Οδηγός για ένα πράσινο, πιο υγιές σπίτι

Το ευρύτερο σπίτι μας, ο πλανήτης, και το "κανονικό" σπίτι μας έχουν πολλά κοινά. Και φροντίζοντας το πρώτο, βελτιώνουμε επίσης την ποιότητα ζωής στο δεύτερο.

σπίτι unsplash

Σίγουρα έχουμε οικολογικές ευαισθησίες, μας ενδιαφέρει απεριόριστα η προστασία του πλανήτη μας και η ζωή σε ένα βιώσιμο περιβάλλον όπου θα αποφεύγουμε να το μολύνουμε και θα φροντίζουμε για την επιβίωση όλων των πλασμάτων που κατοικούν σε αυτό. Στην πράξη, όμως, τι γίνεται; Μήπως η σκέψη να ακολουθήσουμε χειροπιαστά βήματα προκειμένου να ξεκινήσουμε εμείς οι ίδιες μέσα από τον προσωπικό μας χώρο τη διαδικασία αναμόρφωσης και σωτηρίας του πλανήτη μάς προκαλεί πανικό; Μην επιτρέψεις κάτι τέτοιο να σου συμβεί.

"Μερικές φιλικές προς τον πλανήτη αλλαγές δεν πρέπει να σε φοβίζουν και μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε εύκολα, με μικρά βήματα μέσα στην καθημερινότητά μας" συμβουλεύει η Friday Apaliski, δημιουργός του Sustainability Concierge, μιας πλατφόρμας που βοηθά να γίνουν οι κατοικίες "υγιείς", ολιστικές και να προσφέρουν ευτυχία στους ενοίκους τους. "Το μάντρα μου είναι: "Πρόοδος, όχι τελειότητα”. Αν καθένας μας προσφέρει το λιθαράκι του, τότε συλλογικά όλοι μαζί θα έχουμε καταφέρει κάτι σπουδαίο" λέει η δημιουργός. Παρακάτω θα βρεις μερικές πολύ απλές και εύκολες ιδέες για να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρό, υγιεινό και φιλικό – κάτι που θα σε βοηθήσει να έχεις ψυχική ηρεμία και εσωτερική χαρά.

Δώσε προσοχή στα φώτα 

Άλλαξε όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σε LED. Πρόκειται για μια ενέργεια χαμηλού κόστους, που θα σου προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον. Θα απολαμβάνεις στο σπίτι σου σταθερό και καθαρό φωτισμό εξασφαλίζοντας συγχρόνως οικονομία, ενώ θα προσφέρεις στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ένας λαμπτήρας LED καταναλώνει 85% λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως, οπότε με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις περίπου 30% ενέργεια. Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED διαρκούν 20 φορές περισσότερο και με πρόχειρους υπολογισμούς δε θα χρειαστεί να τους αντικαταστήσεις για περίπου 10 χρόνια.

Επιλογή προϊόντων καθαρισμού 

Όταν αγοράζεις μη τοξικά καθαριστικά, είναι δύσκολο να βρεις μέσω των πληροφοριών που διαβάζεις στην ετικέτα ποιο είναι απολύτως οικολογικό. Θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη όμως αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στην αρχή, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες και μετά ακολουθήσεις αυτή σου την επιλογή με κλειστά μάτια κάθε φορά που πας σούπερ μάρκετ. Για να λέμε την αλήθεια, θα σου εξασφαλίσει και πολύ χρόνο.

Έφτασε η ώρα να αναβαθμίσεις το... σφουγγάρι σου 

Τα σφουγγάρια κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό με βάση το λάδι που, δυστυχώς, αφήνει μικροΐνες μέσα στην αποχέτευση (και στο σύστημα ύδρευσης). Δοκίμασε ένα οικολογικό σφουγγάρι, το οποίο, όταν τελειώνει η χρήση του, μπορεί να ανακυκλωθεί. Θέλεις και ένα extra bonus; Το μαλλί από το οποίο είναι φτιαγμένο είναι αντιμικροβιακό και δε συγκρατεί οσμές.

Αρωμάτισε τον χώρο σου έξυπνα (και οικολογικά)

Εάν συνήθως επιλέγεις αποσμητικό χώρου με βάση μόνο το άρωμα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι εν αγνοία σου διαχέεις χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις, που είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες (επηρεάζουν το ορμονικό σου σύστημα), στο περιβάλλον κάθε φορά που ανάβεις ένα αρωματικό κερί ή ψεκάζεις με κάποιο αποσμητικό το δωμάτιό σου. Επιπλέον, οι φθαλικές ενώσεις κάνουν το άρωμα κολλώδες, έτσι παραμένει περισσότερο στον αέρα και πάνω στα αντικείμενα. Μπορείς να αναζητήσεις συγκεκριμένα συστατικά στην ετικέτα, όπως εσπεριδοειδή ή λεβάντα, που είναι φυσικά και οικολογικά.

Επίλεξε γυαλί 

Πού αποθηκεύεις τα τρόφιμα που περισσεύουν; Για την αποθήκευση των τροφίμων η πιο ασφαλής επιλογή είναι τα γυάλινα δοχεία και όχι τα πλαστικά, αφού δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμα και συνήθως το πλαστικό απελευθερώνει σωματίδια χημικών ακόμα και μέσα στο φαγητό σου όταν το ξαναζεσταίνεις. Το δε γυαλί όχι μόνο είναι βιοδιασπώμενο και φιλικό στο περιβάλλον, αλλά προσφέρει και κάτι πολύ απλό: Βλέπεις το περιεχόμενο του δοχείου σου, κάτι που θα σε οδηγήσει στο να καταναλώσεις τα υπολείμματα του προηγούμενου γεύματός σου, αποφεύγοντας έτσι τη σπατάλη.

Πώς η προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει στο δικό μας wellbeing

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i