Το γραφείο σου προκαλεί πονοκέφαλο;

Φυσικά δε μιλάμε για το ενδεχόμενο να είσαι... αλλεργική στη δουλειά και να σε πιάνουν τα ψυχοσωματικά σου μόνο και μόνο στη σκέψη ότι έχεις να πας στο γραφείο!

headache istock

Είναι Δευτέρα πρωί, και ήδη το κεφάλι σου πάει να σπάσει από τον πονοκέφαλο. Προτού αρχίσεις να ψάχνεις την τσάντα σου για παυσίπονα, έλεγξε τη στάση του σώματός σου.

"Οι γυναίκες τείνουν να γέρνουν προς τα μπροστά όταν κάθονται σε ένα γραφείο και πληκτρολογούν" αναφέρει ο Τοντ Σίνετ, χειροπρακτικός στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου The Truth About Back Pain (Η αλήθεια για τον πόνο της μέσης).

"Σε αυτήν τη στάση, κρατώντας ψηλά το κεφάλι – το οποίο ζυγίζει μέχρι και 5 κιλά – επιβαρύνεις τον αυχένα σου και προκαλείται κεφαλαλγία τάσης".

Η κεφαλαλγία τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Εκτιμάται ότι περίπου 8 στα 10 άτομα θα την εμφανίσουν σε κάποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Εμφανίζεται συνήθως ως ένας ήπιας ή μέτριας έντασης πονοκέφαλος, ο οποίος εισβάλλει σταδιακά και βιώνεται ως "σφίξιμο” ή "πίεση” γύρω από το κεφάλι. Σε αντίθεση με την ημικρανία, ο πόνος δεν επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα, δεν σφύζει και, συνήθως, δεν συνοδεύεται από ναυτία, φωτοφοβία ή ηχοφοβία.

Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο

Για να βεβαιωθείς ότι δεν γέρνεις, κάθισε πίσω στην καρέκλα, με την πλάτη σου να ακουμπάει την πλάτη της καρέκλας. "Κάθε λίγα λεπτά μετατόπιζε το βάρος σου από τη μία πλευρά της καρέκλας στην άλλη" συμβουλεύει ο ειδικός.

Αν χρειάζεσαι βοήθημα, ένα μαξιλάρι για τη μέση μπορεί να κρατήσει τη σπονδυλική σου στήλη ευθυγραμμισμένη, αν το τοποθετήσεις στη βάση της κι έτσι να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς πονοκέφαλο.

Η σωστή στάση σώματος μπροστά στον υπολογιστή

Εάν κάνεις χρήση για πάνω από δύο ώρες τη μέρα ακολούθησε τις παρακάτω 6 απλές συμβουλές:

  1. Καρέκλα: Η επιλογή μιας εργονομικής καρέκλας μπορεί να προσφέρει σωστή στάση και υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης.
  2. Κεφάλι: Το κεφάλι δεν πρέπει να σκύβει μπροστά! 
  3. Ώμοι: Οι ώμοι πρέπει να είναι τραβηγμένοι πίσω και σε ευθεία, κάθετα με τη μέση σου.
  4. Αγκώνες: Οι αγκώνες είναι καλό να στηρίζονται στο γραφείο και να μην είναι στον αέρα.
  5. Γόνατα: Τα γόνατα πρέπει να σχηματίζουνε γωνία 90 μοιρών, τα πέλματα να έχουν πλήρη επαφή με το πάτωμα.
  6. Λεκάνη: Πρέπει να ακουμπάει στην καρέκλα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη υποστήριξη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i