Cat person | Η γάτα σου μπορεί να σε τρελάνει;

Νεά μελέτη δείχνει ότι η γάτα σου σταδιακά μπορεί να σε οδηγήσει στην ψύχωση και τη σχιζοφρένεια. (Νι)άου;

cat istock

Είναι τρυφερές, έξυπνες, ανεξάρτητες και κάποιες φορές... ψυχεδελικές! 

Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι το να έχεις γάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να διπλασιάσει τον κίνδυνο για διαταραχές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια.

Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 17 μελετών που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 44 χρόνια, από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοκτητών γατών και των αυξημένων πιθανοτήτων ανάπτυξης διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια", γράφει ο ψυχίατρος John McGrath και οι συνεργάτες του, όλοι από το Queensland Center for Mental Health Research.

Η ιδέα ότι το να έχει κάποιος γάτα θα μπορούσε να συνδεθεί με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας προτάθηκε σε μια μελέτη του 1995, λόγω της έκθεσης σε ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii. Όμως η μέχρι τώρα έρευνα έχει βγάλει μικτά συμπεράσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να μεγαλώνεις με γάτες και να έχεις γάτες στην παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια. Ωστόσο, δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες αυτή τη συσχέτιση.

Ορισμένοι ερευνητές συνδέουν επίσης την έκθεση στη γάτα με υψηλότερες βαθμολογίες σε κλίμακες που μετρούν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια –η οποία επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ενός ατόμου– και εμπειρίες που μοιάζουν με ψυχωσικά, αλλά και πάλι, άλλες μελέτες δεν δείχνουν αποδεικνύουν αυτήν τη σύνδεση.

Τι επιπτώσεις έχει το T. gondii στον νευρικό σου σύστημα;

Το T. gondii είναι ένα ως επί το πλείστον ακίνδυνο παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί μέσω μη μαγειρεμένου κρέατος ή μολυσμένου νερού. Ένα δάγκωμα από μολυσμένη γάτα ή τα κόπρανα μιας μολυσμένης γάτας μπορεί επίσης να μεταδώσει το T. gondii. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν μολυνθεί, συνήθως χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν πιο περίεργες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι λοιμώξεις.

Μόλις μπει στο σώμα μας, το T. gondii μπορεί να διεισδύσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με αλλαγές προσωπικότητας, την εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων και ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, δεν αποδεικνύεται ότι το T. gondii προκαλεί αυτές τις αλλαγές ή ότι το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε άνθρωπο.

Τι δείχνουν τα ευρήματα της νέας μελέτης;

Η νέα ανάλυση 17 μελετών βρήκε "ια σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ των ιδιοκτητών γάτας με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια.

"Μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε γάτες είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια", γράφει η ομάδα ερευνητών.

Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη εδώ, όπως το γεγονός ότι 15 από τις 17 μελέτες ήταν μελέτες περιπτώσεων ελέγχου. Αυτού του είδους η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα και συχνά δεν εξετάζει πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τόσο την έκθεση όσο και το αποτέλεσμα. Ορισμένες από τις μελέτες που εξετάστηκαν ήταν χαμηλής ποιότητας, κάτι που τονίζουν επίσης οι συγγραφείς. Τα ευρήματα ήταν ασυνεπή σε όλες τις μελέτες, αλλά αυτά της υψηλότερης ποιότητας υποδηλώνουν ότι οι συσχετίσεις σε μη προσαρμοσμένα μοντέλα μπορεί να οφείλονταν σε παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, όσους τους είχε δαγκώσει γάτα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους είχε δαγκώσει.

Άλλη μελέτη, που περιελάμβανε άτομα με και χωρίς ψυχικές διαταραχές, ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των δαγκωμάτων της γάτας και κάποιων ψυχολογικών διαταραχών. Αλλά συστήνουν άλλα παθογόνα όπως το Pasteurella multocida που μπορεί να ευθύνεται.  

"Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας, βασισμένες σε μεγάλα, αντιπροσωπευτικά δείγματα για να κατανοήσουμε εάν οι ιδιοκτήτες γάτας κινδυνεύουν από ψυχικές διαταραχές".

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Schizophrenia Bulletin.

Διάβασε επίσης: Σκύλος και γάτα μαζί στο σπίτι: Πώς θα συνυπάρξουν σε κοινό χώρο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i