Πώς θα κάνεις reboot του εγκεφάλου σου σε 10 λεπτά

Νιώθεις πως βρίσκεσαι σε αδιέξοδο; Δεν μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά; 8 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις.

ηρεμία iStock

Σκέψου τον εγκέφαλό σου ως έναν υπολογιστή, ο οποίος προκειμένου να προχωρήσει στις κινήσεις που θες να κάνει, παίρνει κάποιες εντολές. Συχνά, όπως σε όλους μας έχει συμβεί, ενδέχεται το σύστημα να κολλήσει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να συνεχίσεις τη δουλειά σου. Το ίδιο, λοιπόν, μπορεί να συμβεί με τον εγκεφάλό σου, ο οποίος χρειάζεται συχνά reboot και καλό προγραμματισμό ώστε να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Είτε βρίσκεται στη δεκαετία των 20 ή σε εκείνη των 80, χρειάζεται να "εκπαιδεύσεις" το μυαλό σου, για να μπορεί να συμπεριφέρεται ως το πιο εξελιγμένο μηχάνημα. Και πώς θα το κάνεις αυτό; Θα χρειαστείς μόνο 10 λεπτά. 

Κάνε έναν μικρό περίπατο

Έχει συμβεί και στους μεγαλύτερους συγγραφείς να έχουν μπλοκάρει, χωρίς να μπορούν να σκεφτούν κάτι δημιουργικό. Αν το έχεις νιώσει κι εσύ κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου, μπορείς να σηκωθείς και να κάνεις έναν μικρό περίπατο γύρω από το τετράγωνο της εργασίας σου. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η εγκεφαλική ροή του αίματος και κατ'επέκταση η δημιουργία νέων ιδεών, όπως έχουν αποδείξει έρευνες.

Γράψε με το άλλο σου χέρι

Προσπάθησε να γράψεις με το αριστερό αν είσαι δεξιόχειρας και με το δεξί αν συμβαίνει το αντίθετο, προκειμένου να ενισχύσεις τις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου σου. Ειδικότερα, με το να γράψεις με το άλλο σου χέρι είναι σαν να ζητάς από το μυαλό σου να βγει από το comfort zone, με αποτέλεσμα να τονωθεί η νευρογένεση. Και πέρα από την αλλαγή του κυρίαρχου χεριού, για ορισμένους ανθρώπους και μόνο η πράξη της γραφής με το χέρι θα αποτελέσει ένα boost για τον εγκέφαλο, αφού πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να γράφουμε στον υπολογιστή ή στο κινητό. 

Κάτσε ίσια

Όχι μόνο το να στέκεσαι ίσια δείχνει πως έχει αυτοπεποίθηση, αλλά βοηθά και στο να αυξηθεί άμεσα η ροή του αίματος, κρατώντας τους ώμους πίσω και τον αυχένα σε ευθεία. 

Μάθε μία νέα λέξη

Η ελληνική γλώσσα έχει την πολυτέλεια να περιλαμβάνει εκατομμύρια λέξεις, των οποίων φυσικά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε για όλες τον ορισμό. Παρόλα αυτά, προκειμένου να ενισχύσεις τη γνωστική σου ικανότητα, μπορείς κάθε μέρα να μαθαίνεις τον ορισμό μιας καινούριας λέξης, διευρύνοντας παράλληλα και τις γνώσεις σου. 

Φάε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας

Οι λάτρεις της σοκολάτας θα συμφωνήσουν πως λίγη σοκολάτα την ημέρα κάνει καλό. Και τώρα έρχεται η επιστήμη να επιβεβαιώσει την παραπάνω άποψη. Πιο αναλυτικά, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μέταλλα και περιέχει υψηλά επίπεδα υγιεινών φυτικών ενώσεων, γνωστών ως φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρουση των ελεύθερων ριζών και να αυξήσουν την εγκεφαλική κυκλοφορία και την παροχή οξυγόνου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα, αν καταναλωθεί πριν από ένα σημαντικό γεγονός, τείνει να βελτιώσει τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης. Προσοχή, όμως, αναφερόμαστε στη μαύρη και μόνο. Άφησε τη γάλακτος και τη λευκή καθαρά για την απόλαυση. 

Μύρισε λεβάντα

Αν είναι δύσκολο να φέρεις στο γραφείο σου λεβάντα, αφού δεν πρόκειται για ένα φυτό εσωτερικού χώρου, μπορείς να προμηθευτείς το έλαιο. Σύμφωνα με μία έρευνα, το άρωμα της λεβάντας έχει τη δυνατότητα να μειώσει το στρες και να μεταβάλει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Από την άλλη και το περγαμόντο διακρίνεται για την αύξηση της ενέργειας που προσφέρει σε όποιον το μυρίσει. 

Χάρισε στον εαυτό σου 10 λεπτά χωρίς αντιπερισπασμούς

Τι σημαίνει αυτό; Δώσε στον εαυτό σου 10 λεπτά σε ένα δωμάτιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει τηλεόραση ή τηλέφωνο. Προσπάθησε να απομακρυνθείς από τους ήχους και όλα εκείνα που θα σου αποσπάσουν την προσοχή και μείνε για λίγο με τα μάτια ανοιχτά ή κλειστά, αποβάλλοντας το άγχος. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρεις να αποκτήσεις τον νοητικό και συναισθηματικό έλεγχο που σου χρειάζεται μέσα στην ημέρα. 

Σκέψου πώς μπορείς να βελτιώσεις την ημέρα σου

Οι ασκήσεις οραματισμού είναι συνήθεις σε επαγγελματίες αθλητές και CEO που διακατέχονται από το άγχος, προκειμένου να ηρεμήσουν το μυαλό τους και να αποβάλουν το στρες. Με την ίδια λογική, σκέψου με ποιον τρόπο μπορείς να καλυτερεύσεις την ημέρα σου, πράγμα που θα σου δώσει ώθηση και θα σου φτιάξει τη διάθεση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i