Maria João Pires

Η κορυφαία πιανίστα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Φεστιβάλ της Άνοιξης

Μια κορυφαία πιανίστα με μακρά διεθνή πορεία, πάμπολλες βραβεύσεις και αμέτρητες διθυραμβικές κριτικές που επαινούν τη γαλήνια δύναμη των ερμηνειών της, την εκπληκτική μουσική μνήμη της και την απέριττη εκφραστικότητά της. Αγαπημένη γνώριμη του ελληνικού κοινού, η σπουδαία πορτογαλίδα σολίστ που έχει στο βιογραφικό της δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και σημαντικές ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 4 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.

Στο ένα και μοναδικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Άνοιξης, της νέας πρωτοβουλίας του Μεγάρου που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε σημαντικό θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής, η Maria João Pires [Μαρία Ζοάο Πίρες] θα μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας: την αριστουργηματική Σονάτα αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ], τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο "Σεληνόφως" ("Clair de lune") και την τεχνικά απαιτητική Σονάτα για πιάνο αρ. 32 σε ντο ελάσσονα του Ludwig van Beethoven, την τελευταία –και ίσως πιο πολυσυζητημένη– που έγραψε ο λαμπρός γερμανός μουσουργός. 

Η εμφάνιση της Maria João Pires εντάσσεται στους κύκλους Μεγάλοι Ερμηνευτές και Piano Masters.  

Γεννημένη στις 23 Ιουλίου 1944 στη Λισαβώνα, η Maria João Pires έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 4 ετών και άρχισε να μελετά μουσική και πιάνο με τον Campos Coelho και την Francine Benoît. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με τους Rosl Schmid και Karl Engel. Εκτός από ζωντανές εμφανίσεις, έχει κάνει επίσης πολλές ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε επί 15 χρόνια με τη δισκογραφική εταιρεία Erato, ενώ είχε εικoσαετή συνεργασία με την Deutsche Grammophon.

Από τη δεκαετία του 1970, αφοσιώθηκε σε έναν σημαντικό στόχο, την απήχηση της επιρροής της τέχνης στη ζωή, στην κοινότητα και στην εκπαίδευση, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέους τρόπους για να ωθήσει την κοινωνία να υιοθετήσει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Οι δύο βασικοί άξονες της προσέγγισής της είναι ο σεβασμός της εξέλιξης των ατόμων και των διαφορετικών πολιτισμών καθώς και η ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών. 

Το 1999, η Maria João Pires ίδρυσε στην Πορτογαλία το Κέντρο Belgais για τη Μελέτη των Τεχνών, διδάσκοντας η ίδια σε διεπιστημονικά εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσικούς αλλά και σε φιλόμουσους. Επίσης, στην αίθουσα συναυλιών του Κέντρου Belgais φιλοξενούνται τακτικά κοντσέρτα και ηχογραφήσεις, που στο μέλλον θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή ψηφιακή κοινότητα (με και χωρίς πληρωμή).

Το 2012, παρουσίασε στο Βέλγιο δύο επιπλέον πρότζεκτ: τα Partitura Choirs, μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία και την εξέλιξη χορωδιών με παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα (όπως το βελγικό "Hesperos Choir"), και τα Partitura Workshops. Μέσα από αυτές τις πρωτότυπες δράσεις, η Maria João Pires στοχεύει στη δημιουργία μιας αλτρουιστικής δυναμικής ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, προτείνοντας σε έναν κόσμο υπερβολικά εστιασμένο στην ανταγωνιστικότητα μια εναλλακτική φιλοσοφία που διαδίδεται παγκοσμίως μέσω των Partitura Projects and Workshops.        

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Άνοιξης συνεχίζονται στις 10 Απριλίου με μια από τις πιο αξιόλογες ορχήστρες κρουστών της Ευρώπης, το Σύνολο Les Percussions de Strasbourg, που έρχεται στην Αθήνα για να μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων. Η συναυλία εντάσσεται στο Μeta-Χenakis (https://meta-xenakis.org) για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου δημιουργού.

H αυλαία του Megaron Spring Festival κλείνει με το σπουδαιότερο χορευτικό γεγονός της άνοιξης: τις τρεις παραστάσεις (15, 16 και 17/4) της Martha Graham Dance Company, της ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού, ενός ιστορικού συνόλου που έχει πίσω του 95 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές.

Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians [Άσμα για αθώους κωμωδούς].    

Βρες περισσότερες πληροφορίες στο megaron.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i