Πόσο τοξικός είναι ο αέρας του σπιτιού μας όταν μαγειρεύουμε ή καθαρίζουμε;

Μία έρευνα που επικεντρώθηκε στη χημεία του αέρα, τη στιγμή που πραγματοποιούνται οικιακές δραστηριότητες.

μαγείρεμα iStock

Τη στιγμή που μαγειρεύεις σίγουρα δεν περνάει από το μυαλό σου πόσο τοξικός γίνεται ο αέρας του σπιτιού σου, παρά ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα φας την πρώτη μπουκιά του φαγητού που ετοιμάζεις. Κι όμως σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 υπάρχουν περισσότερες τοξίνες στον εσωτερικό αέρα απ' ό,τι περίμενες.

Πιο αναλυτικά, το πείραμα που ονομάστηκε HOMEChem, στο οποίο συμμετείχαν 60 επιστήμονες από 13 πανεπιστήμια, μελέτησαν τη χημεία του αέρα σε ένα δοκιμαστικό σπίτι στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, τη στιγμή που εκτελούσαν οικιακές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ειδικά εξελιγμένα όργανα προκειμένου να καταγράψουν την ποιότητα του αέρα, καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα.

Αρχικά, ύστερα από τη συλλογή των στοιχείων, οι ερευνητές προσδιόρισαν τις ενώσεις που εντοπίσθηκαν σε εκείνες που είναι ή θα μπορούσαν να γίνουν τοξικές. Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι οι περισσότερες τέτοιες ενώσεις εκπέμπονται σε μικρές ποσότητες και μάλιστα μπορούν να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο εξαερισμό. Βέβαια, το πώς επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων είναι ένα πεδίο που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση από τη μεριά των επιστημόνων.

Το σίγουρο είναι, όπως εξήγησε η συν-επικεφαλής Delphine Farmer, "ο εσωτερικός αέρας δεν πρόκειται να σας σκοτώσει, αλλά διαπιστώνουμε ότι έχει πολύ περισσότερες - και συχνά σε υψηλότερα επίπεδα - γνωστές και πιθανές τοξικές ουσίες του αέρα σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύετε".

Πιο αναλυτικά, από την τεράστια ποικιλία ενώσεων που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια του HOMEChem, προέκυψαν τα συνήθη, βενζόλιο και φορμαλδεΰδη, σε διαφορετικές ποσότητες, αλλά και η λιγότερο γνωστή ακρολεΐνη, η οποία είναι ένα πνευμονικό τοξικό που εκπέμπεται από την ξυλεία και τη θέρμανση των λιπών. Μια άλλη ένωση που προέκυψε ήταν το ισοκυανικό οξύ, το οποίο δεν έχει μελετηθεί καλά και είναι γνωστό ότι αντιδρά με τις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. 

Το ενδιαφέρον αποτελεί πως οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το μαγείρεμα παρήγαγε μεγαλύτερες ποσότητες δυνητικά τοξικών ενώσεων, παρόμοιες με κάποιες που παρατηρούνται στον καπνό πυρκαγιάς - κάτι που ακούγεται σχετικό, αν λάβουμε υπόψη ότι μια πυρκαγιά είναι απλώς μια "ακραία μορφή μαγειρέματος".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i