Δημιουργική εμμηνόπαυση | Η Νόνη Δούνια αποκαλύπτει πώς να αποδεχτείς τη νέα φάση της ζωής σου

Η Νόνη Δούνια, με θάρρος ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για την εμμηνόπαυση, μια φάση στην οποία οι περισσότερες γυναίκες θα περάσουν το ένα τρίτο της ζωής τους.

νόνη δούνια και εμμηνοπαυση instagram/@noni_dounia

"Είμαι σε δημιουργική εμμηνόπαυση, ευτυχώς δεν είναι ταμπού. Το περνάνε όλες οι γυναίκες. Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί έχεις φοβέρες συναισθηματικές εναλλαγές. Έχω παντού μια βεντάλια μαζί μου, είναι σαν εργαλείο. Έχω φίλες που περνάμε μαζί την εμμηνόπαυση και δε νιώθω μόνη. Μου αρέσει που μεγαλώνω και ωριμάζω, δε νιώθω ότι τελειώνει η νιότη μου. Είναι ωραίο να γερνάς και να απολαμβάνεις τη ζωή σου με τις ρυτίδες σου, είναι ευλογία"

Αυτά και άλλα πολλά είπε η Νόνη Δούνια στην εκπομπή  "Mega Καλημέρα", στη Νανά Παλαιτσάκη. Αν και εσύ έχεις εξάψεις, μεταλλαγές διάθεσης και ακανόνιστες περιόδους, μπαίνεις ή έχεις ήδη μπει στην εμμηνόπαυση δες πώς μπορείς να γίνεις πιο δημιουργική στη νέα αυτή μετάβαση της ζωής σου.

Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noni Dounia (@noni_dounia)

 

Δημιουργική εμμηνόπαυση: ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά

Όπως και με την περίοδο, η εμμηνόπαυση ένα θέμα για το οποίο πολλές δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν ανοιχτά. Μάλιστα ο αριθμός των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι το 2025. Γιατί λοιπόν είναι ακόμα ταμπού το θέμα της εμμηνόπαυσης;

Επειδή ότι το στίγμα γύρω από την εμμηνόπαυση έχει να κάνει με ένα άλλο θέμα ταμπού, τη γήρανση.

Η εμμηνόπαυση "φωνάζει" σε όλες τις γυναίκες δυνατά και καθαρά, ότι γερνάμε. Και αυτό έρχεται μαζί με τις ορμονικές αλλαγές. Πολλές επαγγελματίες γυναίκες διστάζουν να γνωρίζουν οι άντρες συνάδελφοί τους, ή ακόμα και οι νεότερες γυναίκες συνάδελφοί τους, ότι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με την εμμηνόπαυση.

Και αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι η ορμονική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα μιας γυναίκας να παίρνει αποφάσεις ή να διαχειρίζεται σωστά ό,τι προκύπτει, στην εργασία ή την οικογένειά της. 

Πώς θα κάνεις την αρχή της υπόλοιπης ζωής σου δημιουργική

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η εμμηνόπαυση πρέπει να θεωρείται σημαντικό ορόσημο για τις γυναίκες που παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση με τον γυναικολόγο τους σχετικά με μια "νέα αρχή" και αξιολόγηση υγιεινότερων επιλογών τρόπου ζωής. Για παράδειγμα το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, επομένως αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να σταματήσεις το κάπνισμα.

  • Τρώγε υγιεινά και πρόσθεσε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα, λαχανικά και πηγές ασβεστίου, όπως γάλα, γιαούρτι και kale.
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου ή βιταμίνη D. Απευθύνσου στον γιατρό σου προτού πάρεις φυτικά συμπληρώματα ή φάρμακα.
  • Μη σταματάς να γυμνάζεσαι για να νιώθεις καλύτερα με το σώμα. σου. Συνιστώνται τουλάχιστον 150 λεπτά τακτικής άσκησης την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει 3-5 φορές την εβδομάδα, με αρκετό χρόνο ξεκούρασης ενδιάμεσα.
  • Φρόντιζε να ξεκουράζεσαι αρκετά και να κοιμάσαι επαρκώς.

Η εμμηνόπαυση είναι μια καλή στιγμή να χαράξεις μια νέα πορεία στη ζωή σου που μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστική, ενδυναμωτική και χρήσιμη.

  • Προσπάθησε να έχεις θετική σκέψη (ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει). Οι θετικοί άνθρωποι εκπέμπουν ενέργεια και γίνονται αντιληπτοί και ελκυστικοί.
  • Ανάπτυξε νέα ενδιαφέροντα ή αναβίωσε τα χόμπι του παρελθόντος.
  • Αναζήτησε νέους φίλους ή επανασυνδέσου με παλιούς.
  • Μην υποτιμάς την ψυχική σου υγεία. Κάνε χαλαρωτικά πράγματα όπως γιόγκα, τάι τσι ή διαλογισμό. Αυτά θα σου αποφέρουν μεγάλο όφελος παρέχοντας σταθερά καλή διάθεση και εσωτερική γαλήνη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για την εμμηνόπαυση. Μπορεί να σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης αλλά είναι επίσης μια σημαντική αρχή. Είναι μια μετάβαση στην επόμενη φάση, στην οποία οι περισσότερες γυναίκες θα περάσουν το ένα τρίτο της ζωής τους.

  • Μίλα με άλλες γυναίκες που βιώνουν το ίδιο πράγμα, όπως οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους. Η κατάρριψη του γυναικείου ταμπού μπορεί να βοηθήσει όλες όσες επηρεάζονται από την εμμηνόπαυση να κατανοήσουν και να ενθαρρυνθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που μπορούν να ελέγξουν.

Εμμηνόπαυση: Διατροφή για καλύτερη υγεία μετά τα 50

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i