Pregnancy Nose: Τι είναι το hashtag που κυκλοφορεί στο TikTok και αφορά την εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει με τη μύτη των εγκύων κατά τη διάρκεια της κύησης;

εγκυμοσύνη iStock

Η διάσημη πλατφόρμα του TikTok κατά καιρούς καταπιάνεται με συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τους διάσημους, τη διατροφή, τη μόδα ακόμα και την υγεία μας, δημιουργώντας δημοφιλή hashtag, τα οποία θες, δεν θες, βλέπεις διαρκώς στο feed σου. Τον τελευταίο καιρό το #pregnancynose μοιάζει να απασχολεί ιδιαίτερα τους χρήστες της πλατφόρμας, με τα αποτέλεσμα να αποδεικνύουν πως έχουν συγκεντρωθεί για το θέμα πάνω από 36 εκατομμύρια views. Τι συμβαίνει λοιπόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που έχει θορυβήσει τη social media κοινότητα;

Τι είναι το #pregnancynose;

Τα βίντεο που μοιράζονται χρήστες του Twitter - κατά κύριο λόγο γυναίκες - αφορούν νέες μητέρες, οι οποίες αφού έφεραν στον κόσμο το παιδί τους, παρατηρούν μια μεγάλη αλλαγή στο μέγεθος της μύτης τους. Ειδικότερα, τις περισσότερες φορές οι αναρτήσεις απεικονίζουν φωτογραφίες με γυναίκες πριν μείνουν έγκυες, όπου η μύτη τους είναι φυσιολογική, τις οποίες ακολουθούν άλλες που αποδεικνύουν με πειστήρια τη διόγκωση της μύτης τους μετά τη γέννα. 

 

Δεν πρόκειται για ένα νέο ζήτημα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει λάβει μεγάλη προβολή, χάρη στο TikTok. Άλλωστε, πριν από καιρό η σύζυγος του John Legend, Chrissy Teigen, είχε δηλώσει δημόσια πως κατά την εγκυμοσύνη του δεύτερου παιδιού της είχε εντοπίσει το συγκεκριμένο σύμπτωμα. 

 

Τι γνωρίζουμε για το φαινόμενο;

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, η ρινίτιδα κύησης - όπως ονομάζεται στα ελληνικά - είναι ένα απόλυτα πραγματικό και συχνό σύμπτωμα που συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης ροής αίματος, την οποία συνοδεύει το πρήξιμο της περιοχής. Όπως εξήγησε η γυναικολόγος Christine Greves από τη Florida στην εκπομπή Today, η κατάσταση αυτή "οφείλεται στις ορμόνες που αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν διαστολή των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ροή του αίματος, η οποία κατευθύνεται σε συγκεκριμένες περιοχές - και αυτό είναι επειδή το χρειαζόμαστε για τη μήτρα".

Κατά την επιστήμονα, είναι πιθανό το συγκεκριμένο σύμπτωμα να δυσαρεστεί αρκετές νέες μητέρες, ωστόσο το πρήξιμο θα φύγει από τη μύτη, η οποία θα επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος ύστερα από 6 εβδομάδες από τη γέννα. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η πανεπιστημιακή καθηγήτρια της Περιγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (παράρτημα ιατρικής στο Galveston), αν και το σύμπτωμα είναι συχνό, σε περίπτωση που το πρήξιμο επιμείνει στο πρόσωπο και τα χέρια για πάνω από 20 εβδομάδες, σε συνδυασμό με μειωμένη όραση και πονοκεφάλους, ενδέχεται να μιλάμε για σημάδια προεκλαμψίας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i