7 συχνοί λόγοι που οι άνθρωποι κάνουν bullying

Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων καταφεύγει σε αυτό;

bullying iStock

Είτε σου έχει συμβεί, είτε το έχεις δει να λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια σου, το bullying (εκφοβισμός) είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει στις ημέρες μας σε διάφορες ηλικίες και περιβάλλοντα, χωρίς να δείχνει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Σύμφωνα με τον ορισμό του NCAB (National Centre Against Bullying), είναι μία συνεχόμενη κατάχρηση της δύναμης σε σχέσεις μέσω επαναλαμβανόμενων λεκτικών, σωματικών, κοινωνικών συμπεριφορών που σκοπό έχει να προκαλέσει σωματικό, κοινωνικό ή/ και ψυχολογικό τραύμα. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα άτομο ή ένα γκρουπ που κάνουν κατάχρηση της δύναμης σε κάποιον ή σε περισσότερα άτομα που νιώθουν αδύναμα να το σταματήσουν από το να συμβαίνει. 

Δυστυχώς, μιλάμε για ένα φαινόμενο που είναι πάρα πολύ συχνό, το οποίο μπορεί να γεννηθεί στους διαδρόμους ενός σχολείου και να συνεχίσει να υπάρχει, αν δε βρει εμπόδιο, και σε άλλους τομείς και χώρους της μετέπειτα ζωής. 

Γιατί τα άτομα κάνουν bullying;

Ακόμα κι αν τα άτομα αυτά δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό ως προς τη συμπεριφορά τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί καταλήγουν σε αυτό τον δρόμο, προκειμένου να καταλάβουμε περισσότερα για τους ίδιους, αλλά και για το εν λόγω φαινόμενο. 

1. Ανασφάλεια: Σύμφωνα με την ειδικό Limor Weinstein, τα άτομα που κάνουν bullying είναι βαθιά ανασφαλή. "Οι κλίκες και η επιθυμία για κοινωνικό status είναι συχνά ένα πρόσφορο έδαφος για εκφοβισμό", εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, υπογραμμίζοντας πως η ανασφάλεια είναι ένας από τους λόγους που τα συγκεκριμένα άτομα φέρονται άσχημα, ώστε να προσαρμοστούν σε κάποιο περιβάλλον, δείχνοντας παράλληλα πως υπερτερούν. Από την άλλη, ενδέχεται να το κάνουν αυτό, ώστε να λαμβάνουν καλή μεταχείριση από τους υπόλοιπους, καθώς οι τελευταίοι θα θέλουν να αποφύγουν την άσχημη συμπεριφορά των "bullies".

2. Ψυχικό τραύμα: Δεν είναι παράλογο τα άτομα που φέρονται άσχημα στους υπολοίπους να θέλουν να κρύψουν με αυτό τον τρόπο ένα δικό τους τραύμα. Αν και υπάρχει ένα ελαφρυντικό για τα άτομα που προκαλούν bullying, σίγουρα αυτό εξηγεί πολλά. "Συχνά, άτομα που σκόπιμα φοβίζουν άλλους, πονούν εξαιτίας των δικών τους δύσκολων εμπειριών και της απουσίας μηχανισμών αντιμετώπισης του πόνου με υγιή τρόπο, με αποτέλεσμα να εξωτερικεύουν τον πόνο τους σε άλλους", επισημαίνει η θεραπεύτρια Michelle Felder. 

3. Μίμηση: Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε πώς γίνεται τα μικρά παιδιά να φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, είτε είναι καλός ή κακός. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί δει τον γονέα του να κάνει bullying, ακόμα και στο ίδιο, τότε είναι επόμενο να επαναλάβει αυτή την προβληματική συμπεριφορά.

4. Θύμα bullying: Όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ πιθανό το άτομο που κάνει εκφοβισμό, να έχει βιώσει το ίδιο bullying. Με αυτό τον τρόπο, ίσως να νιώθει πως θα μπορέσει να προστατευθεί από το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας τον εκφοβισμό ως τρόπο αντιμετώπισης.

5. Απουσία ενσυναίσθησης: Συνήθως τα άτομα αυτά δείχνουν να μην έχουν συμπόνοια για τους άλλους, έτσι δεν έχουν πρόβλημα να εκμεταλλευτούν, να κατηγορήσουν και να εκφοβίσουν κάποιον. Δεν μπορούν να συνδεθούν με τις εμπειρίες των άλλων και να καταλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους. "Στοχεύουν αδύναμους ανθρώπους και αρνούνται να αναγνωρίσουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Οδηγούνται από την επιθυμία για δύναμη και προσοχή", υπογραμμίζει η Weinstein, προσθέτοντας πως τα άτομα αυτά δεν έχουν μάθει να είναι ευγενικά, να σέβονται και να συμπονούν.

6. Ανωνυμία: Το bullying έχει λάβει άλλες διαστάσεις στο ίντερνετ, δεδομένης της ανωνυμίας που υπάρχει. Το online bullying βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια επειδή εκεί είναι που πολλοί από εμάς περνάμε τον χρόνο μας. Παράλληλα, στον ψηφιακό κόσμο υπάρχει το πλεονέκτημα της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την Weinstein, "οι online bullies είναι κάπως αποσυνδεδεμένοι από την ψηφιακή δραστηριότητά τους, κρυμμένοι πίσω από μία οθόνη και απελευθερώνοντας τον εσωτερικό τους bully". Μην σου φανεί, λοιπόν, περίεργο, αν ένα άτομο στο ψηφιακό επίπεδο φέρεται πιο σκληρά απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα, καθώς η ανωνυμία του του δίνει αυτή τη δύναμη. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i