50 & Fabulous: Όσα πρέπει να ξέρεις για την εμμηνόπαυση και οι beauty σύμμαχοί σου

Η Παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης είναι εδώ για να μας θυμίσει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει και, κυρίως, δεν πρέπει να είναι ταμπού. Ενημερωθείτε γι’ αυτή την παρεξηγημένη περίοδο της ζωής σας και προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα με τους κατάλληλους συμμάχους ομορφιάς.

Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση iStock

Μπορούμε να παραμείνουμε ελκυστικές και όμορφες ακόμη κι αν βρισκόμαστε στην εμμηνόπαυση. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, αφού οι ορμονικές μεταβολές είναι πολύ έντονες. Στην Κίνα την αποκαλούν "δεύτερη άνοιξη", σύμφωνα με την Petra Coveney, ιδρύτρια του πρώτου παγκοσμίως κέντρου αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μέσω της γιόγκα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2013 (menopauseyoga.com, @menopause_yoga). Είναι η στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, να ξανασυστηθούμε με τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε και πάλι. "Είμαστε πια ελεύθερες του εμμηνορροϊκού μας κύκλου, και αυτό μπορούμε να το δούμε σαν κάτι θετικό", λέει η Coveney, και συνεχίζει: "Προφανώς η μείωση των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση συμπτωμάτων όπως μελαγχολία, απώλεια της λίμπιντο, αύξηση του βάρους, γήρανση της επιδερμίδας, ακόμη και απώλεια μνήμης. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε τις ορμονικές αυτές διαταραχές να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περί τα τριάντα διαφορετικά συμπτώματα συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, και τώρα, οι γυναίκες μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις γι’ αυτήν. Δεν πρέπει πλέον να αποτελεί θέμα-ταμπού. Στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται πιο προσωπικά ζητήματα χάρη στο κίνημα #MeToo, κάτι που τις βοήθησε και με αυτό το θέμα". Όντως, υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, ενώ οι γυναίκες πλέον ανοίγονται περισσότερο γι’ αυτό στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα στο Instagram, o λογαριασμός @Menopause.stories της Γαλλίδας συγγραφέως του βιβλίου Ménopausée et Libre (Εμμηνόπαυση και ελευθερία, εκδ. Μarabout), Sophie Kune,παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το χρονικό της αλλαγής

Η εμμηνόπαυση αφορά το 1/3 της ζωής μιας γυναίκας. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά, κατά μέσο όρο, στα 51 έτη, ενώ κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ The Menopause Charity (themenopausecharity.org), ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αφού μία στις εκατό γυναίκες μπορεί να βιώσει αυτή τη φάση πριν από τα 40 της χρόνια, ενώ μία στις χίλιες ακόμη και πριν τα 30, περιπτώσεις που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο *Hill K. The Demography of Menopause που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov). Στη Γαλλία πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες περνούν σε αυτή τη φάση κάθε χρόνο και πάνω από το 80% αυτών εμφανίζουν ενοχλητικά συμπτώματα. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και δέκα χρόνια!

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i