Πώς θα απομακρύνεις τα τοξικά χημικά από το σπίτι σου

Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου για μία καλύτερη υγεία.

πλαστικό iStock

Μέσα στην ημέρα μας ερχόμαστε σε επαφή με αντικείμενα που δεν πιστεύαμε ποτέ πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, όπως πίνοντας νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι ή ακουμπώντας μία απόδειξη. Ειδικότερα, σε πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας - τα οποία βρίσκουμε στο σπίτι μας-, όπως τα πλαστικά, περιλαμβάνουν συστατικά που τείνουν να μεταβάλουν το βάρος μας, αυξάνοντας τον αριθμό και το μέγεθος των λιποκυττάρων στο σώμα μας, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό μας και αυξάνοντας την όρεξή μας. Δεν είναι λοιπόν παράλογο το ότι το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με αρκετά άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, διαβήτη κ.α. 

Πιο αναλυτικά, η δυσφαινόλη Α (BPA), η χημική ένωση που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή πλαστικών έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την διαταραχή του αναπαραγωγικού κύκλου, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και αρκετά άλλες πολλές παθήσεις. 

Πώς θα αποφύγεις τα τοξικά χημικά στο σπίτι σου

1. Αν πίνεις νερό από πλαστικό μπουκάλι, το οποίο βρίσκεται στο ζεστό αυτοκίνητο ή στο ψυγείο, οφείλεις να δεις αν περιλαμβάνει BPA, καθώς ενδέχεται να διαρρεύσει στο νερό σου. 

2. Προτίμησε τις γυάλινες συσκευασίες, όπως και τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης ή ξύλινα μαχαιροπίρουνα, ώστε να αποφύγεις το BPA στα τρόφιμά σου. Παράλληλα, απόφυγε τις συσκευασίες από κονσέρβα, καθώς και εκείνες κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο. 

3. Έχεις κουρτίνα στο μπάνιο σου; Βεβαιώσου πως δεν είναι από βινύλιο ή πλαστική, καθώς ενδέχεται το συγκεκριμένο υλικό να εκπέμπει τοξίνες στο περιβάλλον. 

4. Δεν είχες σκεφτεί πως μία απόδειξη πληρωμής θα μπορούσε να είναι τοξική. Ειδικότερα, το χαρτί απόδειξης από την ταμειακή μηχανή περιλαμβάνει συνθετική ένωση BPA, πράγμα που σημαίνει ότι καλύτερα να την παραλείπεις. 

5. Προτίμησε καλλυντικά προϊόντα και καθαριστικά, τα οποία προέρχονται από φυσικά συστατικά, δεδομένου ότι τα περισσότερα που κυκλοφορούν, περιέχουν χημικές ενώσεις που είναι τοξικές για το περιβάλλον αλλά και το σώμα σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i